• home
 • video
 • pas verschenen

  Krzysztof Piatek, de Robocop van Milan

  Piatek viert zijn goals altijd op dezelfde manier.

  Piatek viert zijn goals altijd op dezelfde manier.

  Dit weekend zijn in de Serie A voor één keertje niet alle ogen gericht op Cristiano Ronaldo, maar op Krzysztof Piatek. De Poolse topschutter van AC Milan is een regelrechte sensatie in de Serie A. Piatek wil Milan voor het eerst in 6 seizoenen naar de Champions League schieten. Zondag speelt hij voor het eerst de Milanese derby. Stef Wijnants over de Poolse "Pistolero".

  Milaan opnieuw op de kaart

  Het voetbal bruist stilaan weer in Milaan. Aan de oppermacht van Juventus is al jaren niet te tornen, maar de Milanese clubs komen zachtjesaan boven water. Inter, 4e in de Serie A, speelde dit seizoen voor het eerst in 6 jaar nog eens in de groepsfase van de Champions League en Milan staat zowaar 3e in de stand, terwijl de voorbije 5 seizoenen  de 6e plaats het beste resultaat was.

   

  Zondagavond neemt de winnaar van de Derby della Madonnina een grote optie op CL-deelname. Of Radja Nainggolan bij Inter zijn opwachting maakt, is hoogst twijfelachtig. De ex-Rode Duivel kampt alweer met een blessure. De internationale voetbalwereld kijkt vooral uit naar één speler: de 23-jarige Krzysztof Piatek. Acht maanden geleden had niemand van deze Poolse spits gehoord. In de voorbije wintermercato was Piatek de meest gegeerde aanvaller van Europa.

  Piatek speelt sinds deze winter in het shirt van Milan.

  Piatek speelt sinds deze winter in het shirt van Milan.

  Nieuwe Lewandowski is koopje

  In de zomer van 2018 verhuisde Piatek voor een kleine 4 miljoen euro van het Poolse UC Cracovia naar Genoa CFC in Italië. Genoa was vorig seizoen 12e geëindigd in de Serie A en had zijn degelijke klassering te danken aan de sterke defensie.

   

  Spits Gianluca Lapadula had in 30 matchen slechts 4 keer gescoord, dat moest beter. De voorzitter van Genoa, Enrico Preziosi, was erg aandachtig toen een makelaar in een strandbar op Ibiza beelden liet zien van de goals van Piatek.

   

  Piatek had in de Ekstraklasa 21 doelpunten gemaakt en werd bestempeld als de nieuwe Robert Lewandowski. Bij Preziosi ging er een lichtje branden. In 2010 had de voorzitter namelijk op het laatste moment geweigerd om Lewandowski van Poznan naar Genoa te halen. Die kapitale fout wilde hij nu niet opnieuw maken en hij had een salaris van 450.000 euro per jaar over voor de spits. Een koopje, want Belgische clubs betalen wel eens meer om een goede schutter aan boord te krijgen.

  De voorzitter van Genoa was erg aandachtig toen een makelaar in een strandbar op Ibiza beelden liet zien van de goals van Piatek.

  Troost voor Genoa-fans

  Piatek maakte meteen naam en faam bij Genoa. Bij zijn debuut in de Coppa Italia tegen Lecce scoorde hij al na 70 seconden. Binnen de 40e minuut had de Pool er al 4 tegen de touwen getrapt, de geschiedenisboeken van Genoa hadden een nieuw record.

   

  Ook bij de start van de Serie A stond hij al na 6 minuten op de tabel, op speeldag twee trof hij 2 keer raak. In de stad Genua bood Piatek troost voor het verdriet van de fans, enkele weken na de instorting van de Ponte Morandi waarbij meer dan 40 doden vielen.

   

  Piatek is niet enkel een doelpuntenmaker. Hij heeft snelheid, een goede dribbel en werkt zich te pletter voor de ploeg. Toenmalig Genoa-coach Ballardini had het snel in de smiezen: "Ik ga niet te veel zeggen over de capaciteiten van Piatek, want dan ga ik anderen wakker maken. Ik fluister het liever in zijn oor dan dat ik het van de daken schreeuw."

   

  Ballardini, intussen ontslagen en opgevolgd door ex-bondscoach Cesare Prandelli, kreeg gelijk. Piatek scoorde en bleef scoren voor Genoa. Met 6 bekergoals en 13 competitiedoelpunten in 4 maanden tijd liet hij zelfs ene Cristiano Ronaldo achter zich in de topschuttersstand. Een transfer naar een grotere club kon niet uitblijven, zelfs niet na 6 maanden.

  Geen West Ham, maar Milan

  Napoli was de eerste club die zich bij voorzitter Preziosi aanmeldde. Ook Real Madrid en Chelsea zouden volgens Italiaanse kranten Piatek intens gevolgd hebben. De enige club die het openlijk toegaf om Piatek op de loonlijst te willen krijgen was West Ham United.

   

  De Londenaars boden een veelvoud aan van wat hij in Genoa kon verdienen, maar Piatek had andere plannen. “Ik wilde in Italië blijven en toen Milan op de proppen kwam, was ik verkocht. Deel uitmaken van een club met zo’n geschiedenis was een droom maar ook een uitdaging,” liet Piatek optekenen.

   

  Milan was bereid om ver te gaan voor de nieuwste sensatie in Italië en legde 35 miljoen euro op tafel. Preziosi aanbad de goden want in 6 maanden tijd was Piatek meer dan het achtvoudige waard. De transfer zelf legde de Pool ook geen windeieren. Met een contract van 5 jaar en een salaris van 2 miljoen euro per jaar was zijn toekomst verzekerd.

  Robocop of Pistolero met pumpumpum

  Eind januari kon Milan met trots aankondigen dat Piatek voortaan het rood-zwarte shirt zou dragen. En ook in Milaan liet hij meteen van zich spreken. Bij zijn eerste basisplaats in de bekermatch tegen Napels scoorde hij beide doelpunten.

   

  In de competitie dreef hij de ploeg van coach Gennaro Gattuso naar een hoger niveau. Met 6 goals in 7 matchen zit hij nu aan 19 Serie A-goals, evenveel als zijn vroegere held Cristiano Ronaldo.

   

  Gattuso is in de wolken en vergelijkt Piatek met een filmheld : “Piatek is zoals Robocop. Hij zegt weinig - “Ik wil scoren en alle records breken” - en voelt geen spanning of angst. Vanaf zijn eerste training toonde hij enthousiasme en was hij onder de indruk hoe hij door de ploegmaats op Milanello is ontvangen.”

   

  Piatek heeft zichzelf nog een andere bijnaam bezorgd, Il Pistolero. Elk doelpunt viert hij door wild in het rond te schieten met twee denkbeeldige pistolen.

  Pumpumpun-gelato

  De Milan-fans bootsen het maar al te graag na in combinatie met de klanken pumpumpum. De Piatek-mania gaat zelfs al zo ver dat in het centrum van Milaan pumpumpum-gelato te verkrijgen is. Het bewijst dat Milan snakt naar de oude glorierijke tijden en dat Piatek hen die kan bezorgen.

  Geen shirt met nummer 9

  Opmerkelijk bij de voorstelling van Piatek was dat de Pool weigerde om met het rugnummer 9 te spelen. Volgens Piatek legt dat te veel druk op zijn schouders en brengt het ook geen geluk.

   

  Het bijgeloof is zeker geen onzin, want Pippo Inzaghi is zowat de laatste succesvolle nummer 9 van de Rossoneri. Na het pensioen van Inzaghi in 2012 werd het meest iconische nummer voor een spits gedragen door achtereenvolgens Pato, Matri, Fernando Torres, Mattia Destro, Luiz Adriano, Gianluca Lapadula, André Silva en Gonzalo Higuain. Hen kan je bezwaarlijke grote successen toeschrijven in het rood-zwarte shirt.

   

  Piatek koos het nummer 19. De Gazzetta dello Sport ziet in Piatek een combinatie van Alberto Gilardino en Hernan Crespo. In zijn bewegingen lijkt hij op de Italiaan, in de box schiet hij zoals de Argentijn vanuit elke hoek op doel.

  Voormalig Milan-spits Hernan Crespo.

  Voormalig Milan-spits Hernan Crespo.

  Zondag Derby della Madonnina

  Franco Baresi, 20 jaar lang verdediger bij Milan, gelooft dat Piatek zeker een grote meerwaarde kan brengen. “We hadden in onze schitterende geschiedenis spitsen als Marco van Basten, George Weah en Andrei Sjevtsjenko. Ik hoop dat Piatek in staat is om een nieuw hoofdstuk aan dat spitsenverhaal toe te voegen. Hij is in elk geval jong en heeft flair om te scoren.”


  Een andere Milan-legende, Paolo Maldini, wil de verwachtingen nog wat temperen. “Piatek, de nieuwe Sjevtsjenko? Laat me duidelijk zijn: Sjeva is en zal altijd uniek blijven. Maar Piatek heeft al knappe dingen laten zien en is enorm gefocust.”

   

  Die focus zal de Pool zondag kunnen gebruiken wanneer hij in de 192e Derby della Madonnina voor het eerst de stadsbuur kan vloeren en zo Milan op weg zetten naar het grote doel van dit seizoen: kwalificatie voor de Champions League. Pumpumpum!!!

  Stef Wijnants