17-jarige Zweed bestraft voor racistische opmerkingen tijdens WK

  De Zweedse international Jimmy Durmaz.

  De Zweedse international Jimmy Durmaz.

  Het Zweedse gerecht heeft een 17-jarige jongeman een boete gegeven omdat hij vorige zomer, tijdens het WK in Rusland, de Zweedse international Jimmy Durmaz racistisch beledigd had op internet.

  Zweden was op de tweede speeldag van groep F op weg naar een 1-1 draw tegen Duitsland, tot Durmaz in de extra tijd een nogal onnodige vrije trap weggaf. Kroos scoorde hieruit de winnende 2-1.

   

  Durmaz, in Zweden geboren maar met roots in de regio Assyrië en Turkije, kreeg hierna op internet heel wat racistische verwijten over zich. Ook zijn familie moest afrekenen met soortgelijke beledigingen.

   

  Het Zweedse gerecht spoorde 3 personen op die Durmaz omwille van zijn afkomst op de korrel namen. Een van hen, een jongeman van 17, kreeg een boete van 2.500 Zweedse kroon (237 euro) en moet 8.000 kroon (759 euro) schadevergoeding betalen aan de voetballer. Een andere persoon kreeg eerder al een boete, terwijl de derde wegkwam met een waarschuwing.