• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Mick Schumacher is niet beter dan Stoffel Vandoorne, maar heeft meer middelen"

  Mick Schumacher.

  Mick Schumacher mag volgende week testdraaien met een Ferrari. Het staat in de sterren geschreven dat de 20-jarige zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael ooit écht in de F1 zal terechtkomen.

  Vandaag maakte Ferrari bekend dat Mick Schumacher in Bahrein rondjes mag rijden met de SF90. De Duitser mag erna ook achter het stuur kruipen van een Alfa Romeo, het zusterteam van Ferrari.

   

  Hoe dicht staat Mick Schumacher, de Europese F3-kampioen, bij zijn echte vuurdooop in de F1? We vroegen het aan Bas Leinders, die zelf actief was als testrijder bij F1-renstal Minardi.

   

  "De eerste race van Mick in de F1 zal hoogstwaarschijnlijk niet dit seizoen zijn. Dit seizoen rijdt hij F2. Als hij daar goed presteert, bestaat de kans dat hij in 2020 écht in de F1 zit. Want dat hij in de F1 terechtkomt, staat bijna als een paal boven water", zegt Leinders.

   

  "Schumacher krijgt nu de kans om te testen. In de F1 moeten vaak nieuwe onderdelen en de afstellingen van de auto getest worden. De F1-rijders kunnen en willen dat zelf, maar tegelijkertijd willen de teams de kans geven aan jonge rijders. Neem bijvoorbeeld Charles Leclerc, die op deze manier bij Ferrari terechtgekomen is als opvolger van Kimi Räikkönen."

   

  Heeft Mick Schumacher zijn kans te danken aan zijn achternaam?

   

  Leinders: "Halfweg vorig seizoen pas is Schumacher wedstrijden beginnen te winnen. Dat was in juli in Spa. Ervoor stak hij er niet bovenuit. Maar daarna is hij de zeges aan elkaar beginnen te rijgen. Hij is dus goed."

   

  "Hij kan zich in de beste omstandigheden ontwikkelen, door zijn naam en het budget dat daarmee gepaard gaat. Maar ik vind Mick Schumacher niet zo goed als Stoffel Vandoorne, alleen krijgt hij meer kansen en meer middelen."

  Dit seizoen rijdt Mick F2. Als hij daar goed presteert, bestaat de kans dat hij in 2020 écht in de F1 zit. Want dat hij in de F1 terechtkomt, staat bijna als een paal boven water.

  "Met de beste auto kun je het maken"

  Heeft Mick Schumacher dan iets te zoeken in de F1, als hij geen rastalent is?

   

  Leinders: "Als hij met de beste auto kan rijden, kan hij het maken. Het is niet altijd de beste rijder die het WK wint. Damon Hill, ook een zoon van een ex-wereldkampioen, was in de jeugdcategorieën niet zo goed, maar is wel wereldkampioen geworden in de F1. Hetzelfde met Jacques Villeneuve."

   

  De vergelijking met zijn vader zal Mick Schumacher altijd achtervolgen.

   

  Leinders: "De bekendste trek van Michael was dat hij zeer leep was in de auto en dingen durfde die anderen niet durfden. Ik denk dat Mick iets kalmer en ingetogener is. Hij komt daardoor wat sympathieker over dan zijn vader, die heel hard was voor zijn entourage en daardoor niet zo geliefd was."

   

  "De vraag is hoe je je moet gedragen in de F1. Dat is moeilijk te zeggen. Tegen mij zeiden ze indertijd dat ik veel te braaf en lief was voor de F1. Je moet dus een beetje een killer zijn en egoïstisch zijn om wereldkampioen te kunnen worden."