• home
 • video
 • pas verschenen

  Keizer Mbappé wordt 20: welke voetbaltiener is de nieuwe kroonprins?

  Kylian Mbappé speelt al enkele jaren de sterren van de hemel bij PSG en Les Bleus.

  Kylian Mbappé speelt al enkele jaren de sterren van de hemel bij PSG en Les Bleus.

  Sinds de Franse wereldtitel in Rusland is Kylian Mbappé (20) zijn status van opkomend talent volledig ontgroeid. En nu de PSG-aanvaller ook op tram twee is gestapt, beginnen er stilaan nieuwe tienersterren aan het voetbalfirmanent te fonkelen.

  Vinicius Junior (Real Madrid)

  De Braziliaan Vinicius Junior (18) debuteerde in 2017 als zeventienjarige bij de eerste ploeg van Flamengo. Vinicius liet zich in 37 wedstrijden in de Braziliaanse Serie A danig opmerken dat de Europese topclubs elkaar verdrongen om de youngster een contract aan te bieden.

   

  In mei 2018 raakte bekend dat Real Madrid de strijd om de begeerde handtekening had gewonnen. De Koninklijke hoestte zo'n 46 miljoen euro op voor de speler, die op 29 september zijn debuut maakte in Bernabeu. Vinicius werd zo de eerste millennial die het maagdelijke witte shirt van de hoofdmacht van Real mocht aantrekken. Hij scoorde ook al één keer.

  Jadon Sancho (Borussia Dortmund)

  De kersverse Engelse international Jadon Sancho (18) vertoefde acht jaar in de jeugdopleiding van Watford. In 2015 verkaste de Engelse groeibriljant naar Manchester City, waar de laatste hand aan zijn voetbalopleiding werd gelegd.

   

  In 2017 vertrok Sancho voor 8 miljoen pond naar Borussia Dortmund. Bij de Duitse topclub, die momenteel eerste staat in de Duitse Bundesliga, kwam de vleugelspeler al aan 20 wedstrijden en 3 doelpunten. In september maakte hij zijn debuut voor Engeland in de Nations League-wedstrijd tegen Kroatië (0-0).

  Gedson Fernandes (Benfica)

  Voor Gedson Fernandes (19) komt dit lijstje juist op tijd, want de jonge Portugees wordt over twee weken 20 jaar. De rechtsvoetige centrale middenvelder stroomde in 2017 als jeugdspeler door naar de eerste ploeg van Benfica, waar hij al snel een vaste waarde werd.

   

  In de Champions League, waar Benfica dit jaar in een poule zat met Bayern München, Ajax en AEK Athene, was Fernandes vijf keer titularis,. De Portugese tiener maakte in september ook al zijn debuut bij de Portugese nationale ploeg, in een oefenpot tegen Kroatië.

  Reiss Nelson (Arsenal/Hoffenheim)

  Reiss Nelson (19) heeft Zimbabwaanse roots, maar is geboren en getogen in een Brits gehucht met de illustere naam 'Elephant and Castle' (Noord-Londen). De spits is samen met Jadon Sanchez en Phil Foden (zie onder) de grote Engelse hoop voor de toekomst.

   

  Nelson is een product van de jeugdwerking van Arsenal. Vorig seizoen mocht hij al drie keer in de Premier League aantreden, maar nu wordt hij uitgeleend aan Hoffenheim, waar hij in vier Bundesliga-wedstrijden al vier keer raak trof. De Engelse belofte-international werd bij de grote jongens nog niet opgeroepen.

  Kai Havertz (Bayer 04 Leverkusen)

  Kai Havertz (19)  maakte al op 17-jarige leeftijd zijn debuut voor Bayer Leverkusen. Havertz brak meteen het ene clubrecord na het andere, want naast de jongste speler werd hij ook de jongste doelpuntenmaker ooit in de Bundesliga voor Leverkusen.

   

  De Duitse middenvelder was in zijn eerste seizoen ook goed voor 4 doelpunten in 24 wedstrijden. Dit jaar werd Havertz ook voor het eerst opgeroepen door de Duitse Bondscoach Joachim Löw voor de matchen tegen Frankrijk en Peru, goed voor zijn eerste cap.

  Phil Foden (Manchester City)

  Met Phil Foden (18) zijn we aan de laatste Engelse voetballer van dit lijstje toe. In tegenstelling tot collega-tiener Jadon Sancho brak Foden in 2017 wél door bij moederclub Manchester City. In 7 wedstrijden kwam de jonge middenvelder er nog niet tot scoren, maar in zijn debuutseizoen mocht Foden wel meteen een landstitel op zijn palmares schrijven.

   

  Ook Foden werd nog niet opgeroepen voor de 'Three Lions', de Engelse nationale voetbalploeg, maar lang zal dat wellicht niet meer duren. De middenvelder werd vorig seizoen nog wereldkampioen met de Engelse U17. Na afloop van het toernooi werd hij ook gehuldigd als beste speler.

  Justin Kluivert (AS Roma)

  Het is nog vroeg, maar Justin Kluivert (19) lijkt de schoenen van papa Patrick in de toekomst te kunnen vullen. Kluivert debuteerde in 2016 als een wervelwind bij Ajax, waar hij in 44 matchen de netten 12 keer bol deed staan. In maart dit jaar werd Kluivert ook voor het eerst opgeroepen bij Oranje.

   

  Na een dispuut met de Nederlandse topclub weigerde de Nederlandse youngster bij te tekenen, waarna hij in de zomer van 2018 naar AS Roma trok. In de Serie A verloopt zijn integratie voorlopig wel minder vlot, want de aanvallende middenvelder kon nog niet scoren voor zijn nieuwe club.

  Justin Kluivert speelt sinds dit seizoen bij AS Roma.

  Matthijs de Ligt (Ajax)

  Naast Justin Kluivert is ook (en vooral) Matthijs de Ligt (19) een symbool van de wederopstanding van Oranje. De kopbalsterke verdediger debuteerde in 2016 voor de hoofdmacht van Ajax,  het seizoen waarin hij de finale van de Europa League verloor tegen Manchester United .

   

  Ook in zijn tweede en derde seizoen bij Ajax maakt De Ligt indruk. Zo maakt de jonge Ajax-kapitein in de Champions League dit seizoen grote sier op het Europese toneel. Deze week nog werd De Ligts grand cru-jaar compleet: hij trad als winnaar van de Golden Boy Award in de voetsporen van Messi, Van der Vaart en... Mbappé.

  Mbappé steekt er qua marktwaarde nog ver bovenuit

  Kylian Mbappé: 200 miljoen euro

   

  Vinicius Junior: 35 miljoen euro

  Jadon Sancho:70 miljoen euro

  Gedson Fernandes: 15 miljoen euro

  Reiss Nelson: 17 miljoen euro

  Kai Havertz: 65 miljoeneuro

  Phil Foden: 20 miljoen euro

  Justin Kluivert: 20 miljoen euro

  Matthijs de Ligt: 50 miljoen euro