• home
 • video
 • pas verschenen

  "Gouden Schoen en dan transfer voor Vanaken? Ik zou niet langer wachten"

  Eddy Snelders.

  Eddy Snelders blikt vooruit op de Gouden Schoen.

  Hans Vanaken topt zowat elk favorietenlijstje voor de Gouden Schoen, maar een verrassing is nooit uitgesloten. Ook Eddy Snelders schuift Vanaken naar voren en staat ook stil bij wat de toekomst kan of moet brengen voor de Brugse middenvelder.

  Ook Eddy Snelders kent de topfavoriet voor de Gouden Schoen: Hans Vanaken

  "Met zulke statistieken kun je eens uitpakken"

  "Soms heb je spanning tot de laatste stem, maar ik vrees dat het dit jaar niet het geval zal zijn", opent huisanalist Eddy Snelders. "Voor mij is er voor 2018 weinig concurrentie voor Hans Vanaken."

   

  "Hij is al enkele jaren een betrouwbare speler. Sinds 2013 bij Lokeren heeft hij een opmars gemaakt en bij Club heeft hij alleen maar bevestigd. En de laatste periode onder Leko is hij de sleutelfiguur van dit Club geworden."

   

  Vanaken tekende in 2018 voor 14 goals en 17 assists. "Daar kun je eens mee uitpakken. Dat kan een toevalstreffer zijn, maar dat is niet het geval bij Vanaken. Hij is al jaren betrouwbaar. Met zulke statistieken kun je de Gouden Schoen zeker mee naar huis nemen."

  "Als er al gevaar komt, dan is het uit Genkse hoek"

  Is er dan echt geen concurrentie? "Je moet naar twee stemrondes kijken. In de eerste stemronde denk ik aan de Luikse hoek, waar Standard in het tweede deel van het seizoen een opmars gemaakt heeft. Maar dat was in de heenronde van dit seizoen niet meer het geval."

   

  "Voor het overige kijk ik enkel naar Genk. Als er al gevaar komt, dan is het uit die hoek. Want ook bij Club kun je niet zeggen dat er iemand anders in het oog springt, want Vanaken neemt alles op zich."

  Eddy Snelders over...

  • Leandro Trossard: "Hij verdient het om genoemd te worden, maar het is nog te vroeg om te winnen. Zijn carrière is nog iets te jong. We hunkeren naar bevestiging van zijn knappe prestaties en die zal er de komende jaren wel komen. Dan kan hij een gooi doen naar die prijs. Nu is het vooral een erkenning voor zijn prestaties. Een echte kans om te winnen, dat lijkt me iets te voorbarig."
  • Alejandro Pozuelo: "Hij zal heel hoog eindigen, vooral in de tweede ronde. Genk is momenteel de ploeg van het land en hij is daar verantwoordelijk voor. Hij neemt de ploeg op sleeptouw. Je kunt hem vergelijken met Vanaken, maar zijn statistieken zijn iets minder. Hij zal tekort komen."
  • Mehdi Carcela: "Over twee rondes kan hij niet verrassen. In de eerste ronde wel, want hij heeft Standard concurrentieel gemaakt en was hij goed in Play-off I. Dat zal hem veel punten opleveren, maar in het tweede deel van 2018 was het een pak minder. De constante van Vanaken is bij Carcela niet aanwezig."

  "Ik hoop dat Vanaken kan breken met de traditie"

  Rust er overigens een vloek op de Gouden Schoen? "Blijkbaar ben je als winnaar een beetje gedoemd om het jaar erna iets minder goed te presteren. Ook Ruud Vormer heeft een hele moeilijke periode gehad", legt Eddy Snelders uit.

   

  "Ik hoop voor Vanaken dat hij kan breken met die traditie, maar het is wel een extra last. Je wordt nog wat meer gevraagd en er zijn al zo weinig rustperiodes."

   

  "En er is misschien ook een reactie: ik heb die trofee eindelijk gehaald en we zullen nu even kijken wat de toekomst brengt. Wat minder scherpte kan manifest zijn voor je prestaties. Vanaken is misschien realistisch genoeg om dat naast zich neer te leggen, maar je neemt het wel mee."

  "Transfer? Ik denk dat dit het moment is om het te doen"

  Het winnen van de Gouden Schoen kan misschien ook een extra duwtje zijn voor een transfer naar het buitenland. Moet Hans Vanaken de stap zetten als hij vanavond de trofee mee naar huis neemt?

   

  "Moeten niet, maar het kan bijna niet beter bij Club gaan. Hij is kampioen geworden en heeft in Europa zijn naam al wat gemaakt. Je moet dan toch overwegen of dit het moment is om die laatste stap te zetten. Hij mag blijven, maar voor zichzelf is het misschien interessant om bij een goed bod de stap naar het buitenland te zetten."

   

  "Of ik hem dat kan aanraden? Eigenlijk wel. Want op een bepaald moment heb je het na al die jaren bij Club toch wel wat gehad, heb je iedereen laten zien dat je kwaliteiten hebt. Dan is het voor hem een uitdaging om ook eens in het buitenland zijn stempel te proberen te drukken. Langer wachten zou ik niet meer doen. Ik denk dat dit het moment is om het te doen."

  Bekijk het gesprek met Eddy Snelders: