Elia Viviani: "Sanremo wordt mijn eerste doel volgend jaar"

  In de Vuelta schoot Elia Viviani dit jaar 3 keer raak.

  Elia Viviani heeft een boerenjaar achter de rug. Volgend jaar mikt de Italiaanse kampioen op Gent-Wevelgem én Milaan-Sanremo. "Het enige monument dat ik kan winnen", denkt de sprinter, die voor een moeilijke keuze staat in de grote rondes.

  Boerenjaar 2018

  Gisteren schreef Elia Viviani samen met Quick-Step-ploegmaat Iljo Keisse de Gentse zesdaagse op zijn naam. Dat was lang niet zijn eerste zege van 2018. Op de weg sprintte de Italiaanse kampioen 18 overwinningen bij mekaar.

   

  "Het waren topoverwinningen ook", legt Viviani uit voor onze camera. "7 keer heb ik gewonnen in een grote ronde. Daar kwamen nog de puntentrui in de Giro, de Italiaanse titel en de Cyclassics in Hamburg bij. En in de WorldTour heb ik het 
  seizoen als nummer 3 afgerond."

   

  "Die stap heb ik dankzij het team gezet. Zij bouwen een mooie groep rond mij en maken een leider van mij. Dat maakt me ook mentaal sterker."


  "Het team zit goed in mekaar", vindt Viviani, "maar tegelijkertijd vormen we ook een familie. De renners en het management staan erg dicht bij mekaar. Zo behaal je ook resultaten."

   

  Kijk naar een van Viviani's ritzeges in de Vuelta:

  "Hard werken voor Sanremo"

  "Ik beleef de beste jaren in mijn carrière", vervolgt Elia Viviani het gesprek met Sporza. "Elk jaar verleg ik mijn grens. Op de Olympische Spelen heb ik mijn doel bereikt, nu droom ik van grote wedstrijden op de weg. In Gent-Wevelgem was ik er dichtbij, ook Milaan-Sanremo staat op mijn verlanglijstje."


  "Sanremo is een eigenaardige koers", weet de Italiaan ook. "Je kan je fantastisch voelen en toch kan het op 10 kilometer van het einde plots afgelopen zijn. Dat is me dit jaar overkomen. Ik was klaar om te sprinten voor de tweede plaats. Op de Via Roma ging ik op mijn pedalen staan en plots had ik niks meer in de tank zitten. Niet abnormaal na bijna 300 kilometer." 


  Over enkele maanden probeert Viviani het opnieuw. "Sanremo is mijn eerste hoofddoel van 2019. De Primavera is misschien wel het enige monument dat ik kan winnen", beseft de Italiaanse sprinter. "Daar ga ik erg hard voor werken."

   

  Elia Viviani over zijn doelen in 2019:

  Giro of de Tour? Viviani: "Nog even afwachten"

  Het voorbije seizoen sprintte Elia Viviani naar ritzeges in de Giro en de Vuelta. "Overwinningen in de Tour ontbreken nog", vertelt de Italiaan, die keuzes zal moeten maken.

   

  "Enerzijds zou ik als Italiaans kampioen graag aan de start van de Giro staan. De finish ligt in mijn geboortestreek."

   

  "Anderzijds is de tijd rijp voor de Ronde van Frankrijk. Fernando (Gaviria, red.) koerst niet meer voor ons en de Tour start in Brussel. En ik rijd voor een Belgisch team. Laat ons even afwachten hoe ik het seizoen begin", stelt Viviani voor.

  Elia Viviani moet het met teammanager Patrick Lefevere nog eens over de Tour hebben.