• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Eén jaar roeier en al wereldkampioen indoor: "Ik was eigenlijk voetballer"

  Ward Lemmelijn schreeuwt zijn vreugde uit na het behalen van de wereldtitel.

  Ward Lemmelijn schreeuwt zijn vreugde uit na het behalen van de wereldtitel.

  De 21-jarige Ward Lemmelijn heeft zich afgelopen weekend tot wereldkampioen indoorroeien gekroond bij de beloften. Een straffe prestatie, ook omdat Lemmelijn nog maar één jaar bezig is. "Ik heb mezelf ook verbaasd", vertelt de jonge Belg aan Sporza.

  Wie aan roeien denkt, denkt aan water en een boot, maar niks van dat alles bij indoorroeien. Er wordt geroeid op een zogenoemde ergometer, die de roeibeweging nabootst. "Het is een ideaal toestel om de conditie aan te scherpen en te onderhouden tijdens de winter. Sinds kort zijn er ook wedstrijden op ergometers en daar neem ik nu aan deel", legt Ward Lemmelijn uit.

   

  "Bij zo'n wedstrijd staan er allemaal ergometers naast elkaar en je ziet op een groot scherm hoe je vooruit gaat. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk 2 kilometer te roeien. Dat is in roeien echt de referentieafstand."

   

  De 21-jarige student legt zich nog maar een jaartje toe op het roeien. "Ik heb altijd op redelijk hoog niveau gevoetbald, onder meer bij Roda JC. Maar toen ik begon te studeren, heb ik het voetbal afgebouwd en ontdekte ik het roeien. Nu blijkt dat ik daar talent voor heb. Als voetballer van opleiding gaat er voor mij een hele nieuwe wereld voor mij open. Ik ben hier nog maar een jaar mee bezig, dus ik ben heel verbaasd."

  "Wil ook resultaten halen op water"

  Lemmelijn won vorige maand al het EK bij de beloften, waar hij het 12 jaar oude Belgische record verbrak. Dat BR scherpte hij afgelopen weekend nog eens aan op het WK U23 in de VS, waar hij ook het goud wegkaapte. "Die titel betekent heel veel voor mij. Wereldkampioen worden is toch het hoogste wat je kunt bereiken", vindt Lemmelijn.

   

  "Op het WK was ik weer anderhalve seconde sneller dan op het EK. Ik blijf grote sprongen vooruit maken. Ik heb veel te danken aan mijn trainer, die heel innovatief bezig is met roeien. We doen het helemaal anders dan andere roeiers. Ik train wel heel hard, zo'n 14 à 20 keer per week."

   

  "Ik denk dat ik nog voort kan groeien en ik droom ervan om ook op het water resultaten neer te zetten. Ik ben nu op zoek naar een goede coach en begeleiding. Op water komt er toch heel wat techniek bij kijken en dat is niet makkelijk om aan te leren. Daar heb ik nog veel werk."