• home
 • video
 • pas verschenen

  Verliest JPL met Lokeren straks zijn beste grasmat? "Ons veld zou aanwinst zijn voor 1B"

  Het veld van Lokeren schittert, de spelers helaas minder. Straks niet meer in 1A?

  Het zal een schrale troost zijn op Daknam, maar de sportieve rode lantaarn is voorlopig wel een van de koplopers in het klassement van "beste veld". Sporting Lokeren dus, maar hoe komt het dat het veld er daar zo goed bij ligt? “Het belangrijkste is het dagelijkse onderhoud”, zegt grasexpert Dirk Creve. 

  Een mini-enquête na speeldag 26 bij 4 spelers uit de Jupiler Pro League: welke club heeft het beste veld in de hoogste klasse? Eén ploeg wordt door alle spelers genoemd: Sporting Lokeren.

   

  Slechts 4 spelers, dat is natuurlijk niet representatief, maar er is meer: het veld van Lokeren kreeg vorig seizoen de eerste "Greenkeeper Award" van de Pro League. En ook dit seizoen staat het veld van Daknam regelmatig bovenaan in het klassement van beste veld per speeldag.

  “Voor een goed veld heb je om te beginnen een degelijke basis nodig, met een goeie drainage en deftige veldverwarming”, zegt Dirk Creve. Maar het belangrijkste is toch het dagelijkse onderhoud, en dat is de taak van Lorenzo Verschraegen, hoofdgreenkeeper bij Lokeren, die per week zeker 40 uur op het veld staat.

   

  “Na een wedstrijd zijn we een hele dag bezig om de putten eruit te krijgen, manueel. En met een machine steken we gaatjes in de grond als een soort verluchting, zodat het water beter weg kan lopen”, vertelt Lorenzo.

  Dirk Creve (links), grasexpert, en Lorenzo Verschraegen, hoofdgreenkeeper Lokeren

  "Oud stadion is voordeel: veel licht en tocht"

   “De club moet natuurlijk ook willen investeren in een goed veld, daar doen ze hier zeker hun best voor”, gaat Dirk voort. Heeft Daknam misschien specifieke troeven? “Zeker, dit is een open stadion dat veel licht en tocht doorlaat."

   

  "Het aantal uren zon of schaduw, dat bepaalt mee de grasgroei. En goeie grasgroei is een goed veld, simpel." Dat Daknam al relatief oud is, is dus een voordeel. "Nieuwe, moderne stadions zijn vaak hoger en gesloten gebouwd en dus krijgt het veld minder licht."

  Geluk en timing spelen ook wel een rol. Spelen in slechte weersomstandigheden beschadigt het veld. "En als je dan zo de winter moet ingaan, blijf je die problemen meedragen."

   

  Dat is misschien het probleem in Brugge, waar Ivan Leko het veld in Jan Breydel omschreef als Blankenberge Beach. Maar daar spelen met Club en Cercle 2 teams. "Het veld hier wordt minstens even intensief gebruikt. Ook de beloften spelen hier hun duels. En de dag voor een wedstrijd traint de eerste ploeg in het stadion."

  Ook Daknam heeft een zwakke plek. Lorenzo neemt ons mee naar de kant van de vernieuwde, verhoogde tribune achter het doel. “Verhoogd, dat betekent in dit geval ook meer schaduw. Kijk bijvoorbeeld hier bij de achterlijn, hier komt bijna nooit zon en blijft de grond altijd vochtig. Schade hier kan je maar moeilijk herstellen.” Warmtelampen kunnen helpen en ook bodemverwarming komt van pas om de winter door te komen.

  Rechts de vernieuwde tribune met schaduwzijde, de zwakke plek van Daknam.

  "Het veld zou zeker een aanwinst zijn voor 1B"

  De club met het beste veld staat laatste, dat pijnlijke contrast is opvallend. "Er is misschien één voordeel aan degraderen, en dat is voor het veld", zegt Dirk. “Dan zal het 2 maanden extra kunnen rusten en heb je langer de tijd om het gras op een goeie manier te laten ingroeien, zodat je met een sterk veld de nieuwe competitie kan beginnen.”

  “Het veld zou in elk geval een aanwinst zijn voor 1B”, grapt Dirk. “Daar kunnen we concurreren met Oud-Heverlee Leuven”, vult Lorenzo aan. “Boubacar Copa (ex-doelman Lokeren, red) is nu keeperstrainer bij OHL en heeft me al uitgenodigd om eens te komen kijken. Dat zal ik zeker doen, stelen met de ogen.”

  Lokeren won vorig jaar de eerste "Greenkeeper Award" van de Pro League en daar was een mooie prijs aan verbonden. “Ik mocht een weekend naar Real Madrid om daar de oefenvelden en natuurlijk ook het eerste veld te gaan bekijken. Dat was ongelofelijk.” En wat is dan het grootste verschil? “Geld natuurlijk. Je kan gewoon geen vergelijking maken."

   

  Ook onder de greenkeepers gebeurt er trouwens wel eens een transfer. “Mijn voorganger is een aantal jaren geleden vertrokken naar AA Gent. Hij wou vooral naar daar voor het nieuwe stadion, denk ik. Maar ik heb al gehoord dat hij het goeie veld van Lokeren mist.”

  Moet de 'history wall' straks een nieuwe tegel krijgen...?