Ga naar de inhoud

"104 miljoen euro voor infrastructuur en subsidies voor gekwalificeerde trainers"

 do 15 november 2018 17:42
Nina Derwael en Philippe Muyters
Nina Derwael (l) traint sinds dit jaar in een nieuwe topsporthal.

Turn- en hockeyverenigingen moeten de jongste jaren leden weigeren wegens plaatsgebrek of een gebrek aan coaches. Met een extra budget voor infrastructuur en coaches probeert het Vlaamse ministerie van Sport in te spelen op het probleem.

Extra investering in sportinfrastructuur

Turn- en hockeyclubs moeten kinderen weigeren las u gisteren op onze website. "Het probleem is zeker gekend", vertelt minister van Sport Philippe Muyters bij Sporza. "We steunen topsporters om met hun prestaties meer mensen aan het sporten te krijgen. En daardoor is er in het hockey nu een grote en jonge instroom."

 

"Enerzijds heb je genoeg plaats nodig, anderzijds voldoende trainers. Daar doen we sinds 2014 een extra inspanning voor. In sportinfrastructuur hebben we 104 miljoen euro geïnvesteerd. Daar zijn onder meer hockeyterreinen, gymhallen en zwembaden mee gebouwd of vernieuwd. En volgend jaar zal er opnieuw 10 miljoen beschikbaar zijn vanuit Vlaanderen."


"Anderzijds hebben we ook, samen met collega Crevits, scholen subsidies toegekend om hun sportzalen ook na de uren open te stellen. Momenteel zijn 
er al 140 zalen extra beschikbaar voor sporters. En nu willen we ook speelplaatsen attractiever maken voor sport- en jeugdverenigingen. Op die 
manier voorzien we extra plaatsen en terreinen."

 

"Sporten die snel boomen, kunnen we natuurlijk niet in 1, 2, 3 helpen. Een sportcomplex bouwen of trainers opleiden vraagt tijd. We houden ons wel 
bezig met een inhaalbeweging", verzekert de minister. "En we houden die extra investeringen ook aan."

We hebben hockeyterreinen, gymhallen en zwembaden mee gebouwd of vernieuwd. En scholen hebben aangespoord om hun sportzalen open te stellen.

Minister van Sport Philippe Muyters

Subsidies voor gekwalificeerde trainers

De sporten in de lift kampen ook met een tekort aan trainers. "Daar hebben we de Vlaamse Trainersschool voor", legt de minister uit. "Zij organiseert cursussen om nieuwe coaches op te leiden. Nu is er ook een brede opleiding, gericht op jonge kinderen."

 

"We hebben ook de wetgeving veranderd. Nu telt niet alleen de kwantiteit om beloond te worden, maar ook de kwaliteit. Voor gekwalificeerde trainers 
schuiven we een sportclub nu meer geld toe. Op die manier zetten we de stap naar professionelere sportomgevingen."

Nu telt niet alleen de kwantiteit om beloond te worden, maar ook de kwaliteit. Voor gekwalificeerde trainers schuiven we een sportclub nu meer geld toe.

Philippe Muyters

"2 miljoen extra voor topsporters"

De voorbije jaren is het aantal topsportcontracten verdrievoudigd. Vlaanderen telt nu 58 topatleten. "De voorbije jaren hebben we het geld efficiënter ingezet", vertelt Philippe Muyters. "Zo hebben we ervoor gezorgd dat elke sport maar één campus heeft."

 

"Sinds dit jaar investeren we met de Vlaamse overheid 1 miljoen euro extra voor topsport, volgend jaar doen we daar nog een miljoen bij. Dat levert ook op. In Rio hebben we prachtige Olympische Spelen gekend en de voorbije zomer was ronduit schitterend."

Bashir Abdi
Bashir Abdi is een van de 58 topsporters in Vlaanderen.