• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Pauwels had de pech dat hij Nys en Stybar op zijn pad tegenkwam"

  Pauwels kwam Sven Nys vaak tegen.

  Pauwels kwam Sven Nys vaak tegen.

  Kevin Pauwels (34) zal nooit meer op het startblad van een veldrit staan. "Ik ben verrast door zijn beslissing", zegt Michel Wuyts. "Ik had verwacht dat hij er nog een jaartje zou bijdoen."

  "Hij kwam ook renners tegen die zich enkel focusten op kampioenschappen"

  Michel Wuyts zag Kevin Pauwels van bij de jeugd uitgroeien tot een gevestigde waarde bij de elite. "Ik ben er altijd blijven in geloven dat Pauwels bij de eliterenners ooit wereldkampioen zou worden", zegt Wuyts.

   

  "Maar na de komst van Wout van Aert en Mathieu van der Poel wist ik dat die wereldtitel “wishful thinking” zou worden voor Pauwels."

   

  "Hij was ook het type veldrijder dat er een heel seizoen wou staan, van half september tot de kampioenschappen. Maar in zijn periode kwam hij dan renners tegen die zich enkel toelegden op kampioenschappen, denk maar aan Stybar."

  "Goed een week geleden zei Pauwels dat hij nog jaar wou voortdoen"

  Wuyts is wel verrast door de beslissing van Pauwels. "Vooral omdat hij goed een
  week geleden nog gezegd had dat hij nog een jaar zou voortdoen. Dat was na een aantal betere prestaties."

   

  "Er zijn niet veel renners die kunnen zeggen dat ze in de regeerperiode van Van der Poel een cross gewonnen hebben, dat heeft Pauwels dit seizoen wel gedaan. Ik had verwacht dat hij er nog een jaartje zou bijdoen.”

   

  “Pauwels stopt er nu mee omdat hij wellicht niet gekregen heeft wat hij wou. Het zou logisch zijn dat Jurgen Mettepenningen het contract van Pauwels wou downsizen, want hij haalde niet meer het niveau van de voorbije seizoenen. Ik denk dat Pauwels uit die gesprekken een beetje ontevreden naar buiten gekomen is.”

   

  “Hoewel hij er nog jeugdig uitziet, is Pauwels de ouderdomsdeken in het veldrijden. Zijn beste periode ligt al een tijdje achter ons, 2011-2012 was zijn beste seizoen.”

  "Pauwels kon die groten ook aan"

  Wat was het hoogtepunt uit Pauwels’ carrière? “Die Wereldbekers. Hij pinde zich daar altijd op vast. Pauwels schatte de Wereldbeker hoger in dan de Superprestige en de DVV-Trofee."

   

  "Pauwels was ook iemand die met een garantie kon zeggen dat hij op het podium zou eindigen van het BK of het WK. Hij stond altijd garant voor een prestatie naast de groten. Hij kon die groten ook aan, een aantal keer kon hij hen verslaan."

   

  "Maar Pauwels had de pech dat hij op zijn pad figuren tegenkwam zoals Sven Nys en later Mathieu van der Poel.”

  "Zijn angst voor de camera heeft hem zeker niet geholpen"

  "Pauwels werd al te vaak de stille kracht uit de Kempen genoemd. Pauwels is een zeer integere jongen. In zijn prille jeugd had hij nog eens het ongeluk dat hij zijn broer zag vallen en het leven zag verlaten in een wedstrijd waar hij zelf ook aan deelnam."

   

  "Dat heeft behoorlijk wat teweeggebracht bij Pauwels. Daardoor is hij nog stiller geworden dan hij al was."

   

  "Zijn angst voor de camera heeft hem zeker niet geholpen. Als Pauwels verbaal sterker was, had hij een paar stappen meer kunnen vooruitzetten in zijn carrière."

   

  "Pauwels heeft ook altijd steun gehad van mensen die het goed met hem menen. Want niet alle managers in het veldrijden, vooral in het verleden dan, meenden het goed met Pauwels.”

   

  “Pauwels was niet de droomfiguur voor op een affiche. Maar aan de andere kant was het wel aantrekkelijk om met Pauwels wedstrijden te winnen. Dat gaf glans aan de sponsors die geld investeerden in de kleine teruggetrokken jongen die Pauwels is."