• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse schaatsbond stopt verdwenen urinestalen Van Gennip/Visser in doofpot

  " "

  Yvonne van Gennip versloeg op de OS '88 de Duitse toppers Schöne en Schönbrun, net als op het EK '85

  De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft in 1985 de diefstal van een kistje met dopingmonsters van toppers Yvonne van Gennip en Ria Visser in de doofpot gestopt. Dat blijkt uit een reconstructie van het Nederlandse tv-programma Andere Tijden Sport en de Volkskrant. De NOS vat het verhaal samen. 

  Het kistje werd na afloop van het EK in Groningen, waar Van Gennip en Visser verrassend de onklopbaar gewaande DDR-schaatssters Andrea Schöne, Sabine Brehm en Gabi Schönbrunn versloegen, ontvreemd uit het dopinglaboratorium van professor Jacques van Rossum in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

   

  Verschillende betrokkenen wijzen toenmalig bondsdokter Rob Pluijmers aan als diegene die het kistje meenam en liet verdwijnen. Dopingexpert Douwe de Boer, die toen voor het laboratorium werkte, is de enige die man en paard durft te noemen: "Volgens Van Rossum heeft Pluijmers aangegeven dat het koffertje in de Waal is verdwenen." (lees voort onder de tweet)

  Bekijk een trailer van het programma:

  Toenmalig bondsdokter Pluijmers kan zich niets meer herinneren

  Pluijmers was een van de eerste sportartsen in Nederland. In het gewone leven deed hij research voor Organon, een farmaceutisch bedrijf dat in de jaren 80 bekendheid genoot als producent van Andriol, een capsulevorm van testosteron.


  De sportdokter was ook verbonden aan de Kwantum-wielerploeg, waarvoor huidig NOS-verslaggever Maarten Ducrot reed. Eind jaren 90 bekende Ducrot Andriol te hebben gebruikt. Die kwam van dokter Pluijmers, zegt hij nu.


  Zes jaar geleden vertelde Pluijmers in Andere Tijden Sport dat het toen letterlijk andere tijden waren: "Buiten de wedstrijdperiodes werden in de hele sport anabolica gegeven."

   

  De KNSB verbrak de samenwerking met dokter Pluijmers, die als sportarts wel in andere takken actief bleef, onder meer in het wielrennen. En bondscoach Tjaart Kloosterboer werd ook naar het achterplan geschoven.

   

  Naar aanleiding van de reconstructie kreeg Pluijmers de kans om te reageren op alle beweringen. Hij stuurde een mail, waarin hij zegt dat hij nooit doping heeft gegeven aan schaatssters. Hij kan zich van het vermeende voorval van het verdwenen koffertje ook niets meer herinneren.

  Buiten de wedstrijdperiodes werden in de hele sport anabolica gegeven.

  Toenmalig bondsdokter Rob Pluijmers 6 jaar geleden in Andere Tijden Sport

  Van Gennip en Visser zijn nu pas op hoogte: "Nooit doping gebruikt"

  De opstanding in 1985 was miraculeus, daar de Nederlandse vrouwen een jaar eerder nog helemaal weggeschaatst werden. Het ontlokte toenmalig commentator Mart Smeets tot volgende woorden: "Hoe kan het dat we verleden jaar nergens waren en nu ineens is daar dan die doorbraak."

   

  Andrea Schöne won het EK allround in 1985, voor Van Gennip, Brehm en Visser. Op de 3.000 en 5.000m won Van Gennip, op de 1.500m Visser.

   

  Yvonne van Gennip en Ria Visser zeggen in de reportage die vanavond op NPO1 wordt uitgezonden, dat ze nu pas het nieuws over het koffertje hebben vernomen. Allebei reageren ze verrast en ontkennen ze dopinggebruik in hun carrière: "Nee, never nooit. Dan zou je toch niet met jezelf kunnen leven. Ik weet zelf wat ik in mijn mond stop. Voor mij is er echt een grens en die ga je niet over", aldus Van Gennip.

   

  Drie jaar later beleefde Van Gennip haar hoogtepunt met 3 keer goud op de Winterspelen in Calgary, waar ze de Oost-Duitse suprematie ook terugfloot.

   

  De Wereldschaatsbond (ISU) stuurde destijds een vermaning naar de lokale dopingcontroleur. Het KNSB-bestuur besprak het onderwerp ook enkele keren in een vergadering. "Maar dan komt toch die doofpot, denk ik. Gauw het deksel erop", vertelt toenmalig bondssecretaris Letty Corbijn nu.

   

  Visser is daarover vooral onthutst, dat de KNSB het wist, maar zijzelf niet op de hoogte werden gebracht. "Wat steekt daarachter? Wat voor types zijn dat?"

  Nee, never nooit. Dan zou je toch niet met jezelf kunnen leven. Voor mij is er echt een grens en die ga je niet over.

  Yvonne van Gennip over dopinggebruik

  KNSB laat zaak rusten: "Documentatie is niet meer aanwezig"

  Een woordvoerder van de KNSB reageerde op de reportage. De bond is niet van plan om de zaak nog op te helderen: "Of het waar is wat in het artikel wordt gesuggereerd, valt niet meer te achterhalen. Documentatie is - voor zover ons bekend - niet meer aanwezig. Zij die het weten kunnen, is om een reactie gevraagd. Zij hebben duidelijk aangegeven dat zij zich nooit met doping hebben ingelaten."

   

  "Het is 33 jaar geleden. Iedereen die er toen binnen de KNSB bij betrokken kan zijn geweest, werkt hier allang niet meer. Het huidige bestuur en de directie kunnen moeilijk verantwoordelijkheid dragen voor besluiten van toen."

   

  De Nederlandse Dopingautoriteit liet aan de Volkskrant verstaan dat de betrokkenen niet hoeven te vrezen voor consequenties omdat de feiten verjaard zijn.