• home
 • video
 • pas verschenen

  Roelandts traint in zijn eentje: "Heb ploegmaats nog maar 2 keer gezien"

  Jürgen Roelandts

  Jürgen Roelandts krijgt bij Movistar een voorjaarsploeg rondom hem.

  Een van de opmerkelijkste Belgische wielertransfers deze winter is de overstap van Jürgen Roelandts naar Movistar. Bij de Spaanse ploeg hoopt hij eindelijk zijn oude droom waar te kunnen maken: een voorjaarsklassieker winnen.

  Jürgen Roelandts had met onder meer Greg Van Avermaet van BMC naar CCC kunnen overstappen, maar hij kiest voor een andere weg. Bij Movistar mag hij in het voorjaar voluit zijn eigen kans gaan.

   

  "Ik heb er niet heel lang over moeten nadenken toen een renner van de ploeg mij in de Giro voor het eerst benaderde. Ik heb Movistar altijd een ploeg gevonden waarvoor ik graag eens zou rijden. Ze hebben ook mooie truitjes."

   

  "Bovendien heeft zowat elke ploeg een voorjaarskern, terwijl ze bij Movistar pas vanaf de Waalse klassiekers écht meedoen. Al hebben ze met Bennati, Erviti en Oliveira toch ook enkele renners die goed in Vlaanderen uit de voeten kunnen. Alleen springt dat minder in het oog."

  "Ik doe graag mijn eigen ding"

  Via zijn Spaans-Belgische vrouw Agnes heeft Roelandts ook een band met Spanje. "Ik was al Spaans aan het leren, maar nu heb ik de cursus versneld. Ik kan me min of meer uit de slag trekken."

   

  Toch heeft Roelandts nog amper contact gehad met zijn nieuwe ploegmaats. "Ik heb ze na het vorige seizoen 2 dagen gezien en in december 1 dag bij de ploegvoorstelling. De volgende keer dat ik ze zie is het al meteen een wedstrijd."

   

  "Omdat Movistar geen ploegstages regelt, sta ik er alleen voor. Maar ik doe graag mijn eigen ding. Ik mag ook zelf mijn trainingsschema's opstellen, al worden die wel gecontroleerd."

   

  "Ik train dus bijna altijd in mijn eentje, vaak in België, maar ik ben ook al 25 dagen in het buitenland geweest. Omdat ik minder groepstrainingen doe, zal ik misschien iets minder competitieritme hebben als het seizoen van start gaat. Maar ik zal wel frisser en hongeriger zijn."

  "Nog maar een paar woorden gesproken met Valverde"

  Movistar blijft toch nog altijd de ploeg van Alejandro Valverde, die in 2019 met de regenboogtrui mag rondrijden. "Ik heb nog maar een paar woorden met hem gewisseld in het Spaans. Verder dan ons programma en elkaar prettige feestdagen wensen zijn we nog niet gekomen."

   

  "Maar ik voel me wel aanvaard in de groep. Ze spreken ook wat trager Spaans tegen mij. Ze appreciëren het dat ik hun taal spreek. Voor de rest heb ik weinig contact met mijn ploegmaats. Maar je leert elkaar pas écht goed kennen in de wedstrijden."

  Reportage over Jürgen Roelandts in Sportweekend