Courtois na Real-Ajax: "Crisis is een groot woord, wel mentale klop"

  De doelman van Real Madrid krijgt 4 goals om de oren.

  Het was een baalavond voor Thibaut Courtois.

  Het was een onvergetelijke avond gisteren in Madrid, voor Ajax vanuit positief oogpunt, voor Real vanuit negatief. Wij verzamelden enkele reacties van de hoofdrolspelers.

  Solari: "Natuurlijk misten we onze aanvoerder"

  Real-coach Santiago Solari gaf toe dat Sergio Ramos gemist werd. De aanvoerder pakte in de heenmatch opzettelijk geel zodat hij geschorst zou zijn voor de return, omdat hij dacht dat de buit al binnen was na de 1-2 in Amsterdam. Verkeerd gedacht dus. Een onervaren, maar fris en vrank voetballend Ajax gaf Real voetballes.

   

  "Zonder afbreuk te doen aan deze of gene speler, we misten natuurlijk onze aanvoerder", gaf Solari na de match toe. Op 1 week tijd zag Real al zijn doelen (titel/beker/Champions League) door zijn vingers glippen. De dagen van Solari lijken geteld, maar de voormalige Real-middenvelder vraagt zijn club en team om paniek niet als raadgever te gebruiken.

   

  "Gemakkelijke momenten zijn gemakkelijk voor iedereen. Je kan erop meedeinen. Maar in de moeilijke momenten moet je moed tonen. Dit doet pijn, maar we moeten nu zo kalm mogelijk blijven en met karakter dit moeilijke moment het hoofd bieden. Madrid is groter dan ieder van ons. Het komt altijd terug en het komt sterker terug."

   

  "Ik geef alvast niet op en ben dat ook niet van plan. Ik kan mijn werk niet evalueren. We zijn profs en hebben morgen weer training." 

   

  Meer dan 1.000 dagen was Real Madrid de kampioen van Europa na 3 Europese titels op een rij. "Maar we gingen de Champions League niet voor altijd winnen", reageerde verdediger Nacho Fernandez. "Een heerschappij komt altijd tot een eind. Dit zou vroeg of laat gebeuren." Real speelde de voorbije 8 seizoenen minstens de halve finale van het kampioenenbal.

   

  Collega-verdediger Dani Carvajal baalde als een stekker: "Ik heb me nog nooit zo slecht gevoeld. Ik weet niet hoe ik dit kan uitleggen. Deze week zat alles tegen. Voor vanavond zijn er geen excuses. Onze tegenstander was beter en verdiende de kwalificatie. Het is een rotseizoen, maar we mogen ons niet wegstoppen."

  Courtois: "Geen crisis, wel mentale klop"

  Thibaut Courtois was naar Real gekomen om prijzen te winnen, maar dat valt dit jaar even tegen: "Maar we zullen weer opstaan. Zo is voetbal", reageerde de Belgische keeper.

   

  "We begonnen niet slecht, maar hadden pech toen Raphaël (Varane) de lat raakte met zijn kopbal. Bij het eerste doelpunt maakten we een klein foutje: we zetten te weinig druk. Die tweede goal viel te makkelijk. Tadic passeerde 4 à 5 spelers en gaf een mooie assist. Daarna werd het moeilijk."

   

  "Het is nu zaak van op te staan en het seizoen goed en zo hoog mogelijk te beëindigen", keek Courtois vooruit. Na 2 nederlagen tegen Barça en het verlies tegen Ajax is het crisis in Madrid, maar dat wil Courtois niet gezegd hebben: "Crisis is een groot woord. Het is wel een mentale klop. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. We zullen weer opstaan. Zo is voetbal. Het is niet aangenaam, maar we moeten voortwerken."

   

  Courtois gelooft niet in het einde van een cyclus: "Helemaal niet. Het zijn dezelfde spelers die alles gewonnen hebben. We moeten gewoon weer de draad oppikken." 

  " "

  Tadic: "Misschien heb ik te veel naar filmpjes van Zidane gekeken"

  Tadic: "Beste match die ik ooit speelde"

  Bij Ajax was iedereen top, maar Dusan Tadic nog een beetje meer. De valse nummer 10 geselde Real met 2 assists en 1 goal. Met dank aan Zinédine Zidane, zo blijkt. Daar haalde de Serviër de mosterd.

   

  Tadic zette Ziyech en Neres op weg naar de snelle 2-0 en schilderde de 3-0 in de winkelhaak. "Dit is wellicht de beste wedstrijd die ik ooit speelde", vertelde Tadic. "We verslaan de beste club ter wereld. Ik ben heel trots en denk dat we heel wat mensen blij hebben gemaakt vanavond."

   

  De 30-jarige Tadic kwam vorige zomer naar Amsterdam na 4 jaar Southampton. Hij was baas over het Real-middenveld Kroos-Modric-Casemiro. "Zidane was altijd mijn favoriete speler. Misschien keek ik te veel naar zijn filmpjes", grapte Tadic over de ex-coach van Real, die 3 keer op een rij de Champions League won.

   

  Ajax-coach Erik ten Hag was in de wolken met de prestatie van zijn jongens: "Het was een historische avond. Bijna niemand van de buitenwereld geloofde erin, maar onze 4.000 fans hier wel. Vanavond was erg dicht bij de perfectie", glunderde hij.

   

  "Die bal op de lat van Varane en onze goal daar snel achter was het ideale scenario. We konden ons wedstrijdplan uitvoeren door Real weg te drukken. We waren heel goed, waardoor we veel balbezit hadden, wat het spel van Real flink verstoorde. Wij wisten dat Real risico's zou nemen, maar de spelers zijn daar heel goed mee omgegaan. Over de 2 matchen bekeken verdienen we het van door te gaan."

   

  "Ik ben een tevreden trainer. Ik heb enorm genoten van mijn team vanavond. En ik ben heel gelukkig voor Ajax en het Nederlandse voetbal. Het is lang geleden dat een Nederlands team de 1/8e finales kon overleven. Maar vandaag toonden we dat het mogelijk was." 

   

  Aanvoerder Matthijs de Ligt droomt al: "Dit was een echte teamprestatie. De manier waarop onze aanvallers mee kwamen verdedigen was geweldig. We brachten Bayern München, een van de favorieten, in de problemen en we schakelden de titelverdediger uit. Wie weet hoe ver we raken?"

   

  Madrid leerde ook Frenkie de Jong kennen, volgend jaar aan de slag bij Barcelona: "Ik ben trots op het team en op de defensie. Ik denk dat alle fans van Ajax trots zijn op ons. Dit is de mooiste avond van mijn carrière. We staan in de kwartfinales en moeten nu nog beter doen. We bereiden ons altijd op dezelfde manier voor: hoog pressen, de bal hebben, kansen creëren, dominant zijn. Dat deden we vandaag. Ik denk dat iedereen bij Barcelona tevreden is vanavond, niet alleen door mij, maar door alle spelers op het veld."

  We bereiden ons altijd op dezelfde manier voor: hoog pressen, de bal hebben, kansen creëren, dominant zijn.

  Frenkie de Jong