• home
 • video
 • pas verschenen

  "1 foutje van Caruana en het was meteen binnen voor Carlsen"

  Carlsen en Caruana

  Fabiano Caruana (r) moet zijn meester erkennen in Magnus Carlsen.

  Magnus Carlsen heeft er harder voor moeten knokken dan verwacht, maar in de tiebreak was er uiteindelijk toch geen kruid gewassen tegen de wereldkampioen schaken. "Het was zoete wraak voor de kritiek die hij kreeg na de 12e partij", zegt grootmeester Bart Michiels.

  "Het was een echte demonstratie van Carlsen vandaag", zegt grootmeester Bart Michiels (foto onder). "Carlsen was op voorhand de grote favoriet, want ook in het snelschaken staat hij veruit op 1 op de ranking."

   

  Hoe komt het dan dat er in de 12 klassieke partijen geen spatje verschil tussen de 2 was en Carlsen zo vlot afstand kon nemen in het rapid? "Bij die lange partijen heb je de tijd om alle mogelijkheden te berekenen, terwijl het bij snelschaak meer om gevoel gaat."

   

  "Het was wel spannender dan die 3-0 doet vermoeden. De eerste partij leek lang op een draw af te stevenen, tot Caruana 1 foutje maakte en de stelling verloren was. Die nederlaag had een sneeuwbaleffect. Toen al was duidelijk dat Carlsen het niet meer uit handen zou geven."

   

  Voor Carlsen is het ook zoete wraak voor de kritiek die hij kreeg na de 12e partij. "Hij stond er eigenlijk beter voor, maar bood toch een remise aan. Daar kwam toen veel kritiek op. Carlsen zei daar op de persconferentie na zijn titel over: "Iedereen heeft recht op zijn eigen stomme mening.""

  "Carlsen laatste jaren minder dominant in het klassieke schaak"

  Magnus Carlsen is nu al sinds 2013 de regerende wereldkampioen en wordt nu al genoemd in lijstjes met de grootste aller tijden. "Hij leek de schaakwereld jarenlang te domineren toen hij op zijn 23e wereldkampioen werd, maar de laatste jaren is hij toch wat minder dominant in het klassieke schaak. Vandaag bleek wel dat hij qua snelschaak nog de absolute top is."

   

  Is er dan iemand die de Noor over 2 jaar wél van zijn troon kan stoten? "Het is moeilijk om nu al iemand aan te wijzen die het de volgende keer mag opnemen als uitdager. De deelnemers aan het kandidatentoernooi zijn altijd aan elkaar gewaagd. Het zou misschien tof zijn als een oude legende als Kramnik, die met zijn 43 jaar eigenlijk al té oud is voor de top, nog eens de uitdager kan zijn."