• home
 • video
 • pas verschenen

  Standard-preses over fraudedossier: "We moeten zelf in de spiegel kijken"

  Bruno Venanzi.

  Standard speelt morgen in Rusland.

  Standard is vanochtend vertrokken naar Krasnodar. De Europese uitstap kan de mindere prestaties in België even doen vergeten. Al maakt voorzitter Bruno Venanzi zich geen zorgen. "Helemaal niet", vertelde hij aan Sporza. Venanzi gaf ook zijn visie over het fraudeschandaal in het Belgische voetbal.

  "We weten waar we naartoe willen"

  Met Michel Preud'homme als nieuwe coach heeft Standard na 14 speeldagen niet de helft van de punten en staat het niet in de top 6. "Ik ben een beetje ontevreden over de actuele situatie, maar helemaal niet ongerust."

   

  "Ik stel namelijk vast dat er binnen de ploeg, de staf en mijn medewerkers een goeie dynamiek is. We weten waar we naartoe willen. De voorbije 2 weken lijkt de groep wat moe door de opeenvolging van de matchen in België en Europa. Dat weegt misschien op de prestaties." Standard verloor thuis tegen Antwerp en op Zulte Waregem.

   

  "Maar over het algemeen en zeker in bepaalde matchen - zoals tegen Club Brugge en Genk - was de dynamiek uitstekend." Standard presteert verre van constant, stelt ook de voorzitter vast. "Die regelmaat moeten we hebben. Maar die zal de komende weken terugkomen, wanneer we weer wat rust hebben. Want we spelen nu bijna een maand om de 2 dagen een match."

  "Nieuwe coach vraagt enige aanpassing, maar goeie prestaties zijn al beter dan vorig seizoen"

  De komst van Preud'homme loopt niet vlekkeloos. Geeft hij niet te veel tactische richtlijnen aan een groep die vorig jaar onder Sa Pinto eerder anders gewoon was? Venanzi: "Die vraag moet je eerder aan de spelers stellen. Ik ben er niet elke theorieles bij. Als ik een theoriemoment meepik, is dat altijd zeer constructief. De spelers letten goed op."

   

  "Maar het is wel waar dat een nieuwe coach, een nieuwe staf, een nieuwe manier van fysieke voorbereiding enige aanpassing vergt. Vorig seizoen heeft men mij vaak verweten dat ik het vertrouwen in Ricardo (Sa Pinto, red) bleef behouden, maar op de middellange en lange duur heeft dat geloond." Standard won de beker en werd 2e, toch moest Sa Pinto gaan.

   

  "Ik stel nu vast dat de goeie prestaties van Standard op het veld beter zijn dan die van vorig seizoen. De kern heeft ook voldoende kwaliteiten. We zien wel wat er in januari gebeurt. Ik denk dat de mercato net als in de zomer kalm zal zijn, al kan er hier of daar een versterking komen."

  "Managers hebben ons goeie spelers bezorgd"

  Venanzi kreeg ook vragen over het voetbalschandaal dat België treft. Ook in Luik waren er huiszoekingen en de club werkte samen met de geviseerde makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Heeft hij daar spijt van? "Neen, want die managers hebben ons goeie spelers bezorgd."

   

  "Natuurlijk betreur ik wat er gebeurt in het Belgische voetbal op het vlak van makelaars en de scheidsrechters. Ik hoop dat het onderzoek zeer snel vordert, zodat eventuele onschuldigen vrijuit kunnen gaan en de schuldigen gestraft. En zodat de impact op de competitie ook zo snel mogelijk duidelijk zal zijn. Dat is mijn grote wens."

  "Clubleiders zijn mee verantwoordelijk"

  Hebben de clubbesturen boter op het hoofd, want zij werk(t)en bijvoorbeeld met huismakelaars? "Als je kijkt naar de macht die sommige makelaars verworven hebben, dan zijn de clubleiders bij de eerste verantwoordelijken. Wij hebben hen die macht gegeven, door hen percentages op transfers te laten nemen en de deur wijd open te laten staan. We moeten eerst en vooral zelf in de spiegel kijken en beslissingen nemen die de clubs sterker maken."

   

  De Pro League probeert met maatregelen de zaak aan te pakken. "Ook voor het schandaal ging het in de Pro League al over het reguleren van het transfersysteem. Met onder meer Coucke en Verhaeghe werd gediscussieerd. We hebben toen ook gezegd: als een speler uit mijn club je interesseert, bel dan naar mij. Dat is veel eenvoudiger. Vroeger ging dat via makelaars. Door het onderzoek kan dat proces alleen maar versneld worden."