• home
 • video
 • pas verschenen

  Chelsea-coach Sarri: winst in de Carabao Cup of Sarrivederci!

  Zijn de dagen van Maurizio Sarri geteld?

  Het rommelt in het rijke huishouden van Chelsea. Na de vernedering in de Premier League (6-0 tegen Manchester City) won Manchester United voor de FA Cup simpelweg met 0-2 op Stamford Bridge. De fans van de Blues keerden zich massaal tegen coach Maurizio Sarri. Is het einde nabij voor “Sarri-ball” in Londen? Stef Wijnants over het gebrek aan leiderschap, op en naast het veld.

  Weg competitie en beker

  Chelsea staat pas zesde in de Premier League en is uitgeschakeld in de FA Cup. Toch kan het dit seizoen nog twee prijzen pakken. De Europa League, waarvan de finale pas einde mei wordt gespeeld, en de Engelse Ligabeker.

   

  Die zogeheten Carabao Cup krijgt vanmiddag zijn hoogtepunt. Chelsea ontmoet dan op Wembley Manchester City in de finale. Twee weken geleden kregen de Londenaars hun zwaarste nederlaag ooit in de Premier League ( 6-0 ) toegediend.

   

  Na eerdere uitnederlagen in Arsenal (2-0) en vooral Bournemouth ( 4-0 ) was er een flinke deuk in het vertrouwen op een goede afloop. Met een huidige zesde plaats dreigt Chelsea volgend seizoen opnieuw de Champions League te missen.

   

  Daarom waren de verwachtingen afgelopen maandag in het FA Cup-duel thuis tegen Manchester United hooggespannen. Het draaide faliekant uit. Chelsea kon totaal geen vuist maken en werd kansloos uitgeschakeld. Nog een trofee weg.

  United wipte Chelsea in de FA Cup.

  Fans gaan tekeer

  Maar meer nog dan de nederlaag viel de houding van de fans op. Die revolteerden maandag tegen Sarri met de niet misverstane woorden “F… Sarriball “ en ze zongen teksten als "you don’t know what you’re doing"‘. Erger nog, de diehards riepen al om een vervanger.

   

  Frank Lampard, levende legende als speler (bijna 650 matchen) en nu nog coach van Derby County moet Sarri opvolgen. Niet volgend seizoen, maar nu nog. Ook donderdag na de eenvoudige kwalificatie in de Europa League tegen Malmö roerden de fans zich.

   

  Het voetbal, vooral voor de rust, was kil en futloos. Op de vraag wat er gebeurt als Chelsea straks op dezelfde manier de wedstrijd tegen de machine van Pep Guardiola gaat aanpakken, was Sarri heel duidelijk : "Een ramp natuurlijk. We hebben het moeilijk. Er zijn problemen met de fans, dus is het normaal dat de spelers zonder zelfvertrouwen het veld opkomen. En ons spel is nu net gestoeld op zelfvertrouwen."

  Chelsea-boegbeeld Frank Lampard.

  Bye bye Sarribal

  Chelsea begon nochtans erg sterk aan het seizoen (28 op 36) en ging pas eind november op speeldag 13 voor het eerst onderuit. Dat het toch pas derde stond, had meer te maken met het straffe parcours van Liverpool en Manchester City.

   

  De fans op Stamford Bridge konden hun geluk niet op, want na het "afwachtende" voetbal onder Mourinho en Conte (dat wel twee titels in drie jaar had opgeleverd) koos nieuwe coach Maurizio Sarri voor verticale tiki-taka, dat in Italie de bijnaam Sarri-ball of Sarrismo had gekregen.

   

  Maar in november stokte het systeem en sinds januari blijft er geen spaander van heel. Verschillende Engelse media meldden de afgelopen dagen dat kwalificatie voor de Europa League slechts een verplicht tussendoortje was. Sarri heeft de opdracht gekregen om de Carabao Cup te winnen.

   

  Hoe Eden Hazard in twee weken geleerd zou moeten hebben hoe de pletwals van Guardiola kan afgestopt worden, weet evenwel niemand. Discussies op en naast het veld voeden de geruchten. "Ik denk dat iedereen nog achter mij staat, maar zeker weet ik dat niet. Ach die relatie is niet zo belangrijk, als we maar resultaten behalen”, vindt Sarri.

  Tijdbom tikt

  Sinds de neergang vanaf Kerstmis wordt gepleit voor geduld. "Niet alles komt zomaar meteen”, werpt de assistent van Sarri, oud-Chelsea-ster Gianfranco Zola, op. Zola doelt daarmee op het begin van Pep Guardiola bij Manchester City en Jürgen Klopp bij Liverpool. Ook zij speelden geen kampioen en hadden tijd nodig om hun systemen in de hoofden van hun spelers te krijgen.

   

  Eén statistiek geeft Zola alvast gelijk. Sarri won van zijn eerste 43 matchen 28 wedstrijden, Guardiola kwam slechts aan 27 winstmatchen. 

   

  De fans bekritiseren de Italiaan niet enkel om de mindere resultaten, ze begrijpen maar niet dat de coach Jorginho centraal op het middenveld de voorkeur geeft op de populaire N'Golo Kanté. De Franse wereldkampioen speelt veelal vanaf rechts en komt daar veel minder tot zijn recht. Sarri blijft onverstoord als het over zijn eigen positie gaat. "Ik zou me pas zorgen maken als ik coach was in de tweede klasse in Italië, niet nu."

  Sarri werd vernederd door de equipe van Guardiola.

  Gebrek aan leiderschap

  Sarri predikt ook een beetje in de woestijn, want met baas Abramovitsj heeft hij al een tijdje geen contact gehad. Het verleden leerde wel dat de rijke Rus meestal geen genade heeft met "falende" trainers, zeker niet als spelers zoals keizers met de duim omlaag staan als hun mening gevraagd wordt.

   

  Zo werd de voorbije 12 jaar 5 keer een trainer tijdens het seizoen de laan uitgestuurd. Niet alleen in de directie is Chelsea het spoor bijster, ook op het veld is er een gebrek aan leiderschap. In vroegere tijden luisterde iedereen als Didier Dogba, John Terry of Frank Lampard het woord tot de groep richtten.

   

  Nu zou hun beste speler Eden Hazard dat moeten doen, maar zoals bekend is de mindset van de Rode Duivel niet langer op Londen maar op Madrid gericht. Anderen zoals Azpilicueta of Willian hebben niet het charisma om de groep op sleeptouw te nemen.

  "De mindset van Hazard is op Madrid gericht"

  In zwaar onweer

  Maar de club dreigt niet enkel op het veld de concurrentie te verliezen. De negatieve berichten vliegen om doren. De flirt van Hazard met Real Madrid mag dan niet openlijk gebeuren, een goede verstaander weet dat zijn dagen in Londen zijn geteld.

   

  Sinds vrijdag mogen de Blues twee periodes geen transfers meer doen. De FIFA kon het geknoei met minderjarigen niet langer door de vingers zien. Als die beslissing in beroep bekrachtigd wordt, wordt de club lichtjaren teruggezet. En ook met de UEFA ligt Chelsea overhoop. Eind van de maand weet het of de supporters voor enkele wedstrijden verbannen worden na de antisemitische liederen in het Hongaarse Vidi.

   

  En alsof dat nog niet volstaat, moet het ook nog een juridische strijd uitvechten met voormalig coach Antonio Conte. Die beweert nog een miljoen pond te goed te hebben. 

   

  Kortom, onder dat gesternte moeten Chelsea en Eden Hazard de geoliede patronen van Pep Guardiola en Kevin De Bruyne afstoppen om zo de job van Maurizio Sarri te vrijwaren.