• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Vandaag is Club beste ploeg van 't land, Genk is dat over heel seizoen"

  Club Brugge

  Club Brugge kon een feestje bouwen in Jan Breydel.

  Club Brugge is na de clash met Genk drie punten dichter bij de leider geslopen. In de strijd om plaats 6 pakte Anderlecht dan weer 3 gouden punten. Wat hebben we geleerd na de twee zondagse toppers? "Genk heeft de beste Berge en de beste Pozuelo nodig om uitgesproken titelfavoriet te zijn."

  "Een momentopname, maar Club heeft wel een statement gemaakt"

  Club Brugge nam in een onderlinge confrontatie de maat van Genk. Moeten we daar conclusies aan verbinden voor de rest van de titelstrijd? "Het is een momentopname", denkt Vandenbempt. "Ivan Leko had vooraf wel gezegd dat dit een moment was om te laten zien wie de beste ploeg van het land is.  En momenteel, of tenminste vandaag, is dat Club Brugge. In die eerste helft was het dat zelfs met grote voorsprong."

   

  "Maar als je het hele seizoen bekijkt en naar het aantal punten kijkt, het aantal gewonnen wedstrijden, de gemaakte doelpunten, de tegendoelpunten, ... dan is Genk nog altijd de beste ploeg. Club heeft nog 14 matchen om te laten zien dat het op het einde van de rit, als het echt telt, ook nog de beste club van het land is."

   

  "Club heeft wel een statement gemaakt vandaag. Het heeft laten zien dat het nog leeft ondanks een moeilijke herstart na de winterstop met 5 op 12 en enkele strubbelingen links en rechts. Het heeft laten zien dat er nog chemie is, dat het nog goed kan voetballen - zelfs op een zeer moeilijk bespeelbaar veld - en dat het uitblinkers heeft met Wesley en Schrijvers. Club zal niet over zich heen laten lopen. Club staat er."

  "Genk heeft zichzelf een beetje verloochend"

  "Bij Genk is er geen man overboord. Je kan verliezen op het veld van Club Brugge. Het is ook nog maar de derde nederlaag in 26 competitiematchen. Op zich is dat niet iets om je zorgen om te maken. Maar Genk heeft om uitgesproken titelfavoriet te zijn wel de beste Berge en de beste Pozuelo nodig."

   

  Genk-coach Clement pakte ook plots uit met een nieuw systeem. Heeft hij gegokt en verloren? "Hij heeft niet gegokt. Dat was een weloverwogen keuze. Er is op dat systeem getraind op stage in Spanje. Wat we wel moeten concluderen, is dat het niet gewerkt heeft. Genk heeft zichzelf een beetje verloochend. Het heeft tot nu het hele kampioenschap gedomineerd met kort en vloeiend combinatievoetbal en nu was er dan plots een ander systeem."

   

  "Wat mij nog het meest verbaasd heeft, is dat Clement in dat systeem gebleven is. Ook toen het niet bleek te lopen in de eerste helft. Hij heeft wel twee spelers gewisseld met Pozuelo en Gano. Clement had die keuze ook deels gemaakt op basis van het veld dat onbespeelbaar was. Hij wou iets directer gaan voetballen, een beetje meer met lange ballen en niet van achteruit. Maar van zodra Pozuelo erbij kwam, bleek Genk ook in dat systeem terug te grijpen naar wat het kent: kort combinatievoetbal. Clement heeft iets geprobeerd en het is mislukt, dat kan gebeuren."

  "Gent mag van geluk spreken dat het de bekerfinale heeft"

  "Of dit iets kan betekenen voor de titelstrijd hangt een beetje af van de komende weken. Zal Genk beginnen te struikelen? Wat doet Standard nog? Want die kunnen ook nog dichterbij schuiven."

   

  "Er kunnen ook enkele verrassende ploegen in Play-off I komen. Vooral die late goal van Charleroi gisteren tegen Kortrijk heeft er toch weer een ploeg bijgezet. STVV blijft ook aanklampen. Ik denk niet dat ze die voorsprong nog gaan prijsgeven. En Anderlecht heeft ook drie gouden punten gepakt."

   

  "Voor AA Gent is een 0 op 6 in volle strijd om POI toch een catastrofe. Het mag van geluk spreken dat het in extremis nog de bekerfinale heeft gehaald. Zo kan Gent zijn seizoen nog redden en Europees voetbal halen. Maar Gent en Anderlecht die allebei POI missen, dat kan ook nog. Dat zou ophefmakende Play-offs opleveren."

  De analyse van Peter Vandenbempt in Sportweekend