• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Nys: "Op dit parcours kan ook Van Aert schuivers maken en de druk voelen"

  Sven Nys

  Sven Nys blikt samen met Sven Vanthourenhout vooruit op de mannencross.

  Wout van Aert mag straks proberen om zijn 4e Belgische titel bij de profs te veroveren. Sven Nys en Sven Vanthourenhout blikken vooruit.

  Zaterdag werd er een eerste keer gekoerst op de modderige en gladde BK-omloop. Bij de junioren was Ryan Cortjens de sterkste, bij de vrouwen stond er geen maat op Sanne Cant.

   

  "In principe is Wout van Aert zondagnamiddag bij de eliterenners dé grote favoriet, maar op dit parcours kan ook hij schuivers maken en druk voelen", blikt Sven Nys vooruit.

   

  "Dat Van Aert de eerste ronde meteen weg zal zijn, durf ik niet zomaar te voorspellen. Ik denk dat we met een heel sterke Michael Vanthourenhout zitten en een Toon Aerts die heel regelmatig is en zichzelf kan overstijgen."

   

  "Het zou zomaar afgelopen kunnen zijn in de eerste ronde, maar het kan ook heel anders uitdraaien. Zonder Mathieu van der Poel is het toch heel anders koersen."

   

  "Uiteraard moet Van Aert gezien zijn status de koers maken", pikt Sven Vanthourenhout in. "Ik denk ook dat hij dat gewoon zal doen. Hij zal zijn verantwoordelijkheid nemen en zien wat de schifting is na de eerste ronde. Maar ik verwacht hem zoals hij is op een kampioenschap: gewoon goed."

  In principe is Wout van Aert dé grote favoriet, maar op dit parcours kan ook hij schuivers maken en druk voelen.

  Sven Nys bij Sporza

  Gisteren kwam de wereldkampioen nog naar Kruibeke om het BK-parcours daags voordien te verkennen. "Dat wordt niet altijd gedaan", gaat Nys voort. "Al merk je bij de kampioenschappen wel dat het af en toe gedaan wordt. Dan zie je ook veel beter hoe het parcours erbij zal liggen."

   

  "Een renner als Wout van Aert zal dat ongetwijfeld ook hebben ingepland. Hij zal straks klaar zijn. Hij weet perfect hoe hij die dingen moet aanpakken."

   

  De laatste periode ontstond er op de sociale media ook wat commotie rond Van Aert (startgeld in Frankrijk, La Mézière, red.). "Wij moesten nog rekenen op de krant", grapt Nys. "Maar het is inderdaad veranderd. Renners kunnen nu zelf het nieuws maken, dat hoort er ook een stukje bij. Naarmate het uur van de waarheid nadert, wordt er meer gepraat over allerhande details, maar dat is cross."

  Bekijk het volledige interview met Nys & Vanthourenhout