Boudeweel fileert AA Gent: "Gebrek aan mentaliteit en kwaliteit"

  AA Gent staat bij de winterstop op de 7e plaats.

  AA Gent hervat over enkele weken de competitie op de 7e plaats. Hebben de Buffalo's in het tussenseizoen niet goed gewerkt en wat moet er in januari dan rechtgetrokken worden? Tom Boudeweel zoekt naar antwoorden. 

  1) Hoe oogt het transferrapport van afgelopen zomer?

  "De vraag is: wie bepaalt het sportieve beleid?"

  AA Gent heeft veel te veel spelers. Begin december stonden liefst 14 spelers uit de A-kern op het scheidsrechtersblad bij de beloften. Met mannen als Limbombe, Derijck, Plastoen, Dompé en Andrijasevic. Door de overvolle kern stroomt er niemand van de jeugd door. Al jaren de achilleshiel bij de Buffalo’s. Er is ook gewoon veel te veel verloop. Spelers komen, spelers gaan. Wie wordt daar beter van?

   

  De vraag is ook: wie bepaalt het sportieve beleid? Er is geen sportief directeur. Daar heeft Gent nood aan. Alle krediet voor wat De Witte en Louwagie met Gent gedaan hebben in de moeilijke periode, maar misschien zijn ze op hun best in een rol als crisismanager.

   

  Een ander heikel punt: wat is de rol van het scoutingsapparaat? Hebben zij spelers aangebracht? Zijn ze gecontroleerd geweest? Zit er een visie achter? Daar twijfel ik aan.

   

  Laten we ervan uitgaan dat het vooral van Louwagie komt, die het als manager vanuit een financieel standpunt bekijkt. Toen sportief manager Patrick Turcq vertrok, werd het pad geëffend voor adviseur Christophe Henrotay. Ik denk dat hij enkele mannetjes heeft binnengebracht, maar het is gewoon te weinig.

  Voorzitter De Witte en manager Louwagie.

  "Gent mist iets op de flanken"

  AA Gent trok onder meer Limbombe en Dompé aan, maar dat zijn grillige mannetjes. Die spelen weleens een paar goeie matchen, maar dan zijn ze weer even afwezig. Er zit geen constante in.

   

  AA Gent mist iets op de flanken, waar het huidige voetbal wordt gespeeld. Daar hadden ze Simon en Kalu, die een meerwaarde betekenden in hun goeie periode.

   

  Ze hebben hen nog voor veel geld verkocht en Tsjakvetadze zal de volgende zijn die ze voor veel geld kunnen verkopen. Maar daarnaast zie ik niet in wie ze nog voor een mooi bedrag zullen wegdoen. Al weet je met Louwagie nooit. Hij is een gewiekst zakenman.

  "Ze hadden het momentum, maar ze hebben de trein gemist"

  Gent kreeg afgelopen zomer veel geld voor onder meer Gigot en Kalu, maar wat is daar mee gebeurd? Dat is het grote geheim, denk ik. Sommige volgers spreken over 40 miljoen aan inkomsten en 10 miljoen aan uitgaven voor transfers. Dat is toch een flink onevenwicht. Los van andere investeringen.

   

  Laat ons niet vergeten dat Gent het momentum had met zijn nieuwe stadion, de landstitel en de succesvolle campagne in de Champions League. Maar sindsdien is het bergaf gegaan: Tottenham, twee keer heel snel uitgeschakeld in de Europa League. Die trein hebben ze volledig gemist.

   

  En ondertussen haakten ook heel wat toeschouwers af bij de laatste thuiswedstrijden. Die lege zitjes deden pijn aan de ogen. Waar is de tijd dat er nog gesproken werd over een extra ring in het stadion?

   

  Waar gaat Gent naartoe? Wat is zijn langetermijnvisie? Wat is zijn identiteit? Ik heb ook al gezocht naar de reden van de neerwaartse trend. Dan kom ik altijd bij hetzelfde uit: heeft het altijd aan Vanhaezebrouck gelegen dat Gent zo'n hausse heeft gekend? De coaches ervoor en erna hebben het nooit kunnen doen. Hein had geen megakern ter beschikking. Hij heeft er mee gewerkt en het klikte toen. Was hij dan dé man?

  AA Gent viert de landstitel.

  "Toch een pluim voor Souquet en Odjidja blijft Odjidja"

  Van de inkomende transfers stak niemand er echt bovenuit. Ik geef wel een pluim aan Souquet, die de laatste matchen echt wel verbeterd is. Hij is onder Thorup veel aanvallender ingesteld en brengt iets bij.

   

  En Odjidja blijft Odjidja. Hij heeft klasse, een streling voor het oog, maar wat ik voor het seizoen al vreesde werd bevestigd. Je kunt geen 15 matchen op hem rekenen.

   

  Ik vrees dat Gent daardoor veel te afhankelijk is van Vadis. Als je rekent op iemand die niet een heel seizoen beschikbaar is, dan heb je een probleem, zeker bij gebrek aan een waardig alternatief. Maar hij wordt nog altijd beschouwd als dé man, eentje van Gent. Hij is de nieuwe patron.

  Belangrijkste transfers AA Gent afgelopen zomer

  IN UIT
  Taiwo Awoniyi Thomas Foket
  Colin Coosemans Samuel Gigot
  Timothy Derijck Samuel Kalu
  Jean-Luc Dompé Yuya Kubo
  Giorgi Kvilitaia Stefan Mitrovic
  Stallone Limbombe Kenny Saief
  Vadis Odjidja Moses Simon
  Igor Plastun  

  2) Wat moet er nu gebeuren qua inkomende transfers?

  "Ze willen drie spelers aantrekken"

  Gent heeft nu al Kalinic verkocht en ik dacht dat ze geen nieuwe keeper zouden halen. Dat ze het vertrouwen zouden geven aan Thoelen en Coosemans. Maar de onderhandelingen met een nieuwe doelman lopen: Thomas Kaminski (KV Kortrijk) legt vandaag medische tests af. Anderzijds kan je Coosemans niet houden als derde doelman. Die eet momenteel zijn lip op.

   

  Ik hoor vooral dat ze drie veldspelers willen aantrekken, in elke linie eentje. Ze hebben sowieso een aanvaller nodig, want er is een gebrek aan scorend vermogen. Jaremtsjoek is mentaal te broos en misschien niet de echte killer die er elk seizoen 20 in het mandje legt. Zo iemand heeft Gent nodig.

   

  Het is overigens al van Mboyo geleden dat iemand nog eens 20 goals maakte in een seizoen voor AA Gent. Kvilitaia scoorde twee keer in twee matchen en viel dan uit. Misschien is hij wel de goaltjesdief waar ze zo naar uitkijken.

  "Kalinic is weg en de onderhandelingen met een nieuwe doelman lopen"

  "Goedkope spelers zullen ze niet kunnen strikken"

  Op het middenveld is er creativiteit nodig als back-up van Vadis, want de werkers Verstraete, Esiti en Dejaegere zijn andere types. En achteraan is er iemand nodig met présence. Bronn zal zijn matchen wel spelen, maar Rosted was vorig seizoen back-up voor Mitrovic en Gigot. Al mag Gent hen dankbaar zijn voor de vele doelpunten in het eerste deel van de competitie.

   

  Gent heeft misschien een leider nodig, maar probeer die maar eens te vinden en dan zeker nog in januari. Het is niet simpel om in een groep te komen die al bestaat.

   

  Er zijn al veel spelers geland in de wintermercato, maar weinigen kunnen meteen hun stempel drukken. Bovendien weten clubs nu ook dat Gent weer gecasht heeft voor Kalinic. Ze zullen geen goedkope spelers kunnen strikken.

  3) Welke spelers zullen andere oorden opzoeken?

  "Bronn wordt in de Ligue 1 genoemd, maar je kunt niet voortdurend je beste spelers verkopen"

  Ik ga ervan uit dat Louwagie zijn kern wat zal uitzuiveren, al die onbekende namen zonder speelminuten, via talrijke uitleenbeurten misschien, maar dat is in het verleden zelden de ideale oplossing geweest. Wie is er beter teruggekomen en heeft dan een basisplaats veroverd?

   

  Bronn wordt ook gemeld in de Ligue 1, maar dat lijkt me toch geen goed idee. Je kan niet voortdurend je betere spelers verkopen. Elke mercato opnieuw. Gasten als Limbombe en Dompé missen de standvastigheid om te blijven presteren.

   

  Je kunt hen nog wel gebruiken, maar niet als eerste keuze op hun positie. Wel om hen in te brengen of om anderen onder druk te zetten. Je kunt als sportieve cel niet zeggen: Dompé is onze eerste optie op de flank en met hem willen we onze doelstelling - de top 3 - halen. Dat gaat niet.

  Dompé scoorde tegen STVV in de beker.

  4) Met deze kern kan AA Gent...

  "Gent mag tevreden zijn als ze vlotjes in de top 6 geraken"

  Als ze vlotjes in de top 6 geraken, dan mag AA Gent tevreden zijn. Ik denk dat Thorup snel vastgesteld heeft dat er in Gent te veel spelers van matige kwaliteit zijn. Zij duwen elkaar niet omhoog. De groep moet de spelers beter maken en dat lukt niet (met iedereen).

   

  Een gebrek aan mentaliteit en kwaliteit kenmerkt deze kern. De laatste wedstrijden van 2018 deden het beste verhopen, maar de vraag is of Gent dat over een langere periode kan volhouden.

   

  En de conclusie is nog altijd dat de Buffalo’s niet in de top zes staan. Terwijl ze elk jaar zouden moeten meedoen voor de prijzen. Maar de joker van de Belgische beker zit nog altijd klaar in de achterzak.

  Tom Boudeweel