• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sven Nys over eerste BK van Thibau bij junioren: "Het moet speels blijven"

  Sven Nys: "Een podium zou al heel mooi zijn voor Thibau."

  Thibau Nys rijdt zaterdag voor het eerst een Belgisch kampioenschap bij de junioren. De zoon van Sven staat voortdurend in de schijnwerpers, maar volgens de 9-voudige Belgische kampioen gaat hij daar goed mee om. "Als hij morgen wil gaan biljarten, dan ga ik daar naar kijken."

  Voor Thibau Nys is het zijn eerste jaar bij de junioren, dromen ze in de familie al van een Belgische titel? "Ik denk dat de kloof op Ryan Cortjens en Witse Meeussen net iets te groot is om aanspraak te maken op de trui. Op papier is hij de 3e sterkste. Het is afwachten hoelang hij in het zog van die toppers kan blijven. Ook het weer speelt een rol."

   

  "Hij kan zichzelf natuurlijk overtreffen en hij heeft ze ook allemaal al eens geklopt op wereldniveau, maar een podium zou zaterdag al heel mooi zijn. Voorlopig doet hij het beter dan ik ooit had durven te dromen. Hij is denk ik in zijn categorie bij de top 5 van de wereld, maar het belangrijkste blijft dat hij op dit moment geniet van zijn sport."

   

  "Hij kan goed met druk omgaan, heb ik al gemerkt. Er wordt voortdurend met een vergrootglas naar hem gekeken, dat mag je niet onderschatten. Maar we proberen het rustig aan te pakken. Hij mag niet te veel crossen. Het moet speels blijven. Het is mooi om te zien dat hij door zijn puberteit fietst en dat hij een passie heeft voor deze sport."

  "Als de docusoap voor extra druk zou zorgen, grijp ik in"

  Thibau Nys is binnenkort ook te zien in een nieuw seizoen van DNA Nys. Geeft dat dan niet nog eens extra druk? "Dat denk ik niet", antwoordt vader Sven. "En als dat zo zou zijn, dan grijp ik in. Maar er wordt weinig privé gedraaid. We willen vooral laten zien hoe wij met sport omgaan. We krijgen vooral positieve reacties."

   

  "We willen laten zien dat we weinig druk leggen op Thibau. Je merkt dat ouders het vaak liever willen dan hun kinderen. Wij willen tonen dat het ook anders kan. We genieten en de sport verbindt ons, brengt plezier. Ik denk dat dat ook zo binnenkomt in de huiskamers."

   

  "Als hij straks geen renner meer wil zijn, dan hoop ik dat de camera's nog even blijven draaien. Het is ook belangrijk om te laten zien hoe we daar mee omgaan. Het maakt ons niet uit of hij uiteindelijk sporter wordt of niet. Dit is een leerproces voor de rest van zijn leven. Als hij straks wil gaan biljarten, dan is dat zo. Dan ga ik daar ook naar kijken."