• home
 • video
 • pas verschenen

  Mountainbikekampioen Nino Schurter: "Van der Poel is nu al een legende"

  Nino Schurter werd 7 keer wereldkampioen en 1 keer olympisch kampioen

  Terwijl de meeste wegrenners Parijs-Nice of de Tirreno achter de kiezen hebben, komen de mountainbikers stilaan onder stoom in de Cape Epic. Wij spraken er met wereldkampioen Nino Schurter. Samen met Lars Forster voert hij het klassement aan in Zuid-Afrika.

  Verslag van rit 2 in de Cape Epic

  "Een van de hardste wedstrijden"

  "Met 3 ritzeges op een rij zijn we fantastisch van start gegaan", opent 7-voudig wereldkampioen mountainbike Nino Schurter. "De Cape Epic is een van de hardste wedstrijden die je kan rijden. Het bolt hier nooit zoals op de weg. Er zijn geen gratis kilometers, elke kilometer moet je verdienen."

   

  "Uiteraard mikken we hoog, want we willen hier winnen. Ik doe mee omdat deze rittenwedstrijd groter en groter wordt. Omdat het ook belangrijk is voor onze partners en onze sponsors. Maar bovenal vind ik het tof omdat het een avontuur is om in de mooie landschappen van Zuid-Afrika te kunnen strijden voor de gele trui."

  "Mijn laatste Olympische Spelen worden een groot doel"

  Op 17 mei gaat het mountainbikeseizoen van start in het het zuiden van Duitsland. Vormt deze rittenwedstrijd in Zuid-Afrika dan de ideale voorbereiding voor Nino Schurter?

  "Dan toch wel een hele harde", lacht de Zwitser. "Het heeft een grote impact zo vroeg op het seizoen. Je moet ervoor zorgen dat je goed recupereert.  Drie jaar geleden won ik deze wedstrijd al eens en had ik een fantastisch seizoen. Het pakte wonderwel goed uit. Dit jaar zal het moeilijker zijn, want de bezetting is heel sterk."

   

  "In 2020 zal ik de Cape Epic trouwens niet rijden. Het is niet echt de beste voorbereiding op een olympische race.  Zelfs als uittredend kampioen moet ik me kwalificeren voor de Olympische Spelen."

   

  "Tokio 2020 zullen trouwens mijn laatste spelen worden, want ik word er niet jonger op. Uiteraard wil ik mijn titel verlengen, maar dat zal niet evident zijn met aanstormend talent als Sam Gaze (de wereldkampioen bij de beloften, red.) of Mathieu van der Poel."

  "Leren van Mathieu van der Poel"

  Mathieu van der Poel richt zijn pijlen momenteel op het wegseizoen en neemt dus niet deel aan de Cape Epic. De olympische mountainbikewedstrijd in 2020 staat wel hoog op zijn verlanglijstke.

   

  "Van der Poel is nu al een legende", zegt Schurter zonder enige aarzeling. "Hij heeft zoveel kracht. Het is cool om hem mountainbikewedstrijden te zien rijden. Ik had hem er graag bij gehad in deze Cape Epic. Al kan het best hard zijn om tegen hem te strijden", beseft de 32-jarige Zwitser ook.

   

  Schurter mag dan wel veel van zijn tijd doorbrengen in de Alpen, hij kijkt ook wel eens naar het cyclocross in onze Vlaamse velden. "Ik weet nu hoe het is om tegen Van der Poel te rijden, om hem dan door het zand te zien rijden. Daar kan ik wel iets van leren. Daar houd ik van."

   

  “Zelf heb ik een paar keer cyclocross gereden. Maar ik hou niet echt van het koude weer. En cyclocrossen in Zwitserland is echt heel koud", lacht Schurter. "Op dat moment in het seizoen wil ik ook vooral bezig zijn met mijn gezin. Ik heb de tijd in de winter nodig om energie te tanken voor het volgende seizoen."

  Geniet van de stuurmanskunsten van Nino Schurter