Aerts: "Probeer in juni goed te zijn op de weg, maar niet op niveau van Wout of Mathieu"

  Mathieu van der Poel stond bijna altijd bovenaan.

  Een vertrouwd beeld het voorbije crosseizoen: Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Toon Aerts op het podium.

  Terwijl Toon Aerts rust inbouwt na het crossseizoen, treden zijn rivalen op de voorgrond op de weg. Wout van Aert toonde zich in Sanremo, Mathieu van der Poel won in Denain. "Ik volg hen aandachtig," is de Belgische veldritkampioen onder de indruk, "maar ik heb zelf geen wegambities."

  Wij belden met Aerts, die op de terugweg was van een skivakantie. "Ik heb hun koersen niet live gevolgd, maar wel 's avonds het nieuws opgezocht op jullie website", vertelde Aerts.

   

  "Het eerste wat ik hier zag van de koers, toen ik op vakantie was, was die val van Van der Poel in Nokere. Dat was voor mij toch ook even spannend. Ik was benieuwd naar de afloop daarvan. En zeker naar hoe hij gisteren zou presteren in de koers een paar dagen na zo'n valpartij."

   

  "Het is toch weer straf dat hij meteen weer wint, al schrik ik daar op zich niet van. Mathieu is tot heel veel dingen in staat. Hij heeft in het verleden in de cross en het mountainbike al bewezen wat hij kan. Vorig jaar wordt hij zomaar even nationaal kampioen op de weg. Dat is toch allemaal niet simpel. Hij is gewoon een heel speciale: als hij ergens zijn zinnen op zet, kan hij het meestal halen."

  " "

  Van Aert (r) gaat zo meteen het gat toerijden op Trentin.

  "Heb zelf niet meteen ambities op de weg"

  Van Aert was ontgoocheld na zijn 6e plaats in Sanremo. Aerts leefde mee: "Het was in dat interview mooi om te zien dat hij zo ambitieus was. Hij rijdt een goeie koers als je ziet met wie hij mee is in die kopgroep. Het is toch wel knap dat hij van een crosser naar zo'n positie kan toegroeien op de weg. Ik heb heel veel respect voor die 2 jongens."

   

  Als 2 veldritcollega's het weekend op de weg en misschien wel het seizoen kleuren, kriebelt het dan niet bij Aerts? "Minder", drukt Aerts alle verwachtingen meteen de kop in. "Ik heb in het verleden vaker gedacht om misschien ooit op de weg te gaan koersen. Maar ik moet nu zeggen dat dat het laatste seizoen uit mijn hoofd verdwenen is."

   

  "Ik heb ondertussen al wel iets bewezen in de cross en er liggen nog heel veel doelen voor mij die ik ooit nog hoop te halen in de cross. Ik heb nog altijd 1 trui die ik mis in mijn collectie (die van wereldkampioen, red). Die zaken bijvoorbeeld houden me fris en hongerig in de cross, waardoor ik niet meteen op zoek moet naar ambities op de weg."

   

  "Ik moet ook toegeven dat ik momenteel goed mijn kost verdien in het veld. Ik kan goed mee, ik koers elk weekend voor het podium op de top 5. De cross is heel leuk en voldoende om mijzelf daar een half jaar op toe te leggen."

  Mathieu van der Poel

  Mathieu van der Poel gaat zijn eigen weg op de kasseien.

  "Ik probeer in juni goed te zijn op de weg, maar is niet niveau van Wout en Mathieu"

  Net zoals een pak andere veldrijders rijdt Aerts in de lente en zomer natuurlijk ook kleinere koersen op de weg. "We komen toch aan een 25-tal koersdagen op de weg. Ik probeer altijd in juni ergens een piek te leggen, maar vanaf dan focus ik opnieuw op de cross, die in september van start gaat."

   

  "Juni is eigenlijk een ideale maand: je hebt het BK en het BK tijdrijden en nog een aantal andere mooie wedstrijden. Dan probeer ik dus vrij goed te zijn. Maar dan haal ik niet het niveau dat Wout en Mathieu momenteel halen."

   

  "Zeker niet elke veldrijder is in staat om de prestaties van Wout en Mathieu te leveren. Zij hebben natuurlijk al een paar jaar ambitie om op de weg te koersen. Jaar per jaar zal dat beter gaan. Maar dat Wout nu al zou meedoen voor top 10 of zelfs meer in Milaan-Sanremo, dat had ik niet verwacht."

   

  "Van Mathieu zullen we de komende weken nog zien wat hij in de topwedstrijden zal kunnen. Maar als je zo'n koers als gisteren kunt winnen, doet dat veel goeds voorspellen."

  Toon Aerts en Wout van Aert

  Toon Aerts: "Dat Wout nu al zou meedoen voor de top 10 of zelfs meer in Milaan-Sanremo, dat had ik niet verwacht."

  "Cross wordt goed vertegenwoordigd door die 2"

  De wegsuccessen van Van Aert en Van der Poel zijn goed voor het imago van het veldrijden, vindt Aerts: "We zagen ook Lars Boom, die afgelopen winter terugkwam in het veld. Zdenek Stybar, die de Omloop won, is deze winter ook even komen crossen. Dat geeft toch iets meer respect naar de crossers, vind ik. We worden goed vertegenwoordigd door Mathieu en Wout."

   

  "Voor mezelf weet ik natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Wat ik nu heb opgebouwd in de cross, zou ik niet graag op het spel zetten voor een eventuele carrière op de weg. Dus dat houdt me nu een beetje tegen. Ik vind het wel altijd leuk om op de weg te rijden, maar ik zou het fietsen in het veld niet kunnen missen."

   

  Aerts heeft trouwens buiten het crossseizoen niet echt contact met de 2 tenoren. "Dat is niet echt het geval. Ik steun ze natuurlijk wel. Na het WK heb ik Wout succes gewenst op de weg, maar het is niet zo dat ik dagelijks of wekelijks contact heb met hem. Dat zou ik andersom ook niet echt nodig vinden. We laten elkaar gerust, maar we volgen het wel."

   

  Het maakt het wel extra leuk om de koers te volgen. "De komende weken ben ik benieuwd wat de Ronde, Parijs-Roubaix en de Gold Race kunnen brengen. Ik zal op die dagen ervoor zorgen dat ik geen te lange trainingen hoef te doen, zodat ik de koers kan volgen."

  De komende weken ben ik benieuwd wat de Ronde, Parijs-Roubaix en de Gold Race kunnen brengen. Ik zal op die dagen ervoor zorgen dat ik geen te lange trainingen hoef te doen.

  Toon Aerts