• home
 • video
 • pas verschenen

  Veldkamp: "Teleurstellend seizoen, maar Swings zal veel geleerd hebben"

  Het drukke skeelerseizoen van Swings eiste zijn tol in de winter.

  Bart Swings was met podiumambities naar het WK afstanden en WK allround getrokken, maar kwam twee keer van een kale reis terug. "Toch zal het geen verloren seizoen zijn", stelt ex-coach Bart Veldkamp.

  Bart Swings stapelde de WK-teleurstellingen op: geen top 10 op de 1.500 en 5.000 meter, een valpartij in de slotronde van de massastart en geen ticket voor de afsluitende 10.000 meter op het WK allround. "Alles zat tegen deze week", vatte Swings samen.

   

  Ex-coach Bart Veldkamp legt de vinger op de wonde. "Swings heeft een andere aanpak geprobeerd. Hetzelfde blijven doen is geen garantie op succes, maar veranderen van trainingsschema kan tegenvallen. Een aanpassing kan totaal verkeerd uitpakken."

   

  "Swings zal in elk geval veel geleerd hebben. Het is dus geen verloren seizoen, maar zeker en vast een teleurstellend seizoen. De beste stuurmannen staan aan wal, maar ook ik zag dat zijn tijden ondermaats waren."

  "Swings bewoog veel, maar maakte niet veel snelheid"

  Veldkamp zag dat Swings zijn niveau niet haalde. "Schaatsen is een heel technische sport, waarbij efficiëntie heel belangrijk is. Als je aan efficiëntie inboet, ga je heel ver achteruit. Swings bewoog veel, maar maakte niet veel snelheid."


  "Ze zullen nu wel een analyse maken van de aanpak. Hij traint bij de Noren, maar mag niet klakkeloos overnemen wat een ander doet. Dat werkt bij niemand. Ze moeten individuele accenten leggen."


  "Of het nog goed komt? Zeker en vast. Als Swings zich toelegt op de massastart, doet hij over drie jaar weer mee voor de olympische medailles. Als hij trouwens niet was gevallen op het WK bij de massastart, zag het er helemaal anders uit."

  Tweet: