• home
 • video
 • pas verschenen

  De wintertransfers in 1B: nuttig, zonder impact, zinloos, stevig, slim en doordacht

  Geen impact van wintertransfers op het Kiel.

  Nog twee speelronden en de reguliere competitie in 1B is geschiedenis. Onze analist Karel Fraeye zit op het puntje van zijn stoel om de laatste rechte lijn te bespreken. Vandaag staat hij eerst nog even stil bij de impact van de wintertransfers die de 1B-clubs deden.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en 1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit de Proximus League onder de loep.

  Karel Fraeye

  Transfers veranderen chemie in kleedkamer

  Na de winterbreak worden in 1B nog 8 reguliere competitiewedstrijden afgewerkt. Daarin wordt bepaald welke clubs mogen genieten van stressloze Play-off II-wedstrijden en welke clubs de 6 degradatiewedstrijden moeten afwerken.

   

  Bijna alle clubs deden met het oog op het behalen van hun doelstellingen nog een aantal wintertransfers. In totaal trokken de 8 1B-clubs ongeveer 25 nieuwe spelers aan. Jammerlijke statistiek: slechts 4 onder hen waren Belgen.

   

  Winteraankopen moeten doordacht gebeuren. Het zijn transfers die de chemie binnen een kleedkamer wat veranderen. Dat kan uiteraard goed of minder goed uitdraaien: een overzicht.

  Nuttige wintertransfer bij Lommel, geen impact bij Beerschot Wilrijk

  In Lommel-Beerschot Wilrijk (0-2) stond met Daan Heymans gisteren één recente transfer aan de aftrap. Voor de Limburgers was Heymans (overgekomen van Waasland-Beveren) dan ook het enige nieuwe gezicht aan de Gestelse Dijk.  Hij kwam al snel in het basiselftal en groeit stilaan naar zijn niveau van bij Westerlo toe.

   

  Beerschot Wilrijks beste winterversterking lijkt ongetwijfeld de terugkeer van hun eigen Fessou Placca, de pijlsnelle aanvaller die zich na maandenlang blessureleed stap per stap dichter naar een basisstek knokt. Van Diego Montiel en Irakli Bugridze weinig spoor.

  Zinloze transfers bij Union, directe en stevige impact bij Roeselare

  Union Saint-Gilloise heeft echt niks meer te winnen of te verliezen en dat kruipt daar duidelijk in de kleren. Zo verloren de Brusselaars afgelopen weekend thuis met 1-2 van KSV Roeselare.

   

  Toch haalden ze de voorbije week met Milos Stamenkovic nog een 28-jarige vrije centrale verdediger op, nadat ze eerder met Ismael Kandouss ook al een centrale verdediger uit Duinkerke hadden aangetrokken. Vooral die eerste lijkt een erg eigenaardige en onzinnige transfer.

   

  Ook al uit Frankrijk haalde Union Teddy Teuma, een centrale middenvelder die aanvankelijk in de basis stond, maar die plek intussen lijkt kwijt te zijn. De nieuwkomers maken dan wel kennis met 1B, maar het vuur van USG lijkt wat gedoofd. 

   

  Dat het West-Vlaamse Roeselare vooral in het offensieve compartiment nieuw bloed nodig had, was overduidelijk. Met Esteban Casagolda haalde het een fitte en typische 1B-spits.

   

  De onbekende Nederlander Arsenio Valpoort kwam in Korea dan weer niet aan spelen toe en lijkt ook in Roeselare geen basisplek te kunnen afdwingen, maar hij drukte al wel een stevige stempel. In drie wedstrijden lukte het Valpoort 2 keer als invaller te scoren en zo liet hij zijn ploeg punten pakken. 

   

  Via Reading kwam verdediger Sidoel en bij de buren uit Zulte Waregem werd Kingsley Madu gehaald. Beide spelers lijken een basisstek verworven te hebben bij hun Spaanse trainer. Een erg positief wintertransferrapport voor Roeselare dus, dat ineens zelfs dicht bij Play-off II staat.

  Slimme kwaliteitsinjectief bij OHL en Westerlo

  OH Leuven haalde onder zijn vorige coach Nigel Pearson Sascha Kotysch en Thomas Henry bij de kern, en helemaal op het einde trok ook Yannis Mbombo nog  naar de Leuvenaars. 

   

  Henry is in die korte tijd uitgegroeid tot hun onmiskenbare aanvalsleider, Kotysch als leider achterin.  Beide spelers bieden OHL een hoger rendement, defensief en offensief.

   

  Westerlo deed het net als Lommel zuinig maar verstandig: slechts één nieuwe speler. Christian Brüls werd in no-time basisspeler en kan voor Westerlo een mooie rol spelen in de strijd voor Play-off II.

  Noodzaak bij Tubize en doordacht Mechelen

  Het kreeg een tijdlang transferverbod, maar de verkoop van topschutter Thomas Henry bracht bij Tubize geld in het laatje. Het verloor zijn beste speler en hoopt met de Tsjech Cabraja een waardige vervanger gevonden te hebben en met hem de degradatie te ontlopen.

   

  Tubize leende met Enis Saglik (Charleroi) en Sanasi Sy (Amiens) wat kwaliteit. Tubize was dit seizoen al de minst sterke formatie en lijkt nu ook als enige club verzwakt uit de winterstop te zijn gekomen.

   

  KV Mechelen tot slot trok verrassend Thibault Peyre van Union aan. Peyre ontpopte zich snel tot basispion bij de Mechelaars...