• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Red Lions trainen weer: "Raar om elkaar terug te zien als wereldkampioen"

  Red Lions.

  De Red Lions werden op 16 december wereldkampioen.

  De eerste schooldag na de kerstvakantie betekende ook voor de Belgische hockeymannen een terugkeer naar de basis. De Red Lions zijn vanochtend begonnen aan hun voorbereiding op de Pro League, een nieuwe competitie. "We zullen veel leren de komende weken", klinkt het.

  Ook voor de Red Lions is de vakantie voorbij

  "Zou zonde zijn om eerste match als WK niet te winnen"

  "Er is veel op ons afgekomen na die wereldtitel", bekent Thomas Briels aan Sporza. Drie weken geleden veroverden de Belgen in India het WK-goud. "We hadden elkaar niet meer gezien sinds de huldiging in Brussel. Het is een raar gevoel, elkaar terugzien als wereldkampioen."

   

  Drie weken na de triomf staan de Belgen weer op het trainingsveld. "Op 19 januari spelen we onze eerste wedstrijd in de Pro League. Dat is even schakelen, want na een toernooi met het nationale team keer je normaal terug naar je club. Nu trainen we al opnieuw samen. We willen klaar zijn voor de start van het toernooi. Het zou zonde zijn om onze eerste wedstrijd als wereldkampioen niet te winnen."

   

  In de nagelnieuwe Pro League staan duels tegen toplanden zoals Nederland, Duitsland, Argentinië en Australië op het menu. "Je speelt veel matchen op verplaatsing en je moet veel reizen. Dat is een beetje afwachten. Het kan cool worden. Maar het is de eerste keer voor iedereen en we moeten zien hoe het uitpakt."

  "EK voor eigen volk? Die logica telt niet"

  In augustus staat het EK op het menu. Wie wereldkampioen kan worden, kan ook Europees kampioen worden, nota bene voor eigen volk. "Die logica telt niet. Je moet het elke keer opnieuw bewijzen. Dat is het mooie aan topsport."

   

  "We hadden enkele finales verloren en hoorden telkens: deze generatie kan geen goud nemen, er zijn geen leiders,... Dat was frustrerend, want we doen en laten er veel voor. Nu hebben we goud gepakt en al die zaken vallen weg. Ik denk en hoop dat het de druk ook wat zal wegnemen."

  Bondscoach: "Afdalen van onze berg en weer klimmen"

  Ook bondscoach Shane McLeod heeft de euforie na de wereldtitel een plaats gegeven. "We hebben genoten op onze berg. Nu moeten we afdalen en weer klimmen. Je staat snel met de voeten op de grond, want er wachten nieuwe wedstrijden en iedereen wil tegen de wereldkampioen spelen. We zullen de komende weken veel leren."

   

  "We hebben al veel gesproken over de nieuwe generatie. Deze Pro League biedt ons een kans. We willen goeie resultaten halen, maar het opent ook kansen voor jongere spelers. Het wordt interessant. We willen dit rekken tot Tokio, maar we willen sommige spelers niet verbranden."

  Nicolas De Kerpel over de Pro League: "Het concept is plezant"