• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanderhaeghe keert terug naar Kortrijk: "Koude cijferlogica speelde"

  " "

  Yves Vanderhaeghe was van 2008-2014 T2 en in 2014-2015 T1 van Kortrijk.

  Kortrijk heeft snel werk gemaakt van een opvolger van Glen De Boeck: met Yves Vanderhaeghe halen ze een voormalige coach terug. Hij tekende tot 2021. Peter Vandenbempt belicht de deal: "Het is een beetje opmerkelijk, want 4 jaar geleden was er heel wat onvrede over zijn vertrek."

  Enkele uren nadat De Boeck buiten de deur was gezet, klonk de naam van ex-coach Yves Vanderhaeghe meteen heel luid. Vanavond bevestigde Kortrijk zijn terugkeer.

   

  "KV Kortrijk is verheugd om te melden dat een overeenkomst is bereikt met Yves Vanderhaeghe. Bij beide partijen was er meteen een klik en een goed - vertrouwd - gevoel, heel snel werd dit dan ook vertaald in een overeenkomst tot en met 30 juni 2021."

   

  In het seizoen 2014-2015 debuteerde Vanderhaeghe als hoofdcoach bij Kortrijk, waar hij 6 jaar als assistent aan de slag was: 1 seizoen onder Georges Leekens, de andere onder Hein Vanhaezebrouck.

   

  Na een succesvol seizoen - hij haalde Play-off 1 - plukte het Oostende van Marc Coucke hem weg. Vorig seizoen verving hij Vanhaezebrouck bij AA Gent, waar hij enkele weken geleden moest opstappen.

   

  Vanaf maandag leidt Vanderhaeghe de trainingen. Zijn eerste match wordt op 24 november met Kortrijk naar... Oostende.

  Allijns: "Voelen de goesting om samen opnieuw mooie dingen te realiseren"

  KVK-voorzitter Joseph Allijns is bijzonder opgetogen dat Vanderhaeghe weer de sportieve plak zwaait in het Guldensporenstadion: "We zijn ontzettend blij om Yves Vanderhaeghe te mogen aankondigen als onze nieuwe hoofdtrainer."

   

  "Een trainer die Kortrijk kent - Yves heeft hier gedurende 7 seizoenen fantastisch wek verricht - en een lokale verankering heeft. Daarenboven draagt Yves ook de waarden en normen van onze club uit en gaf hij jarenlang mee vorm aan de identiteit van onze club. Wij voelen bij Yves de goesting en ambitie om samen opnieuw mooie dingen te realiseren."

  Vandenbempt: "Vanderhaeghe schoof 4 jaar geleden een getekend contract opzij"

  Het nieuws over Vanderhaeghe viel een uur voor de match van de Rode Duivels tegen IJsland. Wat vindt radiocommentator Peter Vandenbempt van de trainerswissel? "Ik vind het een beetje opmerkelijk dat Vanderhaeghe terugkeert naar Kortrijk. Want iedereen weet toch hoe Vanderhaeghe een paar jaar geleden vertrokken is bij Kortrijk, tot grote woede, teleurstelling en onvrede van Allijns."

   

  "Want hij had pas zijn contract bij Kortrijk verlengd en toen kwam Marc Coucke en Oostende. Tijdens de play-offs stuurde Allijns dat met een tweet de wereld in: hij schoof zijn nieuwe, getekende contract van 3 jaar opzij en koos toch voor Oostende."

   

  "Toen Vanderhaeghe met Oostende naar Kortrijk kwam, was het publiek ook bijzonder vijandig. Maar Allijns heeft een tijd geleden al aangegeven dat hij dat lang geleden al bijgelegd had met Vanderhaeghe. Wat hem betreft waren er geen persoonlijke problemen meer."

   

  "We zullen zien hoe Vanderhaeghe ontvangen wordt door de fans, maar ik denk dat dat ook wel gauw vergeten zal zijn.  Zo gaat het in het voetbal: niet te lang te rancuneus zijn, gauw over het hart strijken en dan kan je weer door dezelfde deur en samenwerken. Dus hij komt terug thuis."

  "Kortrijk had moeten winnen tegen Standard, maar de koude cijferlogica heeft gespeeld"

  Waarom moest De Boeck, die de voorbije weken 2 op 12 haalde en een paar keer zijn ongenoegen uitte, eigenlijk weg? Vandenbempt: "Ik heb het nagevraagd en de officiële communicatie is "de resultaten"."

   

  "Als je maar 1 keer in de heenronde wint in eigen huis, is dat onvoldoende. De mensen van Kortrijk vinden dat ze zwaar geïnvesteerd hebben en ze een ploeg hebben om hoger in de linkerkolom te spelen, eigenlijk mee te strijden voor Play-off 1. Ze staan op een 12e plaats en moeten een beetje naar onderen kijken. Ze vinden dat ruimschoots onvoldoende."


  "Er was in de zomerperiode al redelijk wat onvrede bij De Boeck, omdat hij op een bepaald moment niet kon trainen en geen oefenwedstrijden speelde. Hij vond dat hij - en dat was ook zo, denk ik - te weinig spelers had om wedstrijden te spelen. Hij vond de kwaliteit ook ver beneden van wat hij verwacht had. Hij had gehoopt dat Kortrijk zou voortbouwen op dat goeie seizoen, waar hij toch een goeie remonte heeft ingezet."


  "Op het einde is er dan redelijk veel kwaliteit bijgekomen en gaandeweg ging Kortrijk beter spelen. De wedstrijd van zondag tegen Standard hadden ze eigenlijk kunnen of moeten winnen op basis van het aantal kansen. Er waren nog wel een paar wedstrijden waarin Kortrijk zichzelf niet beloond heeft. Maar kijk: de koude cijferlogica heeft gespeeld."

  "Play-off 1 is te hoog gegrepen, denk ik"

  Is Play-off 1 een realistische ambitie? "Als Kortrijk zich vaker zelf beloond had, hadden ze sowieso hoger gestaan. Maar als je ze afweegt tegen de ploegen die nu in Play-off 1 staan. Dan denk ik dat Play-off 1 te hoog gegrepen is. Maar in principe moet Vanderhaeghe er kunnen in slagen om toch wat hoger te klimmen. Maar eerlijk gezegd, denk ik dat dat met De Boeck ook zou gegaan hebben."