• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Heeft België nog iets te zoeken in de CL volley? "Deelname heeft zeker nog zin!"

  Maaseik

  Maaseik won 2 keer tegen topclub Belchatow in de Champions League.

  De Champions League zit er na de laatste thuiswedstrijd definitief op voor Maaseik en Roeselare.  Beide clubs waren na de vorige speeldag al uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinales.  Het ontlokte Maaseik voorzitter Mathi Raedschelders de bedenking: “Wat kunnen de Belgische ploegen nog doen in de CL?”. Volleybalcommentator Marc Willems weet het antwoord.

  Zowel Maaseik als Roeselare eindigde als 3e in zijn groep, allebei wonnen ze 2 wedstrijden en verloren er 4.  Aangezien alleen de 5 groepswinnaars en de beste 3 nummers 2 van de groepen doorstoten, is het Europese avontuur voor de toonaangevende Belgische clubs afgelopen.

   

  De vernieuwde Champions League is, zoals Mathi Raedschelders terecht stelde, op maat van de grote volleyballanden gemaakt. Bij de top 8 zitten 3 Russische clubs, 2 Poolse, 2 Italiaanse en als buitenbeentje ook 1 Franse club. Rusland, Polen, Italië…: niet toevallig landen waar de budgetten voor volleybal een veelvoud zijn van hetgeen in België haalbaar is.

   

  Het is niet denkbeeldig dat dit scenario zich de komende jaren zal herhalen. Doorstoten naar de kwartfinales wordt in deze omstandigheden voor een Belgische ploeg aartsmoeilijk.

  Banks en Raedschelders

  Maaseik-coach Joel Banks naast zijn voorzitter Mathi Raedschelders.

  Heeft deelnemen aan de CL dan nog wel zin?

  Je zou uit het voorgaande kunnen concluderen dat deelname aan de Champions League voor de Belgische clubs zinloos is. Maar niets is minder waar! Spelers, publiek én clubs hebben wel degelijk nog iets te winnen.

   

  • Voor elke speler zijn de jaarlijkse Champions League-wedstrijden (naast de bekerfinale en de finale van de playoffs) het hoogtepunt van het clubseizoen.  Iedereen kijkt uit naar duels tegen Kazan, Civitanova, Zaksa…  Zulke topwedstrijden maken je als speler alleen maar beter. 
   
  • Het publiek kan in levende lijve een aantal buitenlandse topspelers in actie zien, spelers die ze anders alleen op televisie aan het werk zouden kunnen zien. Daarvoor willen volleyballiefhebbers toch nog ‘ns naar de zaal komen.
   
  • En ook de clubs hebben de CL volleybal nodig. Financieel kunnen de Belgische clubs al lang niet meer concurreren met het buitenland. Maar zij kunnen talentvolle jonge (buitenlandse) spelers wel lokken met het vooruitzicht Champions League volleybal te spelen. Zonder Champions League zouden die (buitenlandse) talenten minder snel voor een verblijf bij een Belgische ploeg kiezen en dat zou nefast zijn voor het niveau van het Belgische clubvolleybal.
  Roeselare

  Roeselare kon bijna stunten tegen Kazan in de Champions League.

  Roeselare-Sastamala? Dan liever Roeselare-Kazan!

  De Belgische clubs zouden ook bewust voor de (lager aangeschreven) CEV-cup kunnen kiezen in plaats van de CL, maar dat lijkt me geen optie. Of kijkt u uit naar wedstrijden tegen pakweg Amriswil, Boergas, Sastamala, Kladno of Liberec?

   

  En laat ons nu ook niet doen alsof Maaseik en Roeselare werden weggespeeld in deze editie van de Champions League. Zo won Maaseik 2 keer tegen het Poolse Belchatow… een ploeg die wél kon doorstoten naar de kwartfinales. Roeselare dwong absolute topploeg Zenit Kazan tot het uiterste. Kazan was verplicht alle topspelers op het veld te houden om Roeselare te verslaan.

   

  Voorgaande jaren (toen nog in een formule waarbij na de groepsfase 12 clubs naar een Final 12 konden doorstoten) waren het ene jaar Roeselare, het andere jaar Maaseik bij dat eliteclubje.  En dat zijn toch resultaten waarvan de Belgische voetbalclubs in de Champions League de laatste jaren alleen maar zouden kunnen dromen.

   

  Marc Willems