• home
 • video
 • pas verschenen

  Goede doel vraagt UEFA dringend onderzoek naar Schär-incident

  Het beeld van de bewusteloze Fabian Schär, die nadien wel Georgië-Zwitserland gewoon uitspeelde, wekt beroering. In Engeland vraagt de CEO van een organisatie die mensen met hersenletsels steunt, een dringend onderzoek van het incident.

  Het waren akelige beelden zaterdag: Schär viel na een kopduel met Tabidze in de 24e minuut bewusteloos neer. Een Georgische tegenspeler kwam snel ter hulp om Schärs tong vrij te maken. Toen de Zwitserse medische begeleiding bij de verdediger kwam, kwam die weer bij zijn positieven. Schär werd goed bevonden voor de dienst en speelde de match zelfs uit.


  Achteraf gaf Schär kort mee dat hij zich niets meer herinnert van het voorval, maar dat hij het ervoor overhad, omdat hij altijd alles wil geven voor zijn land. Voor de match van vanavond tegen Denemarken wordt hij aan de kant gelaten.

   

  Verschillende specialisten vinden het weinig begrijpelijk dat Schär die avond zelf nog mocht voortvoetballen. Er is een groeiend debat om voetballers te beschermen tegen een hersenschudding. Eerder deze maand bekritiseerde de mondiale spelersvakbond FIFPro nog de manier waarop het profvoetbal omgaat met hersenschuddingen, waarbij hij wees naar falende protocols.

   

  Ook Headway, een Britse organisatie die ijvert voor hersenslachtoffers, mengde zich in het debat. "Hoeveel spelers zetten hun carrière, hun leven en hun gezondheid op lange termijn nog op het spel door het onvermogen van de sport om zijn eigen protocols te volgen?", vertelde CEO Peter McCabe aan de BBC.

   

  "Simpel gezegd: de beslissing om Schär op het veld te laten, nadat hij duidelijk een hersenschudding had gehad, was niet alleen ongelooflijk gevaarlijk, maar was ook plichtsverzuim. De commentaren van de speler na de match zijn ook erg verontrustend en tonen een gebrek aan begrip bij de spelers. De UEFA moet onmiddellijk een onderzoek starten naar dit voorval."

  Beelden van het incident: