CR7 is de "coup van de eeuw": Ronaldo is nog steeds top

  Cristiano Ronaldo

  Cristiano Ronaldo is ook bij Juventus een doelpuntenmachine.

  Juventus heeft er geen te beste week op zitten. En dat is in het Italiaanse voetbal toch groot nieuws. Juve werd zonder pardon uit de beker geknikkerd en in de competitie bleef het zaterdag op een 3-3 gelijkspel steken tegen Parma. Eén man deelt niet mee in de weekmalaise: Cristiano Ronaldo. Na 6 maanden Juventus helt de balans alweer bijzonder positief over voor de Portugese superster. Stef Wijnants ziet dat de fraudezaak en de beschuldiging voor verkrachting nauwelijks invloed heeft op zijn productiviteit en zijn almaar stijgende populariteit.

  Alweer topschutter

  Eerst even de cijfers want Cristiano Ronaldo is zowat een voetbalstatistiek op zichzelf geworden. De 33-jarige spits heeft in zijn shirt van Bianconeri in alle competities 19 keer de weg naar het doel gevonden. Uiteraard doet geen Juve-speler beter.

   

  In de Serie A alleen al scoorde hij 17 keer waarmee hij voorlopig aan de leiding staat in de topschuttersstand. Ook zijn aandeel bij andere doelpunten is onmiskenbaar. Met 8 assists doet hij een stuk beter dan ploegmaats Dybala en Pjanic.

   

  Ronaldo heeft zijn intrede in Italië dus niet gemist. Door de vele goals in de Serie A zou je denken dat hij vaker gescoord heeft dan dezelfde periode vorig jaar bij Real Madrid. Niet helemaal.

   

  In zijn laatste seizoen in Spanje leek het alsof zijn torinstinct weg was want voor Nieuwjaar schoot hij slechts 4 raak in de Primera Division. Maar in de Champions League was de Portugees weergaloos met 9 goals. In totaal scoorde hij in de eerste seizoenshelft precies evenveel als deze voetbaljaargang, nl 16 keer. Alleen lag toen de focus op de CL, nu op de competitie. Zoals bekend kwam de Portugees na Nieuwjaar volledig op toerental en maakte hij in La Liga nog 22 en in de CL 6 goals.

   

  Om de beste ‘capocannoniere’ ooit te worden in de Serie A heeft hij nog een beetje werk voor de boeg. In 2015 2016 trof Gonzalo Higuain immers 36 keer raak voor Napels. Het lijkt bijna onmogelijk om dat aantal te evenaren maar met Ronaldo weet je nooit.

   

  Hoe dan ook, Ronaldo kan de eerste speler worden die in 3 van de 5 (Spanje, Italië, Engeland, Duitsland en Frankrijk) topcompetities de titel van topschutter binnenrijft.

  Prijzen met Juventus

  Het gaat natuurlijk niet enkel om individuele prijzen. Zijn goal in de Italiaanse Supercup van enkele weken geleden tegen Milan leverde hem een eerste trofee in Italië op. Zo heeft hij nu met 4 clubs ( Sporting (1), Manchester United (9), Real Madrid (15) en Juventus (1) in 4 verschillende landen 26 bekers gewonnen.

   

  En hij wil meer: eerst en vooral de Scudetto. Als hij Italiaans kampioen (Juve staat nu al 9 punten voor op Napoli, red) en ook nog eens topschutter wordt dan heeft hij opnieuw een zoveelste record te pakken want die dubbel heeft nog geen enkele speler in de Serie A te pakken gekregen.

   

  Maar de ultieme kroon op het werk zou natuurlijk een zesde CL-zege zijn. Juventus heeft de doelpuntenkoning immers niet aangetrokken om in eigen land kampioen te worden maar om eindelijk nog eens de belangrijkste clubtrofee ter wereld te winnen. Dat is al van 1996 geleden.

   

  4 dubbels ( titel en beker ) op rij en 2 CL-finales geven Juve sinds 2015 een prachtige erelijst maar de opperste glorie zit hem in de beker met de grote oren. Over 2 weken beginnen Juventus en Cristiano Ronaldo aan hun queeste en die begint al met straf materiaal in de 8ste finales. Tegenstander: Atletico Madrid.

  Gigantische impact

  Sinds de hashtag #CR7JUVE is gelanceerd slaan alle social media platformen van Juventus op hol. Juve heeft sinds de zomer van 2018 9,5 miljoen extra online volgers op haar kanalen. Met een snelgroeiende fanbase kan het de aanval zelfs openen op Manchester United en Real Madrid.

   

  Nieuwe markten als de VS, Brazilië en India worden aangeboord en aandelen schieten de hoogte in. Afgelopen jaar haalde de Oude Dame wereldwijd 230 miljoen euro binnen met de uitzendrechten van de wedstrijden. Dat bedrag is nu al flink opgeschroefd en de afzetmarkten blijven toestromen. In het seizoen 2016-2017 verkocht de Juve 850.000 truitjes, enige tijd geleden meldde de club dat er 520.000 replicashirts van enkel CR7 verkocht zijn en het seizoen is nog maar net halverwege.

   

  De impact van de Portugees op het imago van Juventus en zijn sponsors is gigantisch. Zelfs al raakt Ronaldo geen pepernoot meer de transfersom is al dubbel en dik terugverdiend. Het is niet zomaar dat de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport de transfer van Ronaldo "de coup van de eeuw" noemde.

  Iedereen wil "Hem" zien

  Niet alleen Juventus maar de hele Serie A leeft op door de aanwezigheid van CR7 op de Italiaanse velden. Matchen van Juventus bijwonen in Turijn kan enkel als je VIP of abonneehouder bent. Anders is er geen binnenkomen aan. En de wachtrijen zijn lang.

   

  Maar ook in uitmatchen slaat iedere club zijn slag. Zo vroeg middenmoter Empoli eind oktober minimum 70 euro voor één toegangsticket voor de match tegen Juventus terwijl een abonneehouder slechts 120 euro voor het hele seizoen betaalt. Vorig jaar speelde de Toscaanse club voor een gemiddelde van 4.900 toeschouwers maar voor de komst van Ronaldo zat het aftandse stadion afgeladen vol met bijna 17.000 toeschouwers.

   

  Fans van Juve weigeren steeds vaker om naar uitwedstrijden te gaan kijken. “We worden uitgemolken alsof wij financieel voordeel hebben bij de transfer van Ronaldo”, zo klinkt het bij een trouwe aanhanger. Empoli is slechts een voorbeeld van hoe ook de andere clubs de factor Ronaldo bespelen.

  Geprezen door collega’s

  Tot slot onderstreept ook het Italiaanse voetbalmilieu de klasse van CR7. Medespeler Giorgio Chiellini, zelf 34 intussen, ziet Ronaldo dagelijks trainen. “Ik was erg nieuwsgierig om hem bezig te zien buiten het veld. Maar hoe hij in de gym werkt, met welke overgave en concentratie, daar leer ik nog van bij. Bovendien heeft hij zo vaak tegen ons gescoord en mijn droom om de CL te winnen zo vaak gebroken dat we er alles aan gaan doen om hem te helpen ons naar die winst en droom te leiden.“

   

  Ook tegenstanders zijn vol lof over de "nieuwe" Ronaldo . Milan-trainer Gennaro Gattuso voor aanvang van de Supercup in Saudie-Arabië: “Toen ik Cristiano jaren geleden ontmoette, verkocht hij soms te veel show. Nu hij daarmee gestopt zie je zijn passie, zijn liefde voor het spel.”

   

  En Juve-legende Gianluigi Buffon bleef niet achter met een opmerkelijke quote: “Zet Sergio Ramos, Thiago Silva en Chiellini in de verdediging en plaats Manuel Neuer in het doel. Ik kan je verzekeren dat geen enkele speler een doelpunt kan maken. Er is slechts één uitzondering: Cristiano Ronaldo mag niet bij de tegenstander spelen.“

   

  Het mag duidelijk zijn: de doortocht van CR7 in Turijn en de rest van Italië is nu al een succesverhaal. Nu nog de Champions League.

   

  Stef Wijnants