• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Oudje" Djokovic regeert ook in Melbourne: "De toppers willen zichzelf nog elke dag verbeteren"

  Novak Djokovic.

  Novak Djokovic klopt Rafael Nadal.

  Novak Djokovic (31) heeft gisteren voor de zevende keer in zijn carrière de Australian Open gewonnen. De Serviër was oppermachtig tegen Rafael Nadal. Hoewel de jeugd nadrukkelijk zijn neus aan het venster stak in Melbourne, waren de vaste waarden toch weer aan de afspraak. Sabine Appelmans geeft duiding.

  "Supersterke Djokovic heeft alles bij elkaar kunnen brengen"

  "Ik wist dat Djokovic heel sterk zou zijn, want hij was vorig seizoen geëindigd met de zeges op Wimbledon en de US Open. Hij heeft ook een goeie voorbereiding gehad zonder blessures, maar we zagen nu een supersterke Djokovic die alles bij elkaar heeft kunnen brengen", zegt Sabine Appelmans na de zevende triomf van Djokovic down-under.

   

  "Fysiek was hij ongelofelijk sterk. Een paar jaar geleden is hij glutenvrij beginnen te eten. Hij is enorm bezig met zijn voeding en zijn fysiek."

   

  "Mentaal heeft hij ook een heel moeilijke periode gehad en daar is hij nu ook helemaal bovenop. Hij is nog sterker geworden dan voordien. Het komt nu allemaal samen. We hebben een Djokovic gezien die niet te kloppen was."

  Ook op de persconferentie was Djokovic nog in vorm

  "Goed dat talenten kunnen groeien in de schaduw van de toppers"

  Uitdager Rafael Nadal was kansloos in de finale. "Maar hij heeft wél blessures gehad en hij was eigenlijk al blij dat hij tot in de finale geraakt was. Dat is toch knap, zeker als je ziet hoe een paar jonge gasten staan te drummen om die plaats aan de top over te nemen."

   

  Onder meer jongeren Stefanos Tsitispas en Frances Tiafoe beukten stevig op de deur. "De wissel van de wacht zal gebeuren als Djokovic, Nadal en Federer stoppen. Murray valt er al tussenuit en Del Potro staat weer lang aan de kant."

   

  "Het is goed voor het tennis dat die talenten kunnen groeien in de schaduw van die kleppers. Ze zijn klaar om over te nemen en het publiek kent hen al."

   

  "Waarom ze voorlopig dat extra stapje nog niet kunnen zetten? Het heeft te maken met ervaring en toptalenten drijven altijd boven, ook na blessures. Ze zijn er sterker door geworden en daardoor zijn ze onklopbaar geworden. En ze hebben allemaal een fantastisch team rond zich. Daar moeten jonge spelers vaak nog naar op zoek, naar een team om hen beter te maken."

  Het is goed voor het tennis dat die talenten kunnen groeien in de schaduw van die kleppers. Ze zijn klaar om over te nemen en het publiek kent hen al.

  Sabine Appelmans

  "Ze willen overal de beste zijn"

  De jongeren bestoken de oude garde met krachtig en agressief tennis, maar de vaste waarden slaan zelf terug. "Ze voegen nieuwe elementen toe aan hun spel. Ze willen zichzelf nog elke dag verbeteren. Dat is knap, want de meesten hebben ook al kinderen."

   

  "Ze zijn toch zo bezeten met die sport bezig en ze willen overal de beste zijn. En ze willen ook records halen. Daar is het om te te doen. Djokovic kon een zevende keer in Melbourne winnen en daar is de jeugd nog niet mee bezig."

  Maes: "Paar jaar geleden zouden Federer en Nadal meer weerwerk hebben kunnen bieden"

  Ook tenniscoach Carl Maes was onder de indruk van het Servische geweld. "Als je naar het parcours van Nadal keek, dan wist je dat voor hem Djokovic zijn moeilijkste tegenstander zou zijn. Djokovic heeft waarschijnlijk de beste backhand van het circuit, iets waar Nadal toch veel schade mee aanricht tegen de meeste rechtshandige spelers."

   

  "De finale was een demonstratie van begin tot einde. Een paar jaar geleden zouden Federer en Nadal meer weerwerk kunnen bieden hebben tegen deze Djokovic. Ze zijn nu een jaartje ouder en zijn misschien niet helemaal fit. Zij laten ook regelmatiger steekjes vallen. Op dit moment steekt Djokovic er met kop en schouders bovenuit."

   

  Begin vorig jaar zat Djokovic in een dipje met enkele blessures. "Ook naast de baan zat hij minder goed in zijn vel. Hij heeft ook die puzzel moeten leggen en dat was voor zijn lichaam de kans om weer volledig op punt te geraken. Die combinatie zorgt voor een ongeziene overmacht in het mannentennis."

  "Djokovic kan nog vijf jaar op het allerhoogste niveau mee"

  Hoe schat Carl Maes de progressie van de jongeren in? "Op de grandslamtoernooien is het voor gasten als Zverev moeilijk om twee weken aan een stuk telkens drie sets te winnen. Dat is moeilijk tegen de absolute toppers."

   

  "Als Djokovic zich goed blijft verzorgen, dan kan hij nog makkelijk vijf jaar op het allerhoogste niveau mee. Hij heeft ook gezegd dat hij het record van 20 grandslamzeges van Federer (Djokovic heeft er 15) wil aanvallen. Dat is niet onmogelijk."

   

  "Met Djokovic moeten we nog een hele tijd rekening houden, maar anderen zullen meer kans hebben om Nadal en Federer te kloppen. De wissel van de wacht is er nog niet, maar voor de positie van nummer 2 zal er wel een serieuze strijd geleverd worden."