• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League beslist: VAR krijgt vanaf play-offs buitenspellijn te zien

  Offside

  "Door de lijn wordt buitenspel in de toekomst een zwart-witbeslissing."

  De Raad van Bestuur van de Pro League heeft in zijn eerste vergadering van 2019 enkele knopen doorgehakt over de VAR, de wedstrijdbal en het clearinghouse.

  • VAR krijgt buitenspellijn tijdens play-offs: De raad van bestuur heeft het contract met Deltacast goedgekeurd. Die firma uit Luik zal ervoor zorgen dat de videorefs de komende 2 seizoenen een lijn te zien krijgen om buitenspel beter te kunnen controleren. De Pro League maakt zich sterk dat buitenspel hierdoor een zwart-witbeslissing wordt.
  • Geen uniforme wedstrijdbal: Met Select en Macron bleven er nog 2 kandidaten over om de officiële JPL-bal te leveren. Maar geen van beide offertes voldeed aan de verwachtingen. Hierdoor besliste de Pro League om het idee van een uniforme bal in de prullenmand te gooien. Elke club kiest zijn eigen bal.
  • Ariël Jacobs wordt verantwoordelijke van de Youth Commission: In de Youth Commission zetelen de verantwoordelijken voor de jeugdopleiding in de Jupiler Pro League. De G5 levert 3 leden, de overige profclubs ook 3. Jacobs komt aan de leiding van deze commissie.
  • Clearinghouse vanaf zomermercato: De Pro League legt zichzelf de verplichting op om vanaf de volgende transferperiode een nieuw orgaan uit de grond te stampen dat moet waken over de transfers en toekijkt op de contracten van makelaars en spelers. Als een transfer niet alle voorwaarden voldoet, kan het clearinghouse die afblazen.
  • Competitieformat: Uiterlijk in juni wil de Pro League duidelijkheid over de competitieformule vanaf 2020, wanneer het nieuwe tv-contract wordt afgesloten. Voorzitter Marc Coucke rondt nu nog zijn gesprekken af met alle profclubs. Er liggen 5 of 6 formats op tafel, maar het management lijkt de voorkeur te geven aan een competitie met 14 clubs in 1A en 10 clubs in 1B bovenop een systeem met play-offs.
  • Hervorming fiscaal regime: De Pro League heeft al eerder toegegeven dat het huidige fiscale gunsttarief voor voetballers in het huidige klimaat niet meer houdbaar is. Nu hebben ze beslist om zelf enkele voorstellen te formuleren. Onderzoeksbureau Deloittte maakte al een vergelijkende studie en op basis daarvan werden modellen uitgewerkt om het sociale statuut te wijzigen. Die worden vrijdag voorgelegd aan het Paritair Comité, waarin vertegenwoordigers zetelen van de Pro League, sociale partners én de overheid.