• home
 • video
 • pas verschenen

  2 Chinese toppers in snooker jaren geschorst voor matchfixing

  Yu Delu vervalste vijf wedstrijden om geld te verdienen.

  De internationale snookerbond heeft twee Chinese topspelers geschorst voor matchfixing. Yu Delu (31) kreeg een schorsing van meer dan 10 jaar, Cao Yupeng (28) kwam er vanaf met 6 jaar, waarvan 3,5 jaar voorwaardelijk.

  Yu Delu en Cao Yupeng stonden in mei allebei in de top 50 van de wereldranglijst toen ze beschuldigd werden van matchfixing. Yu heeft 5 wedstrijden - waarvan 1 op het prestigieuze UK Championship - gemanipuleerd om zichzelf en zijn vrienden te verrijken. Hij is voor 10 jaar en 9 maanden geschorst.

   

  Cao gaf zelf toe dat hij 3 wedstrijden had vervalst. "Hij heeft oprecht spijt van zijn daden", zegt Jason Ferguson, voorzitter van de snookerbond. "Hij zal de bond helpen in de strijd tegen corruptie en daarom kreeg hij strafvermindering."

   

  "Het is heel triest wanneer getalenteerde spelers zich laten verleiden om geld te verdienen door wedstrijden te manipuleren. Wij beschermen de sport en spelers die valsspelen zetten hun carrière op het spel. We krijgen ze wel te pakken."