• home
 • video
 • pas verschenen

  Demarez over afgang Anderlecht: “Misschien heeft Coucke het allemaal onderschat”

  Marc Coucke.

  De eerste Europese campagne van Coucke met Anderlecht is er eentje om snel te vergeten.

  Begin november houdt Anderlecht voor dit seizoen nog maar één doel over: na de pijnlijke uitschakeling in de beker ligt RSCA nu ook in Europa al plat op de mat. Eddy Demarez gaf gisteren commentaar bij Fenerbahçe-Anderlecht. “Voor Anderlecht is dit een gitzwart seizoen.”

  "Je kunt bijna niet anders zeggen dan dat dit een mislukking is"

  Of dit een blamage is? Toch wel. Vooral als je de reactie van Anderlecht na de loting zag. Het kan bijna niet anders dan dat we overwinteren in deze groep, klonk het. Als je dan met 1 op 12 staat, is dat niet oké. Vooral als je het niveau ziet.

   

  Je kunt nog wel zeggen dat Dinamo Zagreb het opvallend goed doet, maar dit Fenerbahçe is echt geen wereldploeg. En Trnava is nog een niveau lager. Er zijn natuurlijk altijd de excuses van domme tegengoals en fouten, zoals Gerkens thuis tegen Fenerbahçe overkwam, maar het komt er gewoon op neer dat er te weinig kwaliteit is.

   

  Zoals Coucke na de zomermercato zei dat hij tevreden was, dat kun je nu niet meer zeggen. Ze hebben te veel spelers van het niveau van Oostende gehaald en te weinig van het niveau van Anderlecht. Musona is een goeie speler voor Oostende, maar niet goed genoeg voor Anderlecht.

   

  En iemand als Morioka is ook al door de mand gevallen. Verdedigers als Milic en Vranjes kun je ook bezwaarlijk versterkingen noemen. Die jonge gasten zoals Lokonga zijn wel een lichtpunt, hen kun je misschien nu meer kansen geven. Ik zou bijvoorbeeld Trebel laten opereren.

   

  Maar je kunt bijna niet anders dan te zeggen dat dit een mislukking is. Blijkbaar is de kwaliteit van de spelers te hoog ingeschat. Tegen Fenerbahçe speelden ze ook zo goed als geen enkele kans uit. Die vrije trap van Trebel is geen uitgespeelde kans. Louis van Gaal zou zeggen: dat is een opportuniteit. En dat is toch schrijnend.

  "Iemand van 8 miljoen euro moet toch meer kunnen dan in de weg lopen?"

  Hein Vanhaezebrouck was misschien wat mild in zijn reactie, maar wat kan hij anders doen? Hij moet met deze ploeg voort, dus hij kan hen niet met de grond gelijkmaken. Als hij zegt dat ze niet goed genoeg zijn, wat moet hij dan in de kleedkamer vertellen?

   

  Hij ziet ook wat er aan de hand is en heeft dat ook al een paar keer voorzichtig aangebracht. Er is al gezegd dat er in januari een spits en een spelmaker moeten komen. Maar ook achteraan hebben ze twee spelers nodig. Maar zal daar geld voor zijn?

   

  Natuurlijk zal Vanhaezebrouck in zijn eer gekrenkt zijn. Hij heeft mooie Europese verhalen meegemaakt met AA Gent, maar die ploeg had meer kwaliteit. Deze ploeg is als geheel ook minder.

   

  Het beste voorbeeld is Sanneh, die niet in staat is om uit te voetballen. Van iemand van 8 miljoen euro mag je toch meer verwachten dan af en toe in de weg lopen?

  "Je kunt niet zeggen dat het aan de trainer ligt"

  Het is nu ook een makkelijke keuze om met de vinger naar Vanhaezebrouck te wijzen. Dat is wel een beetje het gevaar. Mocht Anderlecht zondag tegen Gent verliezen, wat zal Coucke dan doen?

   

  Ik vind niet dat je kunt zeggen dat het aan de trainer ligt. Vergelijk deze kern met die van Genk, Club, Standard en zelfs Antwerp en kies dan speler per speler, dan zal je bijna nooit iemand van Anderlecht nemen. 

  "Transfers in januari moeten er vol op zijn"

  We zijn nu 9 november en we kunnen alleen maar zeggen dat dit een gitzwart seizoen is voor Anderlecht. Ze hebben nu nog maar één doel en er resten nog vele maanden tot Play-off I begint. Ze moeten hun niveau zeker opkrikken, want zelfs de top 6 is niet zeker zoals het nu loopt.

   

  Anderzijds, in de stand volgt Anderlecht op slechts 4 punten van Club en 7 van Genk. Als je iets kunt aanhalen ter verbloeming, dan is het dat er uiteindelijk nog niets verloren is. In de competitie weliswaar.

   

  Maar er is hoe dan ook een foute inschatting gemaakt van de transfers en van de waarde van de gekochte spelers. Er zijn te veel spelers die wel voor plaats 6 kunnen knokken, maar nooit voor de top 3. De twee transfers die ze zullen doen, moeten er dan ook vol op zijn. Maar je zult er niet komen met 5 miljoen euro.

   

  De vraag is dus hoeveel Coucke wil uitgeven. Misschien heeft hij het allemaal wel een beetje onderschat en misschien heeft hij te vroeg victorie gekraaid na die 12 op 12 in de competitie. Want dat was gewoon tegen kleinere ploegen.

  Eddy Demarez