• home
 • video
 • pas verschenen

  Bart Swings na Wereldbekerzege: "In de openlucht schaatsen, ligt me"

  Sverre Lunde Pedersen, Bart Swings en Patrick Roest

  Bart Swings pronkt tussen Sverre Lunde Pedersen en Patrick Roest op het podium van de 5.000 meter.

  Een week na zijn tegenvallende 14e tijd heeft Bart Swings geantwoord met een zege in de Wereldbeker van Tomakomai in Japan. "Na het skeelerseizoen had ik even nodig om onder stoom te geraken. Dat is wel heel snel gelukt", reageert de 27-jarige schaatster in een gesprek met Sporza.

  "Niet verwacht"

  "Voor mij is dit ook een verrassing. Vorige week moest ik er nog wat inkomen. Het was mijn eerste 5.000 meter van het seizoen, terwijl de anderen er al 2 of 3 geschaatst hadden. Ik was gebrand om beter te presteren, maar winst had ik ook niet verwacht", reageert Bart Swings na zijn Wereldbekeroverwinning op het buitenijs van Tomakomai in Japan.

   

  "Omdat ik vorig weekend niet al te goed had gereden, moest ik als eerste aan de bak", legt de schaatser uit. "Meteen na de dweil lag het ijs er erg glad bij. Tussendoor dweilen ze ook, maar op het einde hadden de jongens (Roest en Pedersen, red.) het zwaar om nog in mijn buurt te geraken."

   

  "Buiten schaatsen ligt me wel. We halen er lagere snelheden zoals in het skeeleren. Ik ben me bewust dat ik in betere omstandigheden reed dan Roest, maar ik heb ook gewoon een goede wedstrijd geschaatst. En zo'n zege doet me veel deugd."

  Ik ben me bewust dat ik in betere omstandigheden reed, maar ik heb ook gewoon een goede wedstrijd geschaatst.

  Bart Swings

  "Tweede deel van seizoen blijft belangrijker"

  Vorige week moest Bart Swings nog tevreden zijn met een 14e plaats op de 5 kilometer. "Voor mij is het vrij duidelijk: ik heb me minder lang kunnen voorbereiden op het schaatsseizoen, omdat ik het skeeleren voorrang heb gegeven. Daarom heb ik even nodig om onder stoom te geraken. Dat is wel heel snel gelukt", beseft hijzelf ook.

   

  "Het tweede deel van het seizoen blijft sowieso belangrijker. Dan hoop ik echt in vorm te zijn."

   

  "Samen met de 1.500 en de 5.000 meter blijft de massastart mijn doel dit seizoen. In die laatste discipline weet ik dat ik altijd meedoe voor de overwinning. Daarnaast wil ik me ook tonen op het WK allround, in maart in Canada."

   

  Eerst is er nog het EK allround in Italië, dat kampioenschap vindt ook plaats op buitenijs. "Of ik daar rijd, staat nog niet vast", legt Swings uit.

   

  "Vorig jaar heb ik in januari geen wedstrijd geschaatst en dat was een ideale voorbereiding voor de Olympische Spelen. Zo'n aanloop overweeg ik dit jaar ook, deze keer met het WK afstanden als doel."