• home
 • video
 • pas verschenen

  Lefevere voor Sanremo: "1 knecht en 6 kopmannen? Zo werkt het niet"

  Patrick Lefevere leeft na een mooi seizoensbegin ontspannen toe naar Sanremo.

  Deceuninck-Quick Step heeft zaterdag verschillende ijzers in het vuur. Met Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en Elia Viviani heeft de Belgische ploeg drie speerpunten in Milaan-Sanremo.

  Patrick Lefevere kon een glimlach niet onderdrukken toen onze man hem vanmiddag bij zijn aankomst in Italië voorlegde dat hij met zijn team over l'embarras du choix beschikt, om het in mooi Vlaams uit te drukken.

   

  "We zitten inderdaad een beetje in een luxesituatie. Sommigen zeggen dat we met 1 knecht en 6 kopmannen aan de start komen, maar zo werkt het natuurlijk ook niet. Al hebben we wel verschilende kaarten die we kunnen uitspelen", zegt Lefevere.

   

  "Voor Julian Alaphilippe is het zaak om zich wat kalm te houden tijdens de koers. Ik hoop dat hij geleerd heeft uit zijn ervaring van twee jaar geleden (toen werd de Fransman 3e in de sprint, na Kwiatkowski en Sagan, red)."

   

  "Maar hij is heel sterk, ja, al schrik ik bij hem van niets meer. Alaphilippe is een supertalent, hij wordt elk jaar sterker. HIj heeft dit jaar al 5 overwinningen op zijn naam staan, en hoe."

   

  "Ik stuurde hem deze week nog een berichtje: finisheur, grimpeur, sprinteur. "Oui", antwoordde hij al lachend."

  We zitten inderdaad een beetje in een luxesituatie. We hebben verschilende kaarten die we kunnen uitspelen.

  "Als Julian niet weg is, zetten we alles op een sprint"

  De tweede troefkaart van Lefeveres ploeg is Elia Viviani. "Elia is ook weer een jaartje ouder en sterker. Hij heeft ook meer zelfvertrouwen en is zeer trots op zijn Italiaanse trui."

   

  "Kijk, onze tactiek kan heel simpel zijn: als Alaphilippe niet weg is voor de Via Roma, dan zetten we alles op een sprint met Viviani."

   

  Het grote vraagteken is Philippe Gilbert. Lefevere: "Ik denk dat Philippe goed is, maar hij is met de jaren duidelijk meer een diesel geworden. Als het een lange, slopende koers is, kan hij voor de verrassing zorgen."

   

  "Ik denk dat voor hem alle puzzelstukjes in elkaar moeten vallen, maar wie niet waagt niet wint. We zien wel waar hij eindigt."

   

  Is Zdenek Stybar de joker in het team? Lefevere: "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt."

   

  "Stybar wilden we eerst sparen voor de Vlaamse koersen. Ik was een beetje ongerust dat ze hem per se in de Sanremo-ploeg wilden, maar hij heeft in de Strade Bianche en Tirreno getoond dat hij bereid is om voor de ploeg te werken. Hij heeft hier geen leidersfunctie, maar hij kan wel winnen."

  "Ewan, Sagan, Bennett en Démare"

  Welke namen uit andere hoeken houdt Lefevere in de gaten? 

   

  "Caleb Ewan heeft zijn snelle benen al laten zien. Peter Sagan heeft een beetje zijn ziekte uitgespeeld, maar daar geloof ik niet veel van. Ik heb hem in de Tirreno op verschillende manieren zien sprinten. Volgens mij was dat een test."

   

  "Sam Bennett is ook heel sterk bezig. Ook Arnaud Démare heb ik al goed zien sprinten. En bij de ploegen moeten we ook zeker Jumbo en Astana in de gaten houden."