Waarom Denemarken wereldkampioen handbal is? "Dankzij de Bundesliga"

  Denemarken veroverde gisteren voor het eerst de wereldtitel in het handbal.

  Na de olympische titel veroverden de Denen gisteren ook voor het eerst de wereldtitel in het handbal. Hoe is dat succes te verklaren? "Veel Deense spelers steken de grens over naar het handbalgekke Duitsland, waar de absolute wereldtop speelt", zegt de Belgische handbalinternational Serge Spooren.

  "Deense wereldtitel zag je al van ver aankomen"

  Het was Scandinavië boven op het voorbije WK handbal. In eigen land zette Denemarken de finale naar zijn hand tegen Noorwegen. En dat zorgde voor een volksfeest in het land van Lego.

   

  "Je zag het al van ver aankomen dat Denemarken voor het eerst het WK zou winnen", zegt Belgisch international Serge Spooren, die al jaren een Noorse vriendin heeft en het Scandinavische handbal op zijn duimpje kent.

   

  "Drie jaar geleden pakte Denemarken al met veel overtuiging de olympische titel. En ook op het volgende EK en WK zullen ze weer dicht bij de titel komen."

  "Denen spelen bij het City en Liverpool van het handbal"

  Hoe is dat succes van Denemarken in het handbal te verklaren? "Veel Deense spelers steken de grens over naar het handbalgekke Duitsland, waar ze in de Bundesliga uitkomen. In die competitie speelt de absolute wereldtop."

   

  "15 van de 30 Denen op het WK spelen in de Duitse eerste klasse. 10 van die 15 spelers zitten zelfs bij dezelfde ploeg: Flensburg, dat dit seizoen nog geen enkele wedstrijd verloren heeft in de Bundesliga."

   

  "Vergelijk het met het voetbal. Als je spelers bij Manchester City of Liverpool spelen, dan heb je als land een pak wereldtoppers in je nationale ploeg."

  "Hansen, bijna 100 kg, is de absolute ster bij Denemarken"

  De drijvende kracht bij de Deense ploeg is Mikkel Hansen. "Hij is de grote ster", zegt Spooren. "Hansen heeft al voor de grootste clubs ter wereld gespeeld: Barcelona, Kopenhagen en nu PSG."

   

  "Hij heeft al alles gewonnen in zijn carrière, behalve de Champions League. Op het veld is hij een echt monster. Hansen is een boom van een vent en benadert de 100 kilogram."

  "Het dagelijkse leven stond stil in Denemarken bij WK-duels"

  Handbal is momenteel heel “hot” in Denemarken. “De Denen op straat kunnen de namen van de Deense tophandballers meteen opsommen", weet Spooren.

   

  "In Kopenhagen hing er in het centrum een groot scherm tijdens het WK handbal. Telkens als de Deense nationale ploeg speelde op het WK, stond het land een beetje stil."

   

  "Dat ze in eigen land de wereldtitel hebben kunnen veroveren, betekent heel voor de Denen. 5 jaar geleden verloor Denemarken in eigen land nog de EK-finale tegen Frankrijk met 11 doelpunten verschil. Dat trauma hebben ze nu kunnen verwerken door de Fransen in de halve finales te kloppen met 38-30 en die 1e wereldtitel te veroveren."

  VIDEO: De ruime WK-zege van Denemarken tegen Frankrijk in de halve finales

  "Denen en handbal is zoals Belgen en hockey"

  Momenteel hoeft handbal in Denemarken niet veel onder te doen voor voetbal. "De Deense voetbalcompetitie is niet echt aantrekkelijk en de nationale ploeg haalt met moeite grote toernooien", weet Serge Spooren.

   

  "De Deense handballers waren de laatste 15 à 20 jaar op elk groot toernooi aanwezig en kwamen dicht bij de titels. Nu ze wereldkampioen zijn, is het Deense volk wat verliefd geworden op handbal. Je kan het vergelijken met de Belgen en hockey."