• home
 • video
 • pas verschenen

  Clement ontvangt Trofee Raymond Goethals: "Heb net als Raymond humor"

  Philippe Clement

  Philippe Clement volgt Felice Mazzu op op de erelijst.

  Philippe Clement (44) bekroont zijn prille trainersperiode met een eerste prijs. De coach van Racing Genk wint de Trofee Raymond Goethals. Volgens de jury belichaamde hij het voorbije jaar het best de figuur Raymond Goethals.

  Wijlen Raymond Goethals coachte zijn teams altijd met veel gedrevenheid. Die bezieling ziet de jury (van ex-bondscoaches en andere invloedrijke figuren uit de Belgische voetbalwereld) ook terug bij Philippe Clement. De trainer van Genk krijgt dit jaar de voorkeur op Marc Brys (Beerschot Wilrijk/STVV) en Ivan Leko (Club Brugge).

   

  Clement leerde het vak in Brugge onder Michel Preud'homme, winnaar van de Trofee in 2016. Vorig jaar maakte de voormalige verdediger zijn debuut als hoofdcoach bij Waasland-Beveren. Na een half jaar promoveerde Clement al naar Racing Genk, de huidige leider in de Jupiler Pro League.

   

  Clement kreeg de trofee in het stadion van RWDM uit handen van Basile Boli. De Franse oud-international speelde onder Goethals bij Marseille. Hij maakte in 1993 de enige goal in de finale van de eerste editie van de Champions League tegen Milan. Hun band was altijd heel close. Tot vandaag is Goethals de enige Belgische coach die op het kampioenenbal kon triomferen.

   

  De trofee wordt jaarlijks uitgereikt sinds 2011 aan een Belgische coach of eentje met een dubbele nationaliteit (zoals Leko).

  Erelijst Trofee Raymond Goethals

  • 2011: Eric Gerets (nationale ploeg Marokko)
  • 2012: Peter Maes (Lokeren)
  • 2013: Francky Dury (Zulte Waregem)
  • 2014: Marc Wilmots (Rode Duivels)
  • 2015: Hein Vanhaezebrouck (AA Gent)
  • 2016: Michel Preud'homme (Club Brugge)
  • 2017: Felice Mazzu (Charleroi)
  • 2018: Philippe Clement (Racing Genk)

  Clement: "Meer trofee van spelers en staf dan van mij alleen"

  "Dit is een mooie blijk van appreciatie", zegt Philippe Clement. "Op de erelijst staan heel wat mooie namen, mensen die al veel bereikt hebben in hun carrière."

   

  "Maar dit is geen trofee voor mij alleen, maar nog meer voor de spelers en de staf van Genk. Je kunt wel hard werken en allemaal ideeën hebben, maar je moet ook spelers hebben die die ideeën kunnen uitvoeren."

   

  "Zelf heb ik als speler en assistent het meest opgestoken van Anthuenis, Sollied en Preud'homme. Niet toevallig mensen waarmee ik succes heb gehad, maar ook 3 mensen waar ik qua stijl nauw tegen aanleun."

   

  Er zit zelfs een vleugje Raymond Goethals in Clement. "Het zal de mensen misschien verbazen, maar ik heb ook humor. Vraag dat maar aan mijn staf."

  Clement wint Trofee Goethals: "Mooie blijk van appreciatie"

  Basile Boli: "Raymond Goethals had een eigen visie op het voetbal, ver zijn tijd vooruit"