• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts na oproep Dumoulin: "Een zeer precaire zoektocht naar evenwicht"

  Sporza-wielercommentator Michel Wuyts.

  Tom Dumoulin was vlak voor de start van Tirreno-Adriatico erg kritisch voor dopingzondaars én voor de media. De Nederlandse kopman van Sunweb vond het niet kunnen dat hij geen enkele vraag had gekregen over het dopinggebruik van zijn ex-ploegmaat Georg Preidler. Een terechte bezorgdheid? Voelen commentatoren en journalisten zich aangesproken? Wij vroegen het aan Michel Wuyts.

  "Waren er maar meer renners zoals Dumoulin"

  "Het is niet weg en het zal ook nooit weg zijn. Het enige wat we er tegen kunnen doen, is sceptisch blijven", zei Tom Dumoulin donderdag over doping in het peloton. Een straffe uitspraak van de Nederlander, maar wel één die Michel Wuyts toejuicht.

   

  "Ik vind het in de eerste plaats heel moedig dat Dumoulin dat zei", aldus de Sporza-wielercommentator. "Ik zie niet meteen andere renners die op zo'n sterke manier initiatief nemen. Zij vragen niet om dopinggebruik te blijven aanklagen. Dat vind ik belangrijk. Waren er maar meer renners zoals Dumoulin."

   

  "Of de pers ook in gebreke blijft? Hadden we het kunnen weten? Neen, ik denk het niet. Het gebeurt achter hoekjes en kantjes en op een zeer boertige manier met een zakje bloed op de schoot. Dat is tegen alle medische principes in. Je kunt dan ook niet verlangen dat je daar bij bent. Maar dat neemt niet weg dat je altijd op je hoede moet zijn en dat je altijd moet beseffen dat er valsspelers zijn en zullen blijven."

   

  Dumoulin zegt dat journalisten het thema "levend moeten houden". Andere renners zeggen dan weer dat de media erover moeten stoppen met praten. "Dat is net de dualiteit in het peloton", zegt Wuyts, op dit moment aan de slag in Parijs-Nice. "Het is in elk geval zo dat de wielersport de grootste stappen heeft gezet om het imago op te poetsen en zelfcontrolerend te werk te gaan."

   

  "Vergelijk dat maar met andere sporten, die achterop hollen. Desalniettemin is wat nu aan het licht gekomen is een enorme wake-upcall. Blijf wakker, blijf erover praten, blijf op je hoede en blijf het melden als er valsgespeeld wordt."

  Het gebeurt achter hoekjes en kantjes. Je kan niet verlangen dat je daar bij bent.

  Michel Wuyts

  Dopingzondaar Georg Preidler won vorig seizoen een rit in de Ronde van Polen.

  "Dumoulin voelt zich zwaar gepakt"

  Wuyts steunt de oproep van Dumoulin om meer kritische vragen te stellen. "Absoluut. Ik ga ervan uit dat sport positief discriminerend moet zijn. Sport kan alleen maar sport blijven als ze de ongelijkheid onder mensen respecteert. Dat kan vrij hard klinken, maar dat is het beginsel van sport."

   

  "Jij hebt meer talent dan ik, dan is het logisch dat jij meer wint. Als ik door middelen dat tekort aan talent ga opheffen en jouw rol als overwinnaar ga overnemen, dan ontstaat een probleem. Dan hoeft sport niet meer. Dan maakt sport zichzelf kapot."

   

  "Toch wil ik onderschrijven dat er al grote stappen gezet zijn", benadrukt Wuyts. "Vooral ook in de mentaliteit van de renners. Een grote meerderheid heeft er genoeg van en wil het zuiverder aanpakken."

   

  "Alleen hoor ik ze dat zo weinig zeggen. Het hardop zeggen is bij wijze van spreken ook een eed afleggen: "Kijk, ik ben er niet mee bezig." Dat zou ik uit meerdere monden willen horen, niet alleen uit de mond van Dumoulin."

   

  Dumoulin is natuurlijk wel betrokken partij in het geval van Preidler. "Hij is uiteraard zwaar geraakt. Dumoulin was 5 jaar ploegmaat van Preidler en deelde er waarschijnlijk wel eens de kamer mee. Hij had er een goede band mee als ploegmaat en kon erop rekenen, ook toen hij de Giro won. Hij voelt zich nu dus zwaar gepakt. "

  Het hardop zeggen is bij wijze van spreken ook een eed afleggen.

  Michel Wuyts

  Tom Dumoulin bij de start van Tirreno-Adriatico.

  "Een serieus signaal"

  Verwacht Dumoulin nog meer onheil in de toekomst? Kwam hij daarom met zijn oproep? "Ik vind het spijtig dat ik er niet bij zat toen hij zijn oproep lanceerde", zegt Wuyts. "Ik zou de vraag zeker gesteld hebben. Ik denk dat het groter kan zijn dan wat nu naar buiten is gekomen."


  "Wat zich nu voordoet, is een serieus siginaal. Je kunt er niet vanuit gaan dat het om een enkeling gaat. Hopelijk komen er nog een paar aan het licht. In de mate waarin ze genoemd worden, kan het alleen maar bijbrengen tot voorzichtigheid."


  "Ik zou een oproep willen doen aan de controlerende instanties om alle artsen te screenen die betrokken zijn bij een wielerploeg of die mensen begeleiden. Wat zijn hun bedoelingen? Er zijn nogal wat tafelspringers onder de artsen."

   

  "Het zou mij niet verbazen mocht er ook bij ons in België een circuitje bestaan. Dat heb ik dopingexpert Van Eenoo 4 jaar geleden ook al horen zeggen. Het is ook logisch dat je met die vragen zit."

   

  "Je mag van de farmaceutische wereld niet verwachten dat die stopt met onderzoeken doen en stopt met de ontwikkeling van nieuwe middelen. Vaak zijn de zwaarste en revolutionairste middelen net zeer interessant voor sporters. Als die dan ook niet opspoorbaar blijken te zijn, dan zijn we opnieuw vertrokken."

  Je mag van de farmaceutische wereld niet verwachten dat die stopt met onderzoeken doen en stopt met de ontwikkeling van nieuwe middelen.

  Michel Wuyts

  "Precaire zoektocht naar evenwicht"

  Moeten we na elke sportieve prestatie van een wielrenner opnieuw dopingvragen beginnen te stellen? "Neen, dat is bijzonder gevaarlijk", waarschuwt Wuyts. "Want dan insinueer je. Het is als journalist een zeer precaire zoektocht naar het evenwicht. Zwijgen is niet de oplossing. Je moet op je hoede blijven en hopen dat de instanties voldoende middelen krijgen om te blijven opsporen."

  Tom Dumoulin in actie in de UAE Tour.