• home
 • video
 • pas verschenen

  FC Barcelona strikt toptalent De Jong, kassa rinkelt in Amsterdam

  De Jong doet het seizoen nog uit bij Ajax.

  Frenkie de Jong (21) voetbalt vanaf volgend seizoen voor FC Barcelona. De Nederlandse middenvelder tekent een contract van vijf seizoenen. Ajax vangt 75 miljoen euro, maar dat bedrag kan nog oplopen. 

  Barcelona troeft onder meer PSG af

  Ajax nam Frenkie de Jong in 2015 over van Willem II. In 2016 zette hij zijn eerste stapjes in het A-elftal van Ajax en in geen tijd stond De Jong in het boekje van zowat elke topclub.

   

  De Nederlandse international werd vooral aan PSG gelinkt, maar kiest nu voor een overstap naar FC Barcelona. Daar loopt hij landgenoot Jasper Cillessen tegen het lijf.

   

  Ajax, dat De Jong pas na het seizoen naar Catalonië ziet verhuizen, vangt 75 miljoen euro voor de jonge middenvelder. Dat bedrag kan met een systeem van bonussen nog aangedikt worden met 11 miljoen.

   

  Ook Willem II en RKC, de vorige clubs van De Jong, delen in de koek. De Jong tekende bij Barça een contract voor vijf seizoenen.

  Frenkie de Jong tekent bij Barcelona.

  Barcelona rondde de transfer vandaag af.

  Niet de duurste Nederlandse voetballer

  Frenkie de Jong is met voorsprong de duurste uitgaande transfer in de Eredivisie. Het vorige record stond op naam van Davinson Sanchez, die Ajax in 2017 ruilde voor Tottenham voor 40 miljoen euro.

   

  Barcelona betaalt een forse transfersom, maar De Jong wordt niet de duurste Nederlandse voetballer in de geschiedenis. Dat label hangt om de nek van Liverpool-verdediger Virgil van Dijk. Liverpool betaalde 84,5 miljoen euro aan Southampton voor de verdediger.

   

  Frenkie de Jong is de zoveelste Nederlander die zich laat verleiden tot een overstap naar Camp Nou. Hij treedt er in de voetsporen van onder meer Johan Cruijff, Johan Neeskens, Ronald Koeman, Phillip Cocu, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Marc Overmars, Edgar Davids en Mark Van Bommel.

  "Barcelona is altijd ultieme droomclub geweest"

  "Ik kon uit genoeg clubs kiezen", reageert Frenkie de Jong op zijn transfer. "Die andere opties waren ook goed, maar als Barcelona serieus is, dan is dat een droom. Ik denk dat ik die kans moet pakken en er het beste van maken."

   

  "Ajax is een droom en dan heb je vaak een ultieme topclub als droom. Voor mij is dat altijd Barcelona geweest. Messi speelt er ook en dat is een extra reden. Ik kijk er heel hard naar uit, maar ik kijk ook uit naar de tweede seizoenshelft."

  De clubs maakten het nieuws bekend op Twitter: