• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Vonn crasht ook in haar voorlaatste wedstrijd, Shiffrin pakt wereldtitel

  Lindsey Vonn

  Voor Lindsey Vonn eindigt haar laatste super-G in de netten.

  Op het WK alpineskiën in Zweden is Lindsey Vonn (34) onderuitgegaan in de super-G. De Amerikaanse skikoningin belandde in de netten, maar kon zelf wel weer opstaan.

  Lindsey Vonn skiet deze week op het WK in Are haar allerlaatste wedstrijden. Vanmiddag stond de super-G op het programma in het Zweedse skistation.

   

  Even zag het ernaar uit dat die race al haar afscheid zou worden. Halverwege de super-G verslikte Vonn zich in een poortje en belandde ze met hoge snelheid in de netten.

   

  De hulpdiensten snelden toe om zich van Vonns toestand te vergewissen. De Amerikaanse was even de kluts kwijt, maar kon wel zelf weer rechtop kruipen. Onder luid applaus skiede ze nog richting de finish.

   

  Vonn heeft nu enkele dagen om te herstellen van haar val. Zondag skiet ze in Are de afdaling, haar allerlaatste race op het hoogste niveau. 

  De crash van Lindsey Vonn:

  Lindsey Vonn

  Lindsey Vonn vliegt in de netten.

  Lindsey Vonn

  WK-medewerkers zijn er snel bij.

  Lindsey Vonn

  Lindsey Vonn krabbelt zelf recht.

  En skiet zelf nog naar de finish.

  Lindsey Vonn

  Lindsey Vonn verbijt de ontgoocheling.

  Het was niet lang de eerste crash van Lindsey Vonn. Op het WK van 2013 liep ze een zware knieblessure op en brak ze haar scheenbeen. De Amerikaanse zou nooit meer zonder pijn kunnen skiën. Daardoor besliste Vonn ook om deze week een punt achter haar rijkgevulde carrière te zetten.

  De andere skiesters schrikken zich rot:

  Shiffrin pakt het goud op de super-G

  Het goud op de eerste dag in Are was voor troonopvolgster Mikaela Shiffrin (23). De Amerikaanse is vooral op de technische nummers een kraan, maar is in Zweden dus ook een snelheidskoningin.

   

  Op de super-G bedroeg haar voorsprong op de Italiaanse Sofia Goggia amper twee honderdsten. Het brons ging naar de Zwitserse Corinne Suter, die op vijf honderdsten eindigde.

   

  "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik word niet verondersteld wereldkampioene super-G te zijn", lachte Shiffrin. "Ik miste bijna een poortje, want ik besloot risico's te nemen en dan af te wachten waar ik zou eindigen. Ik ben er echt voor gegaan. Het voelt als een droom."

   

  Voor de 23-jarige Shiffrin is het haar vierde wereldtitel. Zowel in 2013, 2015 als 2017 pakte ze goud in de slalom. De Amerikaanse heeft ook twee olympische titels op haar erelijst (slalom in 2014 en reuzenslalom in 2018).

  Shiffrin verrast zichzelf.

  WK skiën in Are (Zweden)

  datum discipline winnaar
  di 5/2 super-G vrouwen Mikaela Shiffrin
  wo 6/2 super-G mannen Dominik Paris
  vr 8/2 combiné vrouwen Wendy Holdener
  za 9/2 afdaling mannen Kjetil Jansrud
  zo 10/2 afdaling vrouwen Ilka Stuhec
  ma 11/2 combiné mannen Alexis Pinturault
  di 12/2 teamcompetitie Zwitserland
  do 14/2 reuzenslalom vrouwen Petra Vlhova
  vr 15/2 reuzenslalom mannen Henrik Kristoffersen
  za 16/2 slalom vrouwen Mikaela Shiffrin
  zo 17/2 slalom mannen Marcel Hirscher