• home
 • video
 • pas verschenen

  Stien Vanhoutte na 1e schaatsseizoen: "Spelen zijn ultieme doel"

  Stien Vanhoutte verbeterde het BR op 500 meter in Inzell.

  Stien Vanhoutte sluit haar eerste schaatsseizoen met een goed gevoel af.

  Stien Vanhoutte heeft haar eerste schaatsseizoen op een mooie manier afgesloten. In Inzell verbeterde ze vorig weekend het Belgisch record op de 500 meter. "De laatste weken ging het echt goed. Het is een beetje jammer dat het seizoen nu voorbij is", vertelt Vanhoutte aan Sporza.

  Stien Vanhoutte is een van de skeeleraars die in het kader van het Road to Ice-project deze winter proefden van het schaatsen. Met een Belgisch record op de 500 meter als orgelpunt kan ze terugblikken op een geslaagd debuutseizoen als schaatser.

   

  "Ik ben zonder verwachtingen aan het seizoen begonnen, maar de laatste weken ging het heel goed. Daarom vind ik het wel een beetje jammer dat het seizoen nu al voorbij is. De winter is echt voorbijgevlogen", zegt de 22-jarige Vanhoutte.

   

  "Nu is het even bekomen van het schaatsen en dan opbouwen naar het skeelerseizoen. In april en mei is er al de Europacup, die ook geldt als kwalificatie voor het EK en WK, dus dat wordt meteen belangrijk."

  "Groot verschil tussen skeeleren en schaatsen"

  "Op het eerste gezicht lijkt dat misschien niet zo, maar er is toch wel een groot verschil tussen skeeleren en schaatsen", heeft Vanhoutte afgelopen winter vastgesteld. "Schaatsen vereist een soort finesse en een ander soort techniek. Op het ijs is techniek veel belangrijker. In het skeeleren worden foutjes iets meer vergeven. In schaatsen is dat niet het geval."

   

  "De focus lag vooral op technisch verbeteren, pas daarna zijn we overgegaan op snelheidstraining. Momenteel gaat de progressie nog heel erg snel."

   

  "Skeeleren is een goeie basis voor schaatsen, maar of ik de kloof met de echte top nog zal kunnen dichten, is moeilijk te voorspellen. De toppers hebben echt wel een gigantische voorsprong."

  "Winterspelen zijn het ultieme doel"

  Volgend seizoen mag Vanhoutte ook aantreden op de Wereldbeker, maar de ambities reiken stiekem nog verder. "Het ultieme doel is natuurlijk de Olympische Spelen. Als we een goeie ploeg kunnen opzetten, kunnen we op de Wereldbeker ook de ploegenachtervolging doen."

   

  "Daarvoor zullen we wel nog hard moeten trainen. Wij zijn nog nieuw in de sport, terwijl andere landen wel die ervaring hebben. Met een Belgisch team op de ploegenachtervolging in Peking 2022? Die kans zit er zeker in."