• home
 • video
 • pas verschenen

  Barometers in 1B: zonnig in Mechelen en Beerschot, onweer in Tubeke

  KV Mechelen en Beerschot Wilrijk geven elkaar geen duimbreed toe in de tweede periode.

  Twintig wedstrijden achter de rug in 1B: de komende 8 speeldagen zullen bepalen wie 10 galawedstrijden in Play-off II krijgt voorgeschoteld en wie 8 stressvolle degradatiepartijen moet afwerken. Analist Karel Fraeye bekijkt de barometers.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en
  1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.

  Zonnig en wolkenloos in Mechelen en Beerschot

  Bij KV Mechelen kan de barometer niet hoger staan : het verloor voor het laatst op 14 september (1-0, uit bij Beerschot Wilrijk). 14 competitiewedstrijden op een rij afwerken zonder nederlaag is in 1B absoluut geen sinecure. Dat ze dat doen met bijna altijd meer dan 1 doelpunt verschil, maakt de prestatie van Mechelen ronduit indrukwekkend.

   

  Er zat dan ook geen sleet op de rood-gele machine de laatste weken. Ze staan op 8 wedstrijden van een directe promotie, of zullen het moeten afdwingen in een onderlinge finale. Transfers lijken we bij Mechelen logischerwijze niet te moeten verwachten.

   

  Beerschot Wilrijk-trainer Stijn Vreven gaf al aan dat vakantie voor hem absoluut niet hoeft, al beseft hij dat zijn spelers maar al te graag met dit fijne gevoel de feestdagen intrekken: 8 wedstrijden op rij ongeslagen én op kop in de tweede periode. De Ratten lijken de enigen die écht nog kans maken om KV Mechelen de directe promotie te ontnemen.

   

  Met 8 wedstrijden te gaan - met onder meer een thuiswedstrijd tegen de Maneblussers - mogen we hopen op een prachtige tweestrijd. Transferactiviteit lijkt niet nodig, al zullen ze bij directe versterkingen niet twijfelen.

  Igor De Camargo scoorde twee keer tegen Tubeke.

  Geen wolkje te bespeuren bij Westerlo en Union

  Bij de Kemphanen was het al een paar weken minder fris. Uit de laatste 8 partijen haalde Westerlo slechts 6 punten en kwam daarin amper 4 keer aan scoren toe. Het heeft natuurlijk niet de luxe van een uitpuilende kern, en dus komt de winterstop echt wel gelegen. Westerlo draait al met al een degelijk seizoen en staat gezien de kwaliteiten van de topploegen, op de hoogst mogelijke plek.

   

  Ze zullen zich in het Kuipje fel opladen om de komende 8 wedstrijden die vierde stek ook effectief te pakken. Westerlo was tot nu toe de minst scorende formatie van 1B en dus kan die kern aanvallend absoluut nog wel wat kwaliteit en snelheid gebruiken.

   

  Union haalde in augustus met Percy Tau en Niakaté twee spelers binnen die het totale concept veranderden : het liet hen toe weinig risico in het spel te leggen, tegenstanders op te vangen en te verrassen met de enorme snelheid en doeltreffendheid van hun aanval.

   

  Intussen is hun spelconcept goed gekend bij de tegenstanders en heeft het steeds meer problemen om wedstrijden winnend af te sluiten.  Net daarom kan het interessant zijn om wat nieuwe gezichten aan de kern toe te voegen.

  Union bleef op een 1-1-gelijkspel steken tegen Roeselare.

  Lichtbewolkt in Roeselare, Lommel en Leuven

  OH Leuven-manager Nigel Pearson kondigde al meermaals aan dat hij de kern in de winterstop zal versterken. Straf voor een ploeg die intussen al het grootste aantal verschillende spelers opstelde en eigenlijk niets meer te winnen heeft: zo goed als uitgeteld voor promotie wordt het een troosteloze strijd tegen degradatie. Ronkende namen aantrekken lijkt dus geen evidentie. Misschien kan een nieuwe wind in de staf de huidige spelersgroep echter een beter rendement bezorgen.

   

  Lommel SK haalde 7 op 30 uit zijn laatste 10 wedstrijden. Nadat het in de eerste 10 partijen in de goeie flow heel wat punten pakte, snakken de Limburgers, die het minst roteerden met hun spelers, nu echt wel naar een rustpauze. Doelpunten maken (slechts 8 uit de laatste 10 wedstrijden) werd steeds lastiger en wat als topschutter en "Mister 50%" Rocha zou uitvallen? De kwaliteit van Lommel is de eensgezindheid, wintertransfers zijn in die zin altijd een risico.

   

  KSV Roeselare had de voorbije wedstrijden met zijn nieuwe trainer het geluk aan zijn zijde en klom wat weg van Tubize. Echter, de puntenhalvering maakt alles weer relatief. Het spelniveau is echt niet van die mate dat Roeselare die waarschijnlijke degradatiepoule zorgeloos kan aanvatten. Al is hun aanvaller Van Kessel terug uit blessure, de spoeling in de aanval is te dun. De West-Vlamingen zullen hier ongetwijfeld actie ondernemen. 

  OHL en Westerlo kwamen niet tot scoren: 0-0.

  Onweer in Tubeke

  Al speelde Tubize niet onaardig in zijn eerste 20 wedstrijden, de degradatiepoule ontlopen wordt onmogelijk. Het voorlopige transferembargo doet weinig goeds vermoeden over mogelijke versterkingen tijdens deze winterstop. 

   

  Tubize ontsnapte vorig jaar aan degradatie enkel door het verdwijnen van SK Lierse. Mogelijk kunnen de onthullingen van Dejan Veljkovic hen dit seizoen nog soelaas bieden, want puur sportief is dit Tubize de grootste degradatiekandidaat.

   

  Een effectieve degradatie zal deze club ongetwijfeld niet overleven, en het zal bang afwachten zijn of hun topschutter Thomas Henry geen andere oorden zal opzoeken.

  Karel Fraeye