• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Witte weerlegt/bevestigt stellingen van Boudeweel: "Wij kunnen dé verrassing worden"

  Ivan De Witte

  De Witte: "Ik proef weer de sfeer van het kampioenenjaar."

  Onze AA Gent-watcher Tom Boudeweel maakte vorige week een scherpe analyse van de Buffalo’s. Wij legden acht stellingen uit die analyse voor aan Ivan De Witte. De voorzitter spreekt meer dan ooit ambitieuze taal.

  Stelling 1: AA Gent heeft veel te veel spelers. Door de overvolle kern stroomt niemand door van de jeugd.

  Ivan De Witte: “Ik kan dat niet ontkennen, al zie ik in België heel weinig clubs waar de jeugd wél vlot doorstroomt. Er is nu eenmaal de grote druk om op korte termijn resultaten te halen, waardoor het moeilijker is om de jeugd kansen te geven. Anderlecht scoort momenteel de beste punten wat de doorstroming van jeugdspelers betreft."

   

  "Los daarvan zijn we wel onze kern aan het afslanken. Een vijftal jongens is niet mee op stage, onder wie toch ook een grote naam als Andrijasevic. Met een kleinere kern zal het makkelijker werken zijn voor de trainer.”

  Stelling 2: Er is geen sportief directeur, dus wie bepaalt het sportieve beleid? De Witte en Louwagie zijn op hun best als crisismanagers.

  "Michel en ik hebben de club recht getrokken in volle crisis, dat klopt. Maar om ons nu terug te brengen tot crisismanagers, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik heb een bedrijf waar 300 mensen werken. Daar heb ik ook niet de reputatie van een crisismanager, dus dat vind ik te kort door de bocht."

   

  "Ik denk niet dat een sportief directeur onze grootste prioriteit moet zijn. In de toekomst misschien, maar nu niet. We hebben nu wel iemand aangeworven als hoofd van de scouting, en die zal dat in mijn ogen heel goed doen."

  Stelling 3: Gent mist goeie flankspelers die constant presteren. Limbombe en Dompé zijn te grillig.

  "Dat kun je inderdaad beweren, maar ik denk dat de prestaties van Dompé echt wel in stijgende lijn zitten. En Limbombe, dat is een specifieke persoonlijkheid, zal ik maar zeggen (lacht). Maar we zijn bezig met een derde wintertransfer en we concentreren ons op een aanvaller die op meerdere posities uit de voeten kan.”

  Stelling 4: Er is veel geld binnengekomen via uitgaande transfers, maar wat is daarmee gebeurd? Gent had het momentum onder Hein Vanhaezebrouck en heeft daarna de trein gemist. Lag het dan enkel aan Hein?

  "Ten eerste worden wij in tegenstelling tot de meeste andere topclubs niet financieel ondersteund door een vermogende eigenaar. Net als Genk moeten wij het doen met eigen middelen en zijn wij afhankelijk van inkomsten van transfers. We kunnen dus niet makkelijk topspelers houden, want anders dreigt de club weer in een situatie zoals vroeger te verzeilen."

   

  "Daarnaast was er inderdaad een zeer goeie klik met Hein. Hij paste bij ons, en heeft met de middelen die hij had zeer goed werk geleverd. Ik ben ervan overtuigd dat die klik tussen coach en club heel belangrijk is, en daar hebben we nu veel aandacht aan besteed."

  Stelling 5: Heel wat toeschouwers haken af bij de laatste thuismatchen. De lege zitjes doen pijn aan de ogen.

  "Dat was dan toch niet zo in onze laatste thuismatch tegen Cercle Brugge. Het stadion zat vol en we speelden een heel goeie wedstrijd. Laat ons nog een paar matchen op dat niveau spelen en dan zijn die zitjes weer allemaal bezet."

  Stelling 6: Odjidja is een streling voor het oog. Hij is de patron, maar Gent kan (door blessures) te weinig op hem rekenen.

  "Vadis is een van de beste spelers in de Belgische competitie. Hij is inderdaad blessuregevoelig, maar onze volledige staf werkt eraan om hem zo fit mogelijk te krijgen. En als dat lukt, dan denk ik dat we met Odjidja als patron van de ploeg misschien zelfs nog voor de verrassing van het tweede deel van de competitie kunnen zorgen."

  Stelling 7: AA Gent heeft een gebrek aan mentaliteit. De spelers duwen elkaar niet omhoog.

  "Ik kan die vaststelling niet helemaal ontkennen. Maar onze nieuwe trainer Jess Thorup werkt daar geweldig aan. De sfeer en het enthousiasme hier op stage spreekt me geweldig aan. Het doet me zelfs denken aan de sfeer die heerste in het jaar dat we kampioen zijn geworden. Dat is een pluim op de hoed van onze nieuwe coach.”

  Stelling 8: AA Gent staat niet in de top 6, terwijl het elk jaar zou moeten meedoen voor de prijzen. De joker van de Beker van België zit wel nog klaar in de achterzak.

  "Daar ben ik het mee eens. Ik vind ook dat Gent elk jaar minimaal moet meedoen voor de top 6. Tussen haakjes: ik vind het onbegrijpelijk dat sommigen het systeem met Play-off I willen afschaffen. Als je ziet welke strijd de race naar Play-off I elk jaar oplevert, vraag je je toch af waar anders een heel seizoen over gesproken zou worden? Over de strijd om in de linkerkolom te staan…?"

   

  "Maar goed, Gent moet dus altijd bij die eerste 6 zijn. Meer zelfs, het is mijn diepe ambitie om voor mijn pensioen nog eens echt mee te doen voor de titel. Ik zou heel graag nog één keer kampioen worden als voorzitter.  We zullen ook op het vlak van transfers alles doen om dat te bereiken.”