• home
 • video
 • pas verschenen

  Goffin is klaar voor 2019: "Heb eindelijk eens deftige voorbereiding gehad"

  David Goffin op het ATP-toernooi van Rosmalen in juni dit jaar.

  David Goffin op het ATP-toernooi van Rosmalen in juni dit jaar.

  David Goffin (ATP-22) heeft enkele weken voor de Australian Open, in een gesprek met de RTBF, zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen toegelicht. "Fysiek heeft de rust me deugd gedaan, ik hoop dat ik klaar ben voor het nieuwe seizoen."

  Goffin: "Voor het eerst in vier jaar voldoende recuperatietijd gehad"

  David Goffin zakte na een minder seizoen, waarin hij niet ontzien werd door blessures en andere tegenslagen, weg naar de 22e plek op de wereldranglijst. Goffin zette dan ook vroegtijdig een punt achter zijn seizoen.

   

  "Mijn voorbereiding op het nieuwe tennisjaar is wat anders verlopen dan normaal", stak Goffin van wal in een interview met de RTBF in Géronsart (Namen), waar de tennisclub van Goffin gelegen is.

   

  "Mijn vakantie heeft wat langer geduurd dan normaal, maar zo heb ik voor het eerst in vier jaar voldoende tijd gehad om te recupereren en zo heb ik bovendien eindelijk eens een deftige voorbereiding gehad."

   

  "Andere jaren had ik met de Davis Cup of de Masters nog zware wedstrijden op het einde van het seizoen, maar in 2018 niet. Fysiek heeft die rust me alleszins deugd gedaan, en ik hoop dat klaar ben voor het komende jaar."

  David Goffin bereidde zich in Monaco voor op het nieuwe seizoen.

  David Goffin bereidde zich in Monaco voor op het nieuwe seizoen.

  "Zal tegenstander nog meer mijn wil opleggen"

  Om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen leverde de Belgische nummer 1 vooral veel fysieke arbeid. "Dat fysieke blok was het eerste en zwaarste deel van de voorbereiding, want daar heb ik echt diep in mijn reserves moeten tasten."

   

  "Die fysieke paraatheid is ook wel het belangrijkst, want het zorgt er hopelijk voor dat ik topfit aan het seizoen begin en dat ik gespaard blijf van blessures. Pas in tweede instantie hebben we (Goffin en zijn coach Thierry Van Cleemput) aan de technische aspecten geschaafd, zoals mijn opslag en mijn positie op het veld."


  "Voorlopig -hout vasthouden- ben ik daardoor lichamelijk in orde en zijn alle fysieke besognes verleden tijd. Maar ik mik op het hoogst haalbare en dan is dergelijke intensiteit tijdens wedstrijden of trainingen, die soms blessures met zich meebrengt, noodzakelijk."


  Is Goffin dan nog beter geworden dan vorige seizoenen? "Ik denk het wel. Ik zal de tegenstander nog meer mijn wil en ritme trachten op te leggen, zodat hij op den duur ontploft. Als ik dat combineer met mijn constante spel en sereniteit op het tennisveld zal ik op mijn sterkst zijn."

  In 2018 had Goffin last van heel wat blessures, onder meer aan zijn knie en zijn elleboog.

  Goffin lijkt helemaal verlost van zijn knie- en elleboogblessure die hij in 2018 opliep.

  "Op Australian Open kan je vergeten dat je wedstrijdritme mist"

  Ondanks die goede vorm houdt de beste Belgische tennisser van het moment zich opvallend op de vlakte wat mogelijke doelen betreft. "Eerst zien wat het begin van het seizoen brengt en hoe ik me voel in die periode. Pas daarna kunnen we over ambities beginnen na te denken."


  Thierry Van Cleemput, de coach van David Goffin, haalde aan dat de Australian Open (die tussen 14 en 27  januari plaatsvindt) misschien te vroeg zal komen, aangezien het Belgische tennisboegbeeld tegen die tijd nog weinig matchrimte zal hebben. 


  "Dat kan, ja", denkt Goffin. "Anderzijds is de Australian Open helemaal anders dan andere toernooien, omdat het een grandslamtoernooi is. Dan kan je vergeten dat je wedstrijdritme mist en een klik maken."

   

  David Goffin neemt op tweede kerstdag het vliegtuig richting Doha, waar hij vijf dagen later zijn eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen speelt. Twee weken later gaat de Australian Open, de eerste grandslam van het jaar, al van start.

  Goffin won in september nog de Laver Cup met Team Europe, maar zette niet lang daarna noodgedwongen een punt achter zijn seizoen.

  Goffin won in september nog de Laver Cup met Team Europe, maar zette niet lang daarna noodgedwongen een punt achter zijn seizoen.

  De belangrijkste resultaten van Goffin in 2018

  Australian Open: 1/32e finales 

  ATP Rotterdam: Halve finale

  ATP Barcelona: Halve finale

  Roland Garros: 1/8e finales

  ATP Cincinnati : Halve finale

  US Open: 1/8e finale

  Laver Cup: Winst met Team Europe