• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI-baas Lappartient vreest financiële ongelijkheid na komst INEOS

  Lappartient bekijkt onder meer de mogelijkheid om een salarisplafond te introduceren.

  Nu Team Sky op 1  mei zal vervangen worden door Team INEOS,  rijst er een grote bezorgdheid doorheen het peloton. Sky was al de rijkste ploeg in het circuit, maar INEOS zal dat budget nog eens extra optrekken. UCI-voorzitter David Lappartient  snapt de bekommernissen.

  Team Sky was met een jaarbegroting van 40 miljoen euro al veruit de rijkste wielerploeg. INEOS, een chemiereus in handen van de rijkste man van Groot-Brittannië Sir Jim Ratcliffe, zou dat budget optrekken naar 47 miljoen. Veel teams vrezen een oneerlijke concurrentie, vermits de meeste andere ploegen maar hooguit 20 miljoen euro kunnen besteden. 

   

  Sky domineert overigens al jaren de Ronde van Frankrijk, de grootste rittenkoers ter wereld. Zes van de voorbije zeven edities werd gewonnen door een renner van Sky. Volgens Michel Wuyts, onze eigen wielercommentator, wordt de Tour van de komende vijf jaar niet anders dan de Tour van de voorbije vijf jaar.

  Salarisplafond

  "Ik begrijp dat er veel zorgen bestaan", zegt UCI-voorzitter David Lappartient. "Het team met het grootste budget kan alle goede renners vastleggen en dat leidt tot onzekerheid in de sport."


  Lappartient bekijkt daarom enkele maatregelen die de internationale wielerbond eventueel zou kunnen nemen. Een daarvan is een salarisplafond. Daarnaast richt hij een werkgroep op die moet bekijken hoe de attractiviteit van de sport kan vergroot worden.


  "Hoe meer onvoorspelbaarheid er is in onze sport, hoe beter dat is voor het wielrennen. Daar wordt de sport attractiever van", aldus Lappartient.

   

  Desonkanks de financiële ongelijkheden juicht Lappartient de komst van INEOS toe in het wielrennen. De UCI-baas spreekt van een "gezonde ontwikkeling". Naast INEOS zou ook Total plannen hebben om toe te treden tot het wielerpeloton. De oliegigant uit Frankrijk staat op het punt om Direct Energie, de ploeg waar onder meer Niki Terpstra rijdt, over te nemen.