Ga naar de inhoud

's Werelds beste bridger betrapt op doping: "Hij moet weten wat hij inneemt"

 di 5 maart 2019 11:47
De bridgewereld is opgeschrikt door een dopinggeval.

Geir Helgemo, die naam zegt u wellicht niks. Toch is hij een wereldtopper. De Noor is de nummer 1 op de wereldranglijst in het bridgen. Maar niet lang meer, want Helgemo is betrapt op het gebruik van doping.

Als de beste bridgespeler ter wereld betrapt wordt op het gebruik van doping, dan is dat uiteraard "hot news" in het wereldje.

 

In september 2018 liep de 49-jarige Helgemo tegen de lamp. Hij testte positief op het gebruik van testosteron en clomifeen, een product om de vruchtbaarheid bij vrouwen te verhogen.

 

De Noor bekende en is afgelopen weekend door de wereldbridgefederatie (WBF) geschorst tot 20 november 2019. Behalve die schorsing is Helgemo, die al sinds 2008 uitkomt voor Monaco, ook al z’n titels en behaalde punten uit 2018 kwijt. 

 

"Helgemo heeft in het verleden voor de Noorse nationale ploeg gespeeld en is onze grootste ster", klinkt het bij de Noorse bond.

 

"Het is zijn verantwoordelijkheid om geen middelen te gebruiken die op de verboden lijst staan.”

 

Uit studies blijkt dat testosteron het denkvermogen verhoogt. Clomifeen versnelt dan weer de afscheiding van testosteron. 

"Ook bridger moet weten wat hij inneemt"

Herman De Wael denkt niet dat Helgemo zich bewust gedopeerd heeft om beter te kunnen bridgen.

 

"Het is de tweede keer dat onze sport met doping geconfronteerd wordt. Het gebeurt zo weinig, omdat er geen doping nodig is in onze sport", zegt de antidopingsecretaris van de Vlaamse Bridge Liga.

 

"We denken dat dit geen geval is van bewust dopinggebruik. Het gaat wellicht veeleer om een speler die niet goed genoeg gelet heeft op wat hij ingenomen heeft."

 

"Testosteron helpt alvast niet bij het bridgen. Er zijn wetenschappelijke studies die zeggen dat testosteron het geheugen bevordert, maar ik kan me niet voorstellen dat je die stof als bridger bewust inneemt. Zeker niet als je weet dat je getest zult worden."

 

"Maar excuses gelden niet. Een sporter moet eraan denken dat hij/zij al wat hij/zij eet of inneemt laat controleren door een sportarts. Ook een bridger. Dat is helemaal niet moeilijk."

"Een door het IOC erkende sport"

En ja, ook in het bridgen wordt de strijd tegen doping ernstig genomen. 

 

"Er zijn dopingcontroles, omdat bridge een door het IOC erkende sport is. En daar hangen voorwaarden aan vast, zoals het volgen van de WADA-regels", zegt Herman De Wael.

 

"De straf die deze bridger krijgt? Een jaar schorsing. De reglementen zijn wereldwijd dezelfde. Voor een bridger is dat iets minder erg dan voor bijvoorbeeld een wielrenner."

Publicatie op de Facebook-pagina van de World Bridge Federation: