• home
 • video
 • pas verschenen

  Is roller derby dé nieuwe hype? "Elke dag is vrouwendag"

  De kans is groot dat u nog nooit van roller derby heeft gehoord. De sport op rolschaatsen is "hot" in de VS en net daar trekt Antwerp Roller Derby volgende maand naartoe. Geen betere dag dan Internationale Vrouwendag om deze straffe madammen in de kijker te zetten. 

  Wat is roller derby?

  “De basis is niet heel ingewikkeld”, zegt Marleen Geens, voorzitter van Antwerp Roller Derby, de beste club van het land. “Het is een full contact sport op rolschaatsen en wordt gespeeld op een ovale baan."

   

  "2 teams van 5 speelsters nemen het tegen elkaar op: 4 blokkers en 1 jammer. Als de jammer van jouw ploeg de blokkers van de tegenpartij kan passeren, scoor je een punt.”

   

  Dat lijkt niet echt ingewikkeld. "Klopt, maar er zijn heel veel spelregels en strategieën
  die het wel ingewikkeld maken", zegt Geens, die op de baan als Knikmops 250 door het leven gaat. "Niet alles mag. Je mag bijvoorbeeld enkel “hitten” met je schouder of heup, maar niet met je handen."

   

  "Je mag ook niemand tackelen of opzettelijk in de rug beuken. Er zijn dus meerdere
  scheidsrechters nodig om alles goed in de gaten te houden.”

  Waar moet je zijn voor roller derby?

  In België staat de sport nog altijd in zijn kinderschoenen. Wie wil proeven, kan terecht op 7 plaatsen: "Met Antwerpen, Gent, Brussel, Namen, Charleroi, Luik en Bergen zijn er 7 vrouwenclubs in België. Namen is de grootste club van het land met 3 vrouwenteams, een mannenteam en ook een jeugdteam", zegt Geens.

   

  "Je merkt wel dat roller derby steeds populairder wordt bij ons. In 2009 was er enkel in Gent een team, vandaag zijn dat er 7 en wordt het ook op alle leeftijden gespeeld. Er is ook een nationale ploeg, maar die organisatie is in een land als België niet altijd even eenvoudig."

  Going to America

  Antwerp Roller Derby is al een paar jaar de beste club van het land. Hun A-team, One Love Roller Dolls, steekt volgende maand de plas over richting Canada en de VS om er een reeks van internationale wedstrijden te spelen. Wat hopen ze daar te bereiken? "We gaan om echt competitief te zijn", is Geens ambitieus.

   

  "Het is moeilijk om de ploegen in te schatten. De wereldranglijst (waarop Antwerpen 96e staat, red) is moeilijk te interpreteren. We spelen tegen ploegen met een gelijkaardige ranking en hopen het goed te doen om zo geselecteerd te worden voor de Continental Cup, waarin de beste subtoppers ter wereld het tegen elkaar opnemen. Om te kunnen stijgen op de ranking, moeten we naar Amerika."

   

  Daar geraken is niet eenvoudig voor One Love Roller Dolls. "We moeten onze trip zelf bekostigen. We hebben dan ook op allerlei manieren geprobeerd om geld in te zamelen. De mensen konden ons steunen via crowdfunding en er was ook een wafelverkoop."

   

  "De meeste belangstelling kwam van familie, vrienden en andere ploegen. Het is moeilijk om elders aan geld te geraken. De sport is onbekend, de regels zijn ingewikkeld en we hangen vast in het kluwen van de subsidieverdeling van de Belgische staat", sluit Geens af.

  Marleen Geens (met blauwe helm), voorzitter van Antwerp Roller Derby.