• home
 • video
 • pas verschenen

  Albert: "Wereldbeker in Koksijde wordt een BK, maar met Van der Poel"

  Niels Albert

  Albert kroonde zich in 2012 in Koksijde voor de tweede keer wereldkampioen.

  Zondag staat de Wereldbeker in Koksijde op het programma en  mogen de renners opnieuw hun zandbenen bovenhalen.  "Koksijde blijft de mooiste overwinning die ik ooit haalde", klinkt het bij Niels Albert over zijn tweede wereldtitel.

  "Zondag krijgen we een strijd"

  De crosswereld kijkt al het hele seizoen toe hoe Mathieu van der Poel alles en iedereen overweldigt. Roger De Vlaeminck haalde zelfs zijn scherpste mes boven en vond dat "Van der Poel de cross kapot maakt." Voormalig zandkoning Niels Albert schat het wat rooskleuriger in.

   

  "Ik denk dat we zondag een strijd zullen krijgen. Het is een Parcours dat Wout van Aert en Toon Aerts zeker moet liggen", vindt Albert. "Op training heb ik ook een goede Daan Soete gezien, ook Laurens Sweeck is in vorm. Ze zijn veel met deze cross bezig geweest en hebben veel opgeofferd de afgelopen weken."

   

  "Die jongens verwacht ik zeker. Van der Poel zal misschien wel outstanding zijn, maar daar mogen we ons niet bij neerleggen, dat mag niemand doen. Het wordt een BK, maar dan met Van der Poel. Al was dat de voorbije weken ook zo."

  Eigenlijk wordt het een BK, maar dan met Van der Poel. Al was dat de voorbije weken ook zo.

  Niels Albert

  WK Koksijde 2012: "Ik word er nog steeds stil van"

  Voor Niels Albert is de cross in Koksijde altijd een dag met een speciaal gevoel. In 2012 won hij er zijn tweede wereldtitel. "Het blijft de mooiste overwinning uit mijn carrière. Het is een eeuwige erkentenis, om nooit meer te vergeten."

   

  "De voorbije week ben ik in Koksijde geweest voor de training en dat doet toch wel iets. Het is een speciale herinnering, daar word ik nog altijd stil van." Zelf door het zand rijden, dat liet Albert aan zich voorbij gaan. "Dat kan ik niet meer", lacht de voormalige zandspecialist weg. "Conditioneel ben ik niet meer op het punt om dat goed te kunnen, maar ooit komt er nog een dag dat ik er nog eens zal rondrijden."

   

  Vroeger bestond er geen twijfel: in het zand stond er geen maat op Albert. "Nu zou ik mezelf niet meer als de beste zandrijder beschouwen. Maar moest ik weer die conditie hebben, zou er momenteel niemand zijn die me pijn zou kunnen doen in het zand. Op de andere stukken dan wel."

  Herbeleef de wereldtitel van Albert in 2012

  Door het zand rijden: "Beetje aanleren, maar je moet de feeling hebben"

  Zelf snelt Albert niet meer door het zand, maar advies geven kan hij als geen ander. "Ik heb zeker nog de knowhow over hoe je het best door het zand rijdt, hoe je het best druk op je banden zet, bijvoorbeeld. Het is vooral de kunst om het veel te doen: opnieuw, opnieuw en opnieuw. Totdat je het kan."

   

  "Het is een beetje aanleren, maar je moet er de feeling voor hebben. Er zijn jongens die het helemaal niet kunnen, anderen zijn er dan weer voor gemaakt. Talent en olie, dat komt altijd naar boven."

   

  De beste tactiek volgens Albert? "Je fiets mooi in het spoor laten meerijden. Het klinkt misschien raar, maar als je het juiste spoor hebt en je hebt de feeling om mooi in het zand te rijden, is dat een groot verschil. Eens je die feeling hebt, is door het zand rijden niets."