Langlaufwereld in rep en roer: skiër betrapt tijdens bloedtransfusie

  Max Hauke kon geen kant meer uit.

  Op het WK noordse ski in Oostenrijk heeft de politie 5 langlaufers opgepakt in verband met een grootschalig dopingonderzoek. De Oostenrijker Max Hauke werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie. "Walgelijk", klinkt het bij zijn traningsgenoot.

  De langlaufwereld staat in rep en roer. Tijdens het WK noordse ski in Seefeld werden woensdag 9 verdachten opgepakt in een grootschalig dopingonderzoek. Het gaat onder anderen over vijf langlaufers en een Duitse dokter, die de spil van een grootschalig dopingnetwerk zou zijn.

   

  Eén langlaufer, de Oostenrijker Max Hauke, werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie. De Noorse sportzender NRK kon beelden bemachtigen van het moment van de inval. Hauke zit met een naald in zijn arm en kan geen kant meer op.

   

  De 5 langlaufers, de 2 Oostenrijkers Hauke en Dominik Baldauf, de 2 Esten Karel Tammjärv en Andreas Veerpalu en de Kazak Aleksej Poltoranin, legden volledige bekentenissen af en werden nadien vrijgelaten. Ze riskeren tot 3 jaar cel en werden vrijdag ook voorlopig geschorst door de internationale bond.

   

  De Belgisch-Duitse biatleet Michael Rösch reageerde al verbolgen op Facebook: "Slappelingen, ik kots van jullie." En hij is lang niet de enige. Andrew Young, trainingsgenoot van Hauke, gelooft zijn ogen niet: "Walgelijk."

   

  Ook de voormalige Noorse bondscoach Trond Nystad vindt het "vreselijk". "Mijn maag ligt in een knoop, mijn hele lichaam doet zelfs pijn", zegt hij aan NRK. "Het is te walgelijk voor woorden."

  Bekijk hier de hallucinante beelden:

  Journaal-stuk: