• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Verken finale van de Omloop met profrenner Stijn De Bock

  Morgen start met Omloop het Nieuwsblad het Vlaams  wielervoorjaar. Stijn De Bock, 26 jaar en prof bij Canyon DHB Bloor Homes, een pro-continentale ploeg, vloog voor ons de hellingen in de finale op. Hij verwacht een slijtageslag. 

  Molenberg is de poort naar de finale

  "De Molenberg is niet de moeilijkste beklimming", zegt Stijn, maar hij denkt wel dat de finale hier zal geopend worden. "Je moet met het team zeker vooraan zitten want je hebt niet veel mogelijkheden meer om vooraan te geraken richting Haaghoek-Leberg. Het moeilijkste punt komt na de kasseien. Waar iedereen wil doortrekken."

   

  De Haaghoek is dan weer een racebaan naar de Leberg. "Hij loopt lichtjes naar beneden, met een knik in het midden. Het gaat heel snel en er wordt echt gesprint richting de Leberg."

   

  "Dat bochtje naar links ligt er een beetje vochtig bij, maar we nemen het toch vol. Op de Leberg wordt er vol gereden richting de Berendries."

  VIDEO: Molenberg-Haaghoek-Leberg

  Slijtageslag vanaf de Berendries

  De Berendries is sinds jaar en dag de favoriete helling van Van Avermaet. "Ik denk zeker dat hier iets geprobeerd wordt", zegt De Bock. "Iedere prof kan deze helling goed aan en ze is lang genoeg om iedereen pijn te doen."

   

  Maar vooral na de Berendries ziet de renner van Canyon Bloor Homes mogelijkheden. "Er is er slechts een klein moment van recuperatie want het gaat meteen richting Elverenberg-Vossenhol, een nieuwigheid in de Omloop."

   

  "Iedereen denkt: goh dat gaat wel meevallen. Maar daar kan wel iets van verschil gemaakt worden. Het is smal en er is geen moment van recuperatie. Je moet vooraan zitten en parcourskennis is hier belangrijk. Hier kan de koers gereden zijn."

   

  De Bock verwacht dan ook geen gesloten finale zoals vorig jaar. "Alles ligt hier zo dicht bij elkaar in de finale en er is zo weinig recuperatie. Als er slag om slinger gedemarreerd wordt dan is er nog minder recup. En dat is voor veel renners toch belangrijk."

  VIDEO: Berendries-Elverenberg-Vossenhol

  "Op de Muur zit iedereen à bloc"

  "Wat de Berendries voor Greg  is, is de Muur voor Ollie (Olvier Naesen)", weet Stijn De Bock te vertellen. "Die ligt hem heel goed."

   

  De aanloop is klassiek, langs de Vesten, waar iedereen à bloc zit -of ik toch meestal. (lacht) En dan de Muur en de Kapelmuur. Als de koers nog niet opengebroken is dan zal het daar zeker gebeuren."

   

  De Muur ligt er goed en droog bij , maar als het regent is het wel iets
  anders. Dan kan je wegslippen. "Belangrijk is altijd aan de linkerkant te rijden
  op de Muur. Het laatste deel is te doen op de grote plateau dus er zal heel
  hard gereden worden."

   

  VIDEO: Vesten-Muur-Kapelmuur

  "Met een select groepje naar de meet"

  "Na een zware koers is de Bosberg nen breker", puft De Bock, "is het niet fysiek dan wel mentaal. Eerst de macadam die niet bolt en dat gaat over in kasseien waar je echt moet stampen om boven te geraken."

   
  "De perfecte lijn is er niet, want  zowel in het midden als rechts en links liggen putten. Ook deze helling ligt Oliver trouwens goed."

   

  Stijn denkt dat er een 10 tal renners richting de Muur gaat na de slijtageslag ervoor. "Eén renner komt alleen boven op de Muur en snelt richting de Bosberg. Daar zal er nog eens gedemarreerd worden, zodat er met een select groepje naar de meet zal gereden worden. "

  VIDEO: Bosberg

  Het menu van de Omloop Het Nieuwsblad